Home AYKIRI SÖYLEM ” Mudanya inşaatların şantiyesi haline gelmiştir “

” Mudanya inşaatların şantiyesi haline gelmiştir “

- Guncellenme Tarihi: 25 Ekim 2017 14:24
13 min read
” Mudanya inşaatların şantiyesi haline gelmiştir “ için yorumlar kapalı
0

Güzelyalı’nın eski esnaflarından, 1995 yılından bu yana siyasetin içinde bulunan Mudanya Sivil İnisiyatif Grubu Üyesi-CHP Eski Belde Başkanı Eyüp Araz ve Mudanya Sivil İnisiyatif Grubu Üyesi Yaşar Kılıç Sıra Sende adlı programa konuk oldu. Siyasetin, zeytinciliğin ve daha birçok konunun konuşulduğu programda Eyüp Araz ve Yaşar Kılıç, Mudanya Belediyesi ile ilgili şikayetlerini ve belediyeden beklentilerini dile getirdi. Programda aynı zamanda zeytine ve zeytin ağaçlarına önem verilmediğinin de altı çizildi.

Mudanya’da inşaatlarınız olduğu bu sebeple Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a muhalefet yaptığınız ile ilgili bir söylenti var. Bu söylentiler doğru mu?

(Eyüp Araz) Üç bloklu bir inşaatım var. C1 ve C2 blok tamamladı. Bu inşaatı Ak Parti zamanında yaptım ve ruhsatını aldım fakat diğer bloklarla ilgili problemlerimiz mevcut. Bununla ilgili sıkıntı da şudur; belediyenin mevcut ruhsatlara vize yapması gerekiyor. Belediye tarafından bize kat düşüklüğünden dolayı ruhsat verilemeyeceği söylenince biz de yöntemi nedir ve bu sorunu nasıl çözebiliriz diye bir arayış içerisine girdik. Bu arayışları yaparken 07.15.2015 tarihli Mudanya Belediyesi’nin bir kararına rastladık ve Mudanya’da yapılan inşaatların çoğunun bu yasaya aykırı olduğunu belirledik. Zeytincilik yasası gerçekten çok katı bir yasa. Biz aslında farklı bir arayış içerisindeyken zeytin yasasını ilgilendiren mahkeme kararını gördük ve bunun üzerine zeytinciliğin gerçekten sahiplenilmesi gerektiğini fark ederek zeytin üzerine yoğunlaştık.

CHP’den 4 meclis üyesi meclisten gönderilmek istendi fakat daha sonra bir mahkeme kararıyla geri döndüler. Meclis üyeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

4 Meclis üyemiz kendilerine VİP araç tahsis edilmesini istedi. Daha sonra araç alınmaması yönünde ret kararı çıktı. Bunun üzerine Hayri Bey de bu 4 meclis üyesinin daha önce vermiş oldukları fakat işleme konulmayan istifa dilekçelerini işleme koydu. Hayri Türkyılmaz’ın meclis üyelerinin istifa dilekçelerini kabul etme gerekçelerinden biri de Türkyılmaz’ın kardeşine ait olan yere imar değişikliği yapamaması, meclis üyelerinin buna karşı çıkmasıydı. Bu durum da bahane olarak kullanıldı. Esas konu burada makam aracı alınması meselesi değildi, esas konu kendi kardeşlerine ait olan yeri meclisten geçirmekti. Bu sürede bu 4 meclis üyesinin yerine gelen meclis üyeleriyle de o yeri meclisten geçirdi. Ayrıca o yerde Hayri Türkyılmaz’ın kendi hissesi de bulunmakta. Fakat daha sonra bu 4 meclis üyesi mahkeme kararıyla tekrar geri döndü. İstifa dilekçeleri kabul edilen ve gönderilen meclis üyelerinin cezası bu olmamalıydı. Onları yargılayacak olan İl Disiplin Kurulu’ndaki heyet olmalıdır. Biz bu arkadaşlarımızı CHP’ye yakışmayan, çok katı bir şekilde yargıladık. Bunlar partimizi de yıpratıyor.

Eski bir CHP’li olarak Mudanya’da var olan yönetimle ilişkileriniz nasıl?

İlçe Başkanı ve İlçe Yönetimi ile görüşüyoruz. Hatta Delege seçimleri başlamadan önce İlçe Başkanından randevu talep ettik, sağ olsun kendisi yönetim ile beraber bizleri kabul etti. Dertlerimizi paylaştık.  Hayri Bey’e bir sonraki seçimlerde oy verip vermeyeceğimi sordu. Ben ve birçok arkadaşım da vermeyeceğimizi belirttik. Bizim sadece tek bir oyumuz var ve onu da gönül rahatlığıyla vermeliyiz. Kişiler partilerin üzerinde değildir. Dolayısıyla bizim de yıpranmış bir adayla seçimlere katılmamamız gerektiğini düşünüyorum. Yeni bir aday bulmamız gerekiyor. Gidişatı gördüğümden dolayı doğrusu budur. İlçe Başkanımız eğer isteseydi inanın 4 meclis üyemiz istifa etmezdi.

