Home FOTO GALERİ MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİ PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR…

MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİ PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR…

- Guncellenme Tarihi: 24 Eylül 2017 13:58
5 min read
MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİ PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR… için yorumlar kapalı
0

KLİNİK PSİKOLOG BASILGAN: DEĞİŞİMLER İNSAN PSİKOLOJİSİNDE HER ZAMAN DALGALANMALAR YARATIR.

BURSA – Yaz sonrasında güneş ışınlarının azalmasının, serotonin hormon salınımının azalmasına, beyin kimyasını değiştirmesine ve depresyona neden olduğuna dikkat çeken Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, “Mevsim değişikliği ve sonbaharın başlaması birçok kişi için heyecan vericidir, ancak bazıları için, endişe, üzüntü ve bunalım hali ya da endişeli ruh halleri ile birlikte kimi zaman mevsimlik bir depresyon şeklinde bir rahatsızlık hissi uyandırmaktadır” dedi.

Değişimlerin insan psikolojisinde her zaman dalgalanmalar yaratığını belirten Filiz Yakmaz Basılgan, “Sonbahar geldi. Sonbahar değişim demektir. Değişimler insan psikolojisinde her zaman dalgalanmalar yaratır. Işık değişir. Sıcaklık değişir. Yapraklar ve çiçekler ve mevsim değişir.  Okul başlar. İş daha yoğun olabilir. İnsanlar daha az dışarıda zaman geçirir. Çoğunlukla giysilerimize yeni katlar ekleyip daha sıkı giyinmeye başlarız. Hastalık başladığında kişi ilgi ve enerjisini kaybeder. Suçluluk duygusu, konsantrasyon zorluğu ve iştah kaybı yaşar.  Duygusal olarak çöker, her şeyden üzülür; hatta yaşama arzusu kaybolabilir. Sıkça ağlamalar, hiçbir şeyden zevk almamaya başlama gözlenebilir. Aktivitelerini kaybeder, işlerinde devamsızlık başlar, uyku bozulur, cinsel istek azalır ve yorgun hissederler” diye konuştu.

Mevsimsel depresyon olarak da bilinen depresyonun, aslında duygudurum bozukluğunun bir çeşidi olduğunu belirten Basılgan. “Eğer huzurlu ve rahat haliniz, gün ışığının azalıp kaybolmasıyla birlikte sizden uzaklaşıyorsa sizde bu geçiş mevsimlerinde duygularınızın iyilik halinden bir çöküş yaşıyorsanız bu sorunu yaşayan birçok kişiden birisiniz demektir” dedi.

“Kendinize iyi davranın”

Kişilere, kendilerine nasıl bakması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Basılgan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu öneriler elbette bir çare değildir, gerçekten zor zaman geçiriyorsanız yüz yüze destek almanız daha yerinde bir karar olacaktır. Ancak mevsimsel depresyon ve mevsimsel geçişlerdeki zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için somut birkaç öneri sizi iyi hissettirebilir. Bunlar: bu geçişle tutarlı kalan bir şeyi deneyin ve tanımlayın ve dikkat edin, kendinize pozitif ve iyi gelecek cümleler söyleyin. Şefkatli davranın. Bu size iyi gelecektir. Temel ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olun, uyku beslenme gibi. Kendinize, bugün iyi hissettirebilecek şeyleri sorun. Kendinize iyi davranın. Konuşunmevsimlik değişimin üzerinizde olan etkisi hakkında konuşmak için kendinize izin verin, başkalarının hissettiğinizi anlamasını ve onaylamasını sağlayacaksınız Egzersiz yapınız, Beyin kimyasını etkileyin. Evinize renk katın.  Nefes alın ve perspektif elde etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Şükrü Deviren Teşekkür Ziyaretlerine Başladı

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, hafta içi yoğun geçen hayırlı olsun ziyaretleri son…