Home FOTO GALERİ DÜNYADA HER 20 SANİYEDE 2 DİYABET VAKASI GELİŞİYOR…

DÜNYADA HER 20 SANİYEDE 2 DİYABET VAKASI GELİŞİYOR…

- Guncellenme Tarihi: 13 Kasım 2017 12:59
6 min read
DÜNYADA HER 20 SANİYEDE 2 DİYABET VAKASI GELİŞİYOR… için yorumlar kapalı
0

 DAHİLİYE UZMANI DR. ZEKİ ARSLAN: DİYABET HASTALIĞININ ARTMASININ BAŞ SORUMLUSU OLARAK DA ŞİŞMANLIK GÖSTERİLİYOR.

BURSA  – Şişmanlık nedeni ile diyabetin sadece erişkinlerde değil, çocuklarda da daha sık görünür hale geldiğine işaret eden uzmanlar, diyabetin tüm dünyada hızla artan bir hastalık olduğunu ve dünyada her 10 saniyede 2 kişide diyabet hastalığının geliştiğini, bir kişinin ise diyabetten ya da diyabete bağlı hastalıklar sebebiyle yaşamını yitirdiğini söylüyor.

Diyabetin, kandaki şeker miktarının yükselmesi ile kendini gösteren ve eğer doğru tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilen önemli bir hastalık olduğuna dikkat çeken Hayat Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Zeki Arslan, hareketsizlik, hazır gıdalar ve katkılı yiyeceklerle beslenmenin fazla kilolara, fazla kiloların da diyabete yol açtığını söyledi.

Kilolu olmak, ailede şeker hastalığı olması, hareketsiz bir yaşam tarzı, hipertansiyon gibi şeker hastalığının ortaya çıkışını arttıran etkenlerden bir ya da birkaçının kişide olmasının, şeker hastalığı görülme riskini artırdığını belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Arslan, “Hastalığın artmasının baş sorumlusu olarak da şişmanlık gösteriliyor. Şişmanlık günümüz insanının adeta kaderi olmuş durumda. Hareketsizlik, hazır gıdalar ve katkılı yiyeceklerle beslenmek fazla kilolara, fazla kilolar da diyabete yol açıyor. Üstelik sadece erişkinler değil, çocuklarda da şişmanlık nedeni ile diyabet daha sık görünür hale gelmiş durumda. Diyabet, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, çok su içme, sık idrara çıkma, açlık hissi ve çok yemek yeme, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, yaraların geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık enfeksiyon gelişmesi ve görme bulanıklığı gibi belirtilerle seyrediyor” diye konuştu.

—Kontrol edilemezse organ hasarlarına yol açıyor—

Diyabetin tüm dünyada hızla artan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Arslan, “Her 10 saniyede dünyada 2 kişide diyabet gelişiyor, bir kişi ise diyabetten ya da diyabete bağlı hastalıklar sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bu kadar ciddi sağlık sorunu olan diyabet hastalığı kontrol altına alınmaz ve kronikleşirse birçok organda hasara neden olabilir. Diyabetin hedef aldığı belirli organlar vardır ve en çok hasarı da bu organlar görür. Bu organlar arasında göz, böbrek, kalp ve damarlar başı çekmektedir” dedi.

Diyabetten korunmaya yönelik tavsiyelerde de bulunan Dr. Zeki Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Günde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün tüketilmeli. Ana öğünler arası 5 saat, öğünler arası 3 saat olacak şekilde ayarlanmalı. Ara öğünlerde meyve, süt, yoğurt, kuruyemiş gibi besinlere yer verilmeli. Fast-food tüketiminden uzak durulmalı. Bunun yerine çocuklara evde hazırlanmış hamburgerler verilebilir.  Gazlı içecekler yerine ayran, şalgam tüketilmeli.Her gün mutlaka yumurta, peynir, süt, yoğurt tüketilmeli. Kaliteli protein tüketimi kan şekerinin dengelemesinde önemli rol oynar. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapın. Yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin diyabet riskini yüzde 33-50 oranında azalttığını göstermekte. Günde 2 – 2,5 litre su tüketimine özen gösterilmelidir.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

NKT’nin Çocuk Oyunu 23 Nisan’da Ücretsiz

Nilüfer Kent Tiyatrosu tarafından sahne taşınan ‘O taraf bu taraf şu taraf’ adlı çocuk oyu…