Home EĞİTİM BTÜ, GENÇ BİLİMİNSANLARI YETİŞTİRİYOR…

BTÜ, GENÇ BİLİMİNSANLARI YETİŞTİRİYOR…

- Guncellenme Tarihi: 2 Aralık 2017 13:50
9 min read
BTÜ, GENÇ BİLİMİNSANLARI YETİŞTİRİYOR… için yorumlar kapalı
0

BTÜ ÖĞRENCİLERİNİN PROJELERİNE TÜBİTAK DESTEĞİ…

 

–        BTÜ Lisans Öğrencilerinin “Kompozit Zırh Sistemi Projesi” ile “Otomotiv Sektöründe Araç Hafifletmek İçin Alüminyum Kompozit Üretimi Projesi” TÜBİTAK tarafından desteklenecek…

 

BURSA – Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencileri Özge Kavçak ve Fatma Nur Bedel, bölüm Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kalemtaş’ın danışmanlığında hazırladıkları projeleri ile “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” ve “TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı.

 

—BTÜ Lisans Öğrencisinden İnovatif Milli Zırh Tasarımı—

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi Özge Kavçak, bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kalemtaş ve İğrek Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İğrek danışmanlığında hazırladığı “Toz Metalurjisi Yöntemiyle Fonksiyonel Aşamalı Silisyum Karbür-Alümina-Alüminyum Kompozit Zırhların Üretimi” isimli projesiyle “Tübitak 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında kolay uygulanabilir, ekonomik ve yüksek performanslı malzeme üretimine uygun olması nedeniyle toz metalurjisi yöntemiyle fonksiyonel aşamalı silisyum karbür-alümina-alüminyum kompozit zırhların üretimi hedefleniyor.

Tasarlanan zırh sisteminde üst yüzeyde sert, yüksek elastik modül ve sonik modüle sahip seramik ağırlıklı kompozit, alt yüzeyde ise yüksek tokluk sağlayacak ağırlıklı olarak metal içeriğine sahip kompozit kompozisyonuna doğru aşamalı olarak değişen bir malzeme tasarımı amaçlanıyor. Böylece zırh sisteminde ilk darbeyi alacak olan üst yüzeyin yüksek sertliği sayesinde merminin sivri ucunu kırması, sonrasında ise çoklu çarpmalara karşı dayanımı sağlamak amacıyla yüksek darbe absorblama kabiliyetine sahip metal ağırlıklı kısım ile darbe enerjisinin sönümlemesi sağlanacaktır.

Zırh konusunun ülkemizin öncelikli olarak ürün geliştirilmesi gereken alanlarından biri olduğunu vurgulayan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kalemtaş, yakın gelecekte milli stratejik ürünlerin, ülkemizde milli imkanlarla üretiminin ancak lisans seviyesindeki öğrencilere bu bilincin kazandırılmasıyla mümkün olacağını ifade etti.

 

—BTÜ Öğrencisinden Otomotiv Sektöründe Araç Hafifletmek İçin Alüminyum Kompozit Üretimi—

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi Fatma Nur Bedel ise, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kalemtaş danışmanlığında hazırladığı “Fonksiyonel Aşamalı Alümina Takviyeli Alüminyum Köpük Üretimi” isimli projesiyle, “TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında fonksiyonel aşamalı alümina takviyeli alüminyum köpük üretimi gerçekleştirilecek olup,  alüminyumun düşük olan sertliğinin alümina takviyesi ile yüzeyden iç kısımlara doğru dereceli olarak kademelendirilmek suretiyle geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca proje kapsamında üretilecek olan alüminyum köpüklerin gözenek boyut ve dağılımı ile gözenek geometrisinin kontrolüne yönelik özgün deneysel çalışmalar gerçekleştirilecektir. Çalışmanın sonunda üretilecek olan fonksiyonel aşamalı ve hafif alümina takviyeli alüminyum köpüklerin yapısal ve mekanik karakterizasyonu gerçekleştirilerek potansiyel uygulama alanları belirlenecektir.

Metal köpük malzemelerin hem yapısal hem de işlevsel uygulama alanlarında kullanım imkanı bulduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kalemtaş, yapısal kullanım alanları arasında; özellikle otomotiv, demiryolu ve inşaat endüstrileri, uzay araçları, gemi ve spor malzemeleri yapımı ve biyomedikal uygulamaları sayarken, işlevsel kullanım alanları arasında ise; filtreleme ve ayırma, ısı dönüştürücüleri, soğutma sistemleri, elektrokimyasal uygulamalar, su arıtma, sıvı muhafaza ve iletimi gibi uygulamaların yer aldığını ifade etti.

BTÜ öğrencilerinin henüz lisans seviyesinde iken Bursa sanayisinin ihtiyaçlarını ve ülke menfaatlerini gözeterek üniversite-sanayi işbirliği ve proje kültürü içerisinde yetişmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kalemtaş, “Tübitak 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” ile ilgili 4. sınıf bitirme projesi yapan öğrenciler için başvurular her ay alınmaya devam ediyor. Aralık ayı içerisinde Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından “TÜBİTAK 2209-A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B-Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” bilgilendirme semineri düzenlemeyi planlıyoruz. Özellikle 2209-B program başvuruları 1-2 ay gibi çok kısa bir sürede sonuçlanıyor. Dolayısıyla şu an tezlerine devam eden  4. sınıf öğrencilerimiz bu Tübitak projesinden faydalanabilir” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Aydın’a DAĞDER’de Coşkulu Karşılama

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, ziyaret ettiği DAĞDER’de büyük ilgi ve coşkuyla ka…