Home FOTO GALERİ Modern Batı Düşüncesinin Açmazları Osmangazi’de Konuşuldu

Modern Batı Düşüncesinin Açmazları Osmangazi’de Konuşuldu

- Guncellenme Tarihi: 8 Aralık 2017 13:36
3 min read
Modern Batı Düşüncesinin Açmazları Osmangazi’de Konuşuldu için yorumlar kapalı
0

Osmangazi Belediyesi’nin kültür ve tarih konferansları kapsamında düzenlediği “Modern Batı Düşüncesi’nin Açmazları” konulu söyleşiye konuşmacı olarak Prof. Dr. Zeki Özcan katıldı.

 

Seyyid Usül Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu’nun da katıldığı söyleşide, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Özcan, batı dünyasındaki teorilerin, zihin dünyamızı nasıl belirsizleştirdiğinden bahsetti. Özcan, ülkemizdeki üniversitelerin teorilerden çok kendi kültürümüzden ve hayatın içinden bilgilerle bilim adamı yetiştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Hangi alanda olursa olsun teorilerin bilimsel bir açıklama olamayacağını ifade eden Özcan, “Yaşadığımız bütün problemlerimiz, metafizik ve teorinin hiçbir şey çözmediği halde bunun farkına varamayışımızdan kaynaklanıyor. Hangi alanda olursa olsun teoriler, hiçbir kesin çözüm, bilimsel açıklama değildir. İnsanı, toplumu, kültürü tarihi, ahlakı, dini devleti açıklamaya veya yorumlamaya çalışan teoriler, hiçbir problem çözmez. Bir teori ortaya çıktığı anda hemen onun karşıtı da ortaya çıkar. Teoriler, her zaman rakiplerle savaşmak zorundadır. Çünkü, teoriler kişiseldir, görecelidir. Sınırlı bir açıklama gücüne sahiptir” dedi.

 

Türkiye’de bir üniversite reformu olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Zeki Özcan, “Türkiye’nin problemlerini, Türk insanın şartlarını, durumunu değerlendirerek çözmeliyiz. Yabancı teorilerin

emperyalizmine kapımızı kapamalıyız. Bilimsel hayatın yeniden sorgulanması lazım. Batı’daki teorileri bırakıp, reel hayatın mekanizmasını analiz etmeliyiz. İnsanımızın içine girmeli, onları dinlemeli ve anlamalıyız. Bilim adamları, hayatın içinde yer almalıdır. Kendi kültürünü de işin içine katarak sorun çözmelidir. Aksi takdirde üniversitelerimiz, hep teorilerle, hiçbir şeye yaramayan sadece raflarda duran kitaplarla, tezlerle dolu olmaya mahkûmdur” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…