Home FOTO GALERİ BUSİAD’ın Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

BUSİAD’ın Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

- Guncellenme Tarihi: 4 Aralık 2017 14:28
4 min read
BUSİAD’ın Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirmesi için yorumlar kapalı
0

Kasım 2017’de tüketici fiyatlarının %1,49 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının %12,98 düzeyine yükseldiği gözlenmiştir. TCMB, Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını %8 düzeyinde sabit bırakmıştır. Ocak 2017’den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP)çerçevesinde, borç verme faiz oranı ise % 12,25 seviyesinde korunmuştur.

Küresel büyümenin olumlu görünümü ve küresel risk iştahının seyri, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye girişlerinin yüksek seyretmesine neden olurken Türkiye ekonomisinin negatif ayrıştığı gözlenmektedir. Ekim 2017’de önce ABD ile yaşanan vize krizi ve ardından Kasım 2017’de ivme kazanan Reza Zarrab davası ile Eylül ayı sonu itibariyle 3,59 düzeyinde olan dolar/TL kurunun Kasım ayı içinde 3,98 düzeyine ulaşan hareketi görülmüştür. Yaşanan bu gelişmeler, TCMB’yi bir dizi önlem almaya itmiştir.

Dış ticaret açısından mevcut veriler, AB ülkelerindeki olumlu makroekonomik performansın sürmesinin ihracat açısından olumlu etkide bulunduğunu, yurtiçi iktisadi faaliyette görülen artışın ise dış ticaret üzerinde genişletici rol oynadığını ortaya koymaktadır. Dış ticaret açığındaki artışın temel sebepleri olan altın ticaretindeki gelişmeler ve son dönemlerde petrol fiyatlarındaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde dış ticaret dengesi üzerinde belirleyici olacağı görülmektedir.

Enflasyonun, yılın son çeyreğinde etkili olacağı bilinen baz etkisine rağmen yüksek seyri, TCMB’nin enflasyonu kontrol edemediğini göstermektedir. İktisadi özellikle TÜFE içinde ağırlıklı paya sahip olan gıda grubu fiyatlarının yüksek seyri tarım politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. İktisadi faaliyetteki artışın da katkısıyla enflasyondaki yükseliş ve TL’de gözlenen oynaklık önümüzdeki dönemde para politikası üzerinde risk oluşturmaktadır. Bekleyişlerin bozulması, fiyatlama davranışlarında katılığın belirginleşmesi ve çekirdek enflasyondaki yüksek görünüm karşısında TCMB’nin para politikası ile ilgili olarak adım atmakta geç kaldığı görülmektedir.

Günal BAYLAN

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …