Home FOTO GALERİ İMSİAD BAŞKANI GÖKÇADIR: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DÜĞÜMLER ÇÖZÜLMELİ

İMSİAD BAŞKANI GÖKÇADIR: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DÜĞÜMLER ÇÖZÜLMELİ

- Guncellenme Tarihi: 24 Eylül 2017 14:08
9 min read
İMSİAD BAŞKANI GÖKÇADIR: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DÜĞÜMLER ÇÖZÜLMELİ için yorumlar kapalı
0

BURSA – İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, Bursa’da kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için getirilen 0.50 emsal artışıyla başlatılan inşaatlarda, olayların adliyeye taşınması neticesinde inşaatların durmasının kimseye bir fayda getirmeyeceğini söyledi.

 

Kentsel dönüşümün başlatılması amaçlanarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlık yetkisine dayanarak verdiği ek 0.50 emsal artışıyla ilgili sorunların baş göstermesi, kentsel dönüşüm inşaatlarını durma noktasına getirdi. İnşaat sektörünün Bursa’daki çatı örgütü İMSİAD, konuyla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak için bir araya geldi. Dernek üyesi müteahhitlerle toplantı yapan İMSİAD, ortaya çıkan düğümlerin çözümlenmesi için ortak akla ve el birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

 

Dobruca Sosyal Tesislerinde gerçekleşen toplantıya çok sayıda müteahhit katıldı. Toplantıda konuşan Gökçadır, 0.50  emsal artışına göre ruhsatlandırılıp başlatılan inşaatlarla ilgili ortaya çıkan sorunların çözümlenmesi için tarafların bir araya gelerek ortak bir formül üzerinde anlaşmaları gerektiğini söyledi.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM KİLİTLENMEK ÜZERE”

 

Parsel bazında bina yenileme  çalışmalarında, sağlıksız ve sağlam olmayan yapıların yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması ile canların kurtarılmasının hedeflendiğine  dikkat çeken Gökçadır, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

 

“Vatandaşlarımızın  ekonomik güçlükleri  yanında hergün büyüyen talepleri nedeniyle kentsel dönüşümü farklı algıladığı anlaşılıyor.. Müteahhitler olarak bizlerin ise,  artısı olmayan, masrafları karşılamayan işlere yatırım yapmamız mümkün değil.  0.50 emsal artışıyla bir çalışma başladı. Ancak şüphesiz ki başka formüller de bulunup bu çalışmalar çeşitlendirilebilir. Şu anda, kentsel dönüşüm kilitlenmek üzere. Bu olaylara bizim gönlümüz razı değil. Kentsel dönüşümün siyasi cepheleşmesine biz taraf olmayız.  Bizim tarafımız, ülkemizdeki yapı stokunun güçlendirilmesi, yenilenmesi, sağlamlaştırılması, vatandaşlarımızın huzur içinde evlerinde rahatlıkla oturmasının sağlanması, şehrimizin gelişip güzelleşmesi, kentsel sorunların bertaraf edilmesidir. Bunların hepsi sosyal ve ekonomik değerlerdir. Tarafımız budur.”

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMALIYIZ”

 

Yeni formüllerle dönüşümü hızlandırmak gerektiğini de ifade eden Gökçadır, “Kentsel dönüşümde amaç; binaların sağlamlaştırılması, çevrenin korunması, daha modern ve sosyal donatı alanlarının daha geniş olarak halka sunulmasıdır. Çürük diye adlandırılan binalarda kimse oturmak istemez, oturmamalıdır. Ölüm tehlikesiyle birlikte bir sürü de riski var. Dönüşüm mutlaka gerekli. Bu dönüşümün nasıl olacağına dair sıkıntılar var. Bize göre 0.50 emsal artışı, kentsel yenilenme için bir başlangıç oldu. Şimdi, yeni formüllerle bu kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız” diye konuştu.

 

“KONSENSÜS OLUŞTURULMALI”

 

Kentsel dönüşüm için mutlaka bir konsensüs oluşturulmasının altını çizen Gökçadır, “Hepimizin bildiği gibi kentsel dönüşüm ve kentsel yenilemede belli başlı kriterler var. Bunların ilki vatandaşlardır. İkincisi yatırımcılardır. Üçüncüsü ile kamunun görevidir. Kamu görevini belediyelerimiz yerine getirmektedir. Belediyelerle, akademik odaların ve tarafların bir araya gelerek ortak çözüm üretmesiyle bu konu kökünden çözümlenmelidir. Bizler bunu istiyor ve bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“MAĞDUR OLANLARIN BİR GÜNAHI YOK”

 

Ortada ciddi bir mağduriyet olduğunu dile getiren Gökçadır şöyle konuştu: “Bina dönüşüm çalışmaları başlamıştır. İnşaatlar yükselmektedir. Derneğimizin üyesi olan müteahhit arkadaşlarımızın, yer sahipleriyle yaptıkları sözleşmeleri sürelidir. Bu süre içinde tamamlanması için canla başla çalışılırken, meydana gelen bu duraksama, önce vatandaşlarımıza, sonra derneğimiz üyesi olan yatırımcı müteahhitlere, sonra Bursa’ya sonra da ülke ekonomimize zarar verir. Neden böyle oldu, sonra ne olacak demiyoruz. Şu anda başlamış olan inşaatların hiç duraksamadan tamamlanması ve çıkacak maduriyet ve ciddi sorunların yol yakınken önlenmesi  gerektiğini söylüyoruz.

Gerçekleşmiş mevcut duruma en ivedi şekilde çözüm şarttır. Bunun için engel çıkarılması kimseye fayda sağlamayacaktır. Ve mağdur olacak olanların bir günahı da yoktur.”

 

Şu an acil olarak bir çözüm bulunması gerektiğini ısrarla  belirten Gökçadır, sonrasında ise kentsel dönüşüm ve yenileme ile ilgili olarak işlemler sırasında ortaya çıkan, bu tecrübelerin ışığında , vatandaşlarımız, müteahhitler, akademik odalar ve kamu yönetimlerince ortaklaşa çözülmesini istediklerini ifade etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …