Home FOTO GALERİ Otomotiv ihracatı ekim ayında 2,6 milyar dolar oldu

Otomotiv ihracatı ekim ayında 2,6 milyar dolar oldu

- Guncellenme Tarihi: 6 Kasım 2017 12:56
10 min read
Otomotiv ihracatı ekim ayında 2,6 milyar dolar oldu için yorumlar kapalı
0

Ekonominin lider sektörü otomotiv, bu yılki hedefi olan 27 milyar dolar ihracata doğru emin adımlarla ilerliyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türk otomotiv sektörü ihracatı ekimde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 2,6 milyar dolar olurken, ocak-ekim dönemi 10 aylık ihracat da yüzde 21 artışla 23,4 milyar dolara yüksel

OIB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, ekim ayında binek otomobillerin yanı sıra, yan sanayinde de çift haneli ihracat artışlar yaşandığını söyledi. Orhan Sabuncu, “En büyük pazarlarımız arasındaki Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya gibi ülkelere yüzde 42’ye varan oranlarda artış kaydettik. ABD’ye yönelik artış da yine yüzde 86 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti” dedi.

Türkiye ekonomisinin aralıksız 11 yıldır lideri olan otomotiv, bu yılki ihracat hedefi olan 27 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerliyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türk otomotiv sektörü ekim ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece geçen mart ayındaki 2,7 milyar dolarlık ihracatın ardından aylık bazda sektör tarihinin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşılmış oldu. Ekimde Türkiye ihracatından yüzde 19,5 pay alan otomotiv endüstrisinin, ocak-ekim dönemi 10 aylık ihracatı da yüzde 21 artışla 23,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

OIB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, ürün grupları bazında ekim ayında binek otomobillerin yanı sıra, yan sanayinde de çift haneli ihracat artışlar yaşandığını söyledi. Orhan Sabuncu, “En büyük pazarımız olan AB Ülkelerine ihracat yüzde 15 artarken, ülke bazında en büyük pazarlarımız arasındaki Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya gibi ülkelere de yüzde 42’ye varan oranlarda artış kaydettik. ABD’ye yönelik artış oranı ise yine yüzde 86 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti” dedi.

Binek otomobil ihracatı yüzde 31 arttı

Bu yıl aylık bazda ortalama 2,3 milyar dolarlık rakama ulaşan Türk otomotiv endüstrisinin mal grupları bazında Binek Otomobil ihracatı yüzde 31 artarak 1 milyar 85 milyon dolar olurken, Otomotiv Yan Sanayi ihracatı yüzde 18 artarak 915 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 6,5 artarak 449 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 2 azalarak 143 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Otomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 11 artış görülürken, diğer ülkelerden İtalya’ya yüzde 19, Romanya’ya yüzde 22, Amerika Birleşik Devletleri’ne yüzde 39, Rusya’ya yüzde 66 ve Polonya’ya yüzde 30 artış oldu.

Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 49 arttı. Diğer büyük pazarlardan İspanya’ya yüzde 72, ABD’ye yüzde 100, Birleşik Krallık’a yüzde 41, Slovenya’ya yüzde 68, Belçika’ya yüzde 59, Polonya’ya yüzde 42 ihracat artışı yaşandı. İtalya’ya ise yüzde 5 ve Almanya’ya da yüzde 18 düşüş oldu.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık’a yüzde 6, Fransa’ya yüzde 27, Slovenya’ya yüzde 14, Belçika ve Hollanda’ya yüzde 18’er ihracat artışı yaşanırken, İtalya’ya yüzde 17, ABD’ye ise yüzde 58 ihracat düşüşü görüldü.

Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 20 ihracat artışı görülürken, İtalya’ya da yüzde 15, ABD’ye yüzde 78 artış oldu. Diğer yandan Birleşik Krallık’a yüzde 75, Slovenya’ya yüzde 81 ve Suudi Arabistan’a ise yüzde 90 ihracat düşüşü yaşandı.

Almanya’ya ihracat yüzde 2, ABD’ye yüzde 86 arttı

Ülke bazında en büyük pazar olarak ilk sırada yer alan Almanya’ya ihracat ekim ayında yüzde 2 artışla 418 milyon dolara yükseldi. İkinci büyük pazar olan Fransa’ya yüzde 29 artışla 290 milyon dolar, üçüncü büyük pazar İtalya’ya ise ihracat yüzde 3 azalışla 271 milyon dolar oldu.

Ekimde diğer önemli pazarlardan İspanya’ya yüzde 42, ABD’ye yüzde 86, Slovenya’ya yüzde 39, Polonya’ya yüzde 32, Romanya’ya yüzde 37 ihracat artışı görülürken, Portekiz’e yüzde 10 düşüş yaşandı. Ekimde Birleşik Krallık’a da yüzde 13 artışla 205 milyon dolar ihracat yapıldı.

ABD’ye yönelik yüksek oranlı ihracat artışında bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 100, yan sanayi ihracatının da yüzde 39 artması etkili olurken, Fransa’ya yönelik artışta da yine binek otomobiller ihracatının yüzde 49, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 27 artması etki yaptı.

AB’ye ihracat yüzde 15 arttı

Ülke grubu bazında bakıldığında, Türkiye otomotiv endüstrisinin yüzde 76’lık payı ile en büyük pazarı olan AB Ülkelerine ihracat ekim ayında da yüzde 15 artışla 2 milyar dolar oldu. Alternatif pazarlar arasında yer alan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 73 ihracat artışı özellikle dikkat çekerken, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 48, Diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 41 artış yaşandı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…