Home FOTO GALERİ “Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Çok Önemli”

“Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Çok Önemli”

- Guncellenme Tarihi: 5 Ekim 2017 14:31
5 min read
“Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Çok Önemli” için yorumlar kapalı
0

Kadınların adeta korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserine ilişkin bilgiler veren Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emre Uysal, özellikle pap smear incelemesinin yaygınlaşması ile birlikte, rahim ağzı kanserinin görülme sıklığının da azaldığını belirterek, erken dönemde teşhis edilebilen vakaların da tedavi şansının oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

Bursa, 05.10.2017 – Günümüz dünyasında daha çok, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde her 100 kadından en az 2’sinin, hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinirken, bu kansere % 98 oranında, HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır.

Kadınların adeta korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserine ilişkin bilgiler veren Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emre Uysal, özellikle pap smear incelemesinin yaygınlaşması ile birlikte, rahim ağzı kanserinin görülme sıklığının da azaldığını belirterek, erken dönemde teşhis edilebilen vakaların tedavi şansının oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

Her yıl dünya genelinde 500 bin kadına, rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu kaydeden Op. Dr. Emre Uysal, “HPV sessiz bir virüs olduğu için genellikle insanda olduğuna dair herhangi bir belirti vermez. Yani bu virüs, fark edilmeden kapılabilir. Bu virüsün neden olduğu rahim ağzı kanseri ise dünyadaki kadınlarda, en sık görülen 2. kanser türüdür. Ülkemizde yaklaşık olarak günde 4, yılda da 130 hastamız rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmekte. HPV virüsü, rahim ağzı kanserinin yanı sıra, kanser öncesi lezyonlara, dış genital bölge kanserlerine, vajina kanserine ve baş-boyun bölgesindeki kanserlere de neden olabiliyor” dedi.

“Tedavide Aşı ve Düzenli Kontrol Şart!”

Kadınların, herhangi bir şikâyeti olmasa dahi, yılda 1 kez düzenli olarak jinekolojik muayene olması gerektiğini kaydeden Dr. Uysal; “Rahim ağzı kanserinin belirtileri daha çok, hastalığın ileri safhalarında ortaya çıkar. Kanlı akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama ve düzensiz adet kanaması gibi belirtiler görülebilir. 30 yaşından itibaren her kadının, en az bir kez smear testi ive HPV testini yaptırması gerekmektedir. Çok sayıda doğum yapmak, bağışıklık sisteminin zayıf olması, erken yaşta cinsel ilişki ve sigara kullanımı da rahim ağzı kanseri nedenleri arasında sıralanabilir. HPV’den korunmak için 12 yaşından itibaren, kız çocukları ve kadınların rahim ağzı kanser aşısı olması önemlidir. Rahim ağzı kanseri tedavisi; cerrahi müdahale, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi yöntemleriyle gerçekleştirilmektedir. Tedavi bittikten sonra da rutin kontroller ve smear testlerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Çünkü rahim ağzı kanseri, tedaviden sonra da tekrarlayıp, etkisini sürdürebiliyor. Bu yüzden düzenli kontrol çok önemli” ifadelerini kullandı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Çilek ve Marul Dikerek Tarımla Tanıştılar

Zekai Gümüşdiş Ortaokulu öğrencileri, Nilüfer Belediyesi tarafından getirilen çilek ve mar…