Home FOTO GALERİ Orta Doğu’nun Nabzı Osmangazi’de Tutuldu

Orta Doğu’nun Nabzı Osmangazi’de Tutuldu

- Guncellenme Tarihi: 28 Ekim 2017 15:21
5 min read
Orta Doğu’nun Nabzı Osmangazi’de Tutuldu için yorumlar kapalı
0

Hasan Köni Orta Doğu Sorununu Değerlendirdi

– Prof.Dr. Köni: “ABD, Silah Verdiği, Beslediği Irak’a Artık Söz Geçiremiyor”

 

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Orta Doğu Sorunu’ adlı panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hasan Köni, Orta Doğu’da geçmişten günümüze yaşanan olayları değerlendirdi. Köni, Barzani’nin sözde bağımsızlık referandumuyla hiç beklemediği bir sonuçla karşılaştığını belirterek, “Türkiye, Irak ve İran ilk defa bir araya geldi. Bu durum, Batı’nın çok hoşuna gitmedi” diye konuştu.

 

Osmangazi Belediyesi’nce düzenlenen Kültür ve Tarih Konferansları’nın bu haftaki konuğu, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Köni oldu. Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele özellikle öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da dinlediği panelde, Orta Doğu sorununu tarihsel olarak ele alan Köni, bölgede yaşanan son gelişmelerle birlikte bölgede dengelerin değişmeye başladığını belirterek, “ABD, kendi eliyle silah verdiği parayla beslediği Irak’a artık söz geçiremiyor” dedi.

 

Barzani’nin Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği sözde bağımsızlık referandumuna ilişkin değerlendirmede bulunan Hasan Köni, “Barzani, kendini zorunlu hissederek yaptığı sözde bağımsızlık referandumunda hiç ummadığı bir sonuçla karşılaştı. İlk defa Irak, İran ve Türkiye bir araya geldi. Bu, batının çok hoşuna gitmeyen bir durum. Çünkü, oradaki Barzani yapılanmasını çok desteklemişlerdi. Bu birliktelik, Barzani’nin Kerkük’ü alarak geliştirilmiş devlet yapısı kurmasını önledi. Irak Başbakanı İbadi’nin Türkiye’ye yaptığı son ziyarette, PKK’ya karşı ortak harekat kararı da Türkiye’nin elini rahatlatacak gelişme oldu. Ayrıca, şu durum ortaya çıktı; ABD, kendi silah verdiği, parayla beslediği Irak’a artık söz geçiremiyor. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, ‘Derhal, Haşdi Şabi güçleri, İran’a bağlı güçler geri çekilsinler’ sonrasında ‘Referandumu tartışalım’

dedi. Irak Devleti bunları kabul etmedi. Niye kabul etmiyorlar? Çünkü, artık ABD’yi takmıyorlar” diye konuştu.

 

Suriye konusunda da Türkiye, İran ve Rusya’nın bir karar vereceğini kaydeden Köni, “Fakat Rakka operasyonunu ABD bitirdi. ABD, bu yapıya destek verecek mi ? Yoksa şimdiye kadar oluşturmaya çalıştığı ama bir türlü savaşma gücüne erişemeyen, bu yüzden YPG ve PKK gibi güçleri kullanmak zorunda kalan ABD, bu konuda direnecek mi? Direnecekse, Rusya ile savaşacak. Bölgede Rus-ABD savaşının çıkması da muhtemeldir” dedi.

 

Panel sonrasında Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Prof.Dr. Hasan Köni’ye teşekkür ederken, öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burulaş Fahrettin Beşli’ye Emanet

Günlerdir merakla beklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraki Burulaş’ın ba…