Home FOTO GALERİ Bozbey: Kentin geleceğini düşünmek zorundayız

Bozbey: Kentin geleceğini düşünmek zorundayız

- Guncellenme Tarihi: 21 Ekim 2017 13:15
8 min read
Bozbey: Kentin geleceğini düşünmek zorundayız için yorumlar kapalı
0

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 0.50 emsal artış vererek  uyguladığı kentsel yenileme çalışmalarının  hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan  Başkan Mustafa Bozbey, “Burada birileri mutlu gibi görünecekse, bunun yanında 420 bin kişi de mağdur olacak. Kentlerin geleceğini düşünmek zorundayız” diyerek herkese çağrıda bulundu.

 

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi tarafından, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 0.50 emsal artış vererek Nilüfer’de uyguladığı kentsel yenileme çalışmaları hakkında vatandaşlar düzenlenen toplantıda bilgilendirildi. Uğur Mumcu Sahnesi’ndeki toplantıya, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Nazlı Yazgan, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Nilüfer Belediyesi Koordinatörü Ziya Güney, ilgili birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda, kentsel yenilemedeki hukuk dışı çalışmaları, sunumla anlatan Başkan Mustafa Bozbey, vatandaşların sorularını da yanıtladı.

“KÜMESE BİLE EMSAL ARTIŞ VERDİLER”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, 0.50 emsal artış içerikli plan değişiklikleriyle, ilgili kanun uygulamasının seyrini değiştirdiğini vurgulayan Başkan Bozbey, “İlgili kanuna rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘0.50 emsal artışı yapılabilir’ plan notu ilavesiyle plan değişikliğine gitmiş, birçok parselde bu yönde plan değişikliği kararı alınmıştır. Kümese bile, 0.50’den fazla emsal artış verdiler” dedi.

İnşaat ruhsatlarını vermek zorunda olduklarını söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, aksi taktirde suç işlemiş olacaklarının altını çizdi.

“HUKUK ALDATMACASI YAPILIYOR”

Mahkemelerin, plan değişikliklerine verdiği iptal kararlarına rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, iptal gerekçelerini gözetmeksizin Meclis kararıyla yeniden onayladığını ifade eden Başkan Bozbey, bu durumun bir hukuk aldatmacası olduğunu kaydetti.

Nilüfer’de tespit edilen riskli yapı sayısından çok daha fazlasının kentsel yenileme adı altında yıkılarak, yerine çok katlı binaların yapıldığını belirten Başkan Bozbey, bunun sonucunda Nilüfer’in nüfusuna, yıllık ortalama artışın yanında yaklaşık 16 bin kişinin daha ekleneceğini söyledi.

Kentsel dönüşümün, öncelikle Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bozbey, bunun aksine Bursa’nın en genç ve en planlı ilçesi olmasına rağmen Nilüfer’de yapıldığını ifade etti. Başkan Bozbey, “Bizim de dönüşmesi gereken alanlarımız var ancak öncelik Osmangazi ve Yıldırım’da olması gerekiyordu. Nilüfer’in Karaman, Esentepe, Işıktepe mahallelerindeki eski binaların olduğu bölgelerde bütüncül bir şekilde bu çalışma yapılmış olsaydı, buna dönüşüm denirdi. Şuanda yapılan tamamen yenilemedir. Binayı yık, aynı arsaya oranı artırarak yenisini yap. Altyapı, sosyal donatı alanları, kamu ve yeşil alanlar da ele alınıp, bölgesel planlama yapılsaydı, bu en doğru yöntem olurdu” şeklinde konuştu.

Yapılan yanlışların, kentte yaşayan tüm nüfusu etkilediğini belirten Başkan Mustafa Bozbey,

“Alınan bu değerler, benden, senden, ondan değil, 420 bin kişiden alınan değerlerdir. Burada birileri mutlu gibi görünecekse, bunun yanında 420 bin kişi de mağdur olacak. Çünkü insanlar bu kentin havasını soluyor. Kendi dört katlı binada otururken, karşısına 7-8 katlı binalar yapılmasını istemiyor. Güneşi görmek, rüzgarı hissetmek, havayı teneffüs etmek istiyor. Birinci öncelik insan ve kent olmalı. Kentlerin geleceğini düşünmek zorundayız” dedi.

Nilüfer’in, en güvenli kentlerden biri olmasının, planlı yapılaşmadan kaynaklandığını kaydeden Başkan Bozbey, kentsel yenilemeyle yaşanacak yoğunluğun, insanları farklılaştıracağını ifade etti.

Ataevler’deki elektromanyetik alan sorununu Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca iletmelerine rağmen, insanları, yapılan yüksek binalarla birlikte yüksek gerilim hatlarına daha da yaklaştırdıklarına dikkat çekti.

Yapılan çalışmalardan memnuniyetsizliklerini dile getiren vatandaşlar da, yaşadıklarını sorunları Başkan Bozbey ile paylaştılar.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Geleceğin Başkanından İlk Talimat ‘Kentsel Dönüşüm’

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda makamlar çocuklara devredilirken, Bursa Büy…