Mudanya’da zeytinliklerin kesilmesine neden karşısınız?

(Yaşar Kılıç) 8 yıl ziraat odasında görev yaptım. Fakat zeytini koruma kanununun ne işe yaradığını bilmiyorduk. Çünkü imara açılan zeytinlik arsa oluyordu ve kanunun bununla ilgili hiçbir önleyici etkisi yoktu. 7.12.2015 tarihine kadar biz bunu böyle biliyorduk. Zaten bizim zeytin ile ilgili mücadelemiz de bu tarihten sonra başladı. Neden uğraşıyorsunuz diye sorarsanız, benim hayatım zeytin diyebilirim. Zeytin geleceğe taşınması gereken bir üründür. Zeytinimiz ve zeytinyağımız gerçekten aroma ve mineral açısından çok kaliteli. Bu kaliteyi biz bir türlü insanlara anlatamadık. Benim bütün mücadelem bu bölgenin heba olmaması içindir. Bu mücadeleyi Eyüp Araz ile beraber veriyoruz. Mudanya İnisiyatif Grubu ve Mudanya Kent Konseyi arkamızda diyebiliriz. Neden yalnız olduğumuzu da açıklamak istiyorum kısaca.  Mudanya’da 10 dönüm arazi sayısı olan insan sayısı çok az. Doğal olarak bu arsalarını müteahhide vermeyi daha mantıklı buluyor. Yaklaşık 50 dairenin rantı ile zeytinin rantı maalesef ki aynı değil. Biz bunu gelecek nesillere bırakmak zorundayız. Zeytinimizde 75 adet mineral var ama maalesef ranta kurban gidiyor.

Mudanya’da Ak Parti yönetimini nasıl buluyorsunuz, sizce muhalefet yapıyorlar mı?

(Eyüp Araz) Yaşar Kılıç ile beraber Mudanya Belediyesine Ak Parti yönetiminden daha fazla muhalefet yapıyoruz. Biz oy verdik aynı zamanda da oy verdirdik. Kendimizi de bu anlamda sorumlu hissediyoruz. Hatalı uygulamalar varsa sorumluluk hissederek muhalefet yapıyoruz. Ak Parti Mudanya’da muhalefet olmasına rağmen Türkiye’de iktidar bir parti. İsteseler çok başarılı bir muhalefet gerçekleştirebilirler. Onların bir taktikleri var zannedersem. Fakat bu yanlış bir taktik. Doğru olan davranış, yanlış olan uygulamalarla ilgili dilekçe yazmaktır, başvuru yapmaktır, iptal ettirmektir. Ben 2000’li yıllarda Güzelyalı’da Belde Başkanıydım. Ben o dönemde her yanlış gördüğüm uygulamaya dilekçe vererek iptal ettirdim. Ak Parti de bunu başarabilir.

Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Cumhurbaşkanının malum olaydan sonra istediği raporu tamamlayıp Cumhurbaşkanına gönderdi. Raporun bir yerinde Büyükerşen, inşaat sektörünün siyaseti yönlendirdiğinden bahsediyor. Hatta çete, örgüt, mafya vs. haline geldiğini ve bunların çocuk esirgeme kurumlarından yaşı dolan gençleri alıp, siyah takım elbise giydirip, ellerine silah verdiklerini, eylemleri kendileri yapıp suçu bu gençlerin üstlenmesini sağladıklarını raporda iletti. Mudanya siyasetinin inşaat sektörü ilişkisi nasıl, işgal-işgalci ilişkisi ne durumda?

(Eyüp Araz) Mudanya’da zabıta maalesef görevini yapmıyor. Zabıta görevini yapmadığından dolayı insanlarımız mağdur oluyor. İlçe Başkanı bunu kazandırdığı belediyenin zabıtasına anlatamıyor. Hayri Bey göreve geldiğinde Yıldız Tepe’deki işletmeciyi  ve bir başka işletmede de mafya olduğu söylenen kişileri kovdu. Bu konuda onu tebrik etmek lazım. Aynı zamanda Mudanya’nın pek çok yerinde park ve bahçe olarak görünen yerlerde kafeler ve restoranlar mevcut. Mudanya’da geçtiğimiz dönemlere baktığımızda bu kadar fazla inşaat ruhsatı kesilmemiştir. Mudanya şu an yatırımların değil, inşaatların, binaların şantiyesi haline gelmiştir.

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In AYKIRI SÖYLEM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yerel Seçimler Nedeniyle 1 Nisan’da Okullar Tatil Edildi

Milli Eğitim Bakanlığı, 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle 1 Nisan’da okulların tatil…