Home FOTO GALERİ “KADIN VARSA ÖNCELİK VAR”

“KADIN VARSA ÖNCELİK VAR”

- Guncellenme Tarihi: 19 Ekim 2017 14:29
10 min read
“KADIN VARSA ÖNCELİK VAR” için yorumlar kapalı
0

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Emine Yavuz Gözgeç, “15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü” nedeniyle Meclis Genel Kurulunda konuşmasında, “Çalışmalarımız kırsaldaki kadına dair farkındalık oluşturmuş, kırsal-kent kadın birlikteliğinin yolunu açmıştır” dedi.

 

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Emine Yavuz Gözgeç şunları söyledi;

 

“Sayın Başkan, değerli Milletvekilleri; 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle söz almış bulunmaktayım. Kadın çiftçilerimize özel olarak bir gün ayrılmasının sebebi, çiftçi kadınlarımızın toplumdaki önemine vurgu yapıp statüsünü artırmak, hükûmetleri ve kamuoyunu kadın çiftçilerin sorunları ve ihtiyaçları konusunda duyarlı olmaya çağırmak, kadın çiftçilerin faaliyetlerinin görünür olmasını sağlamak ve tüm dünyada bugünde ortak bir ruh oluşturarak farkındalık sağlamaktır.

 

KEFEK Komisyonumuzda kırsal alanda kadının güçlendirilmesi ve kırsalda kadın girişimciliğinin desteklenmesi, yapılan çalışmaların ve sorunların tespiti, çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla kurulmuş olan alt komisyonumuz çalışmalarına devam etmektedir. Ancak, Komisyonun varlığı dahi kırsaldaki kadına dair farkındalık oluşturmuş, kırsal-kent kadın birlikteliğinin yolunu açmıştır.

 

Ülkemizde nüfusun üçte 1’i kırsal alanda yaşıyor. Kadın çalışanların büyük çoğunluğu tarım sektöründe çalışmakta. Tek başına bu veriler bile kadınların tarım sektöründe anahtar role sahip olduğunu gösteriyor. Bir çiftçi kızı olarak biliyorum ki toprakla hemhal olan, atılan tohumların yeşermesini sağlayan, güçlü, vefakâr Anadolu kadınlarımız, kadın çiftçilerimiz hayatın tam merkezinde. Bu bilinçle, kadınlarımızın her alanda güçlü bir şekilde var olmasının önünü açan AK Parti, hayata geçirilen projelerle kadın çiftçilerimizin daima yanında olmuştur. “Kadın varsa öncelik var.” denilerek kadınların tarım sektöründe daha fazla yatırım yapmaları desteklenmiş, kadınlar tarafından kurulmuş veya ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan kooperatiflere pozitif ayrımcılık tanınmıştır.

 

Genç çiftçi projelerinin desteklenmesi kapsamında 2016 yılında hibe almaya hak kazanan 14.978 çiftçinin yüzde 75’inin yani 11.203’ünün kadın çiftçiler olması ayrıca sevindiricidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında imzalanan protokolle, çiftçi kadınlarımıza tarım ve çiftçilik eğitimleri, kişi hak ve özgürlükleri, sağlık, girişimcilik konularını içeren kadın çiftçi eğitimi programlarının kadınlarımızın âdeta hayatlarını değiştirdiğine tanık oluyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu destekleriyle geleceğe daha güvenle bakan çiftçi kadınlarımız var artık. Bursa’dan hayvancılık tesisi kuran Sıdıka Güneş, Zeytinyağı üretim tesisi projesiyle Ayşe Güney, Çorum’da arıcılık desteğinden faydalanan Türkan Deveci, Isparta’da gülyağı üretimi yapan Hacer Erkan, Mardin’den Kübra Seyitoğlu ve burada ismini sayamadığım cesur, girişimci çiftçi kadınlarımız. Kadın çiftçilerimize yönelik, seçim bölgem Bursa’dan, kentimizin tüm dinamiklerinin iş birliğinin en güzel örneklerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

2002 yılında Türkiye’de kurulan ilk köy kadın derneği vasfını taşıyan Seitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği örnek çalışmasıyla 66 köy kadın derneği kurulmasına önayak oldu. 2016 yılında 22 köy kadın derneği bir araya gelerek Üreten Kadın Dernekleri Federasyonunu kurdular ve bugün federasyon “Tarladan Sofraya Doğal Ürünler” adını verdikleri markette “Bereketli” markasıyla ürünlerini satışa sunuyor. Yine, 2012 yılında kurulan, 78 ortağıyla yöresel el sanatları üretimi yaparak açtıkları atölyede ürettikleri ürünlerle bölgedeki kadınların örgütlenmesi konusunda fark yaratan Bursa ili Tirilye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Leyla Şeker, Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenen Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni’nde kooperatifçilik alanında fark yaratan kadın çiftçi olarak ödüle layık görüldü. Güç birliği yaparak bir araya gelen örnek projelere imza atan tüm kadınlarımız kutluyorum. Elbette daha yapacak çok işimiz var ve bu yolu kat etmeye kararlı, devlet-millet kaynaşmasını sağlayan, daima milletin sesi olmaya devam eden sağlam bir irade var.

 

Kadın çiftçilerimizle çok daha güçlü bir toplum olma yolunda önemli mesafeler alacağımıza, ülkemizi yüksek gelir grubu ülkeler seviyesine hep birlikte çıkaracağımıza yürekten inanıyorum. Tarım Bakanımızın da ifade ettiği gibi, üreten kadınlar, büyüyen Anadolu, gelişen Türkiye diyor, tüm kadın çiftçilerimizin 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutluyorum, bereketli günler diliyorum.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…