Home FOTO GALERİ SONBAHARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR…

SONBAHARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR…

- Guncellenme Tarihi: 12 Eylül 2017 14:35
7 min read
SONBAHARDA SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR… için yorumlar kapalı
0

SONBAHAR SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINI TETİKLİYOR…

DR.FULYA GÜRKAN: HER SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU VAKASINDA ANTİBİYOTİK KULLANILMIYOR

BURSA – Sonbahar mevsiminde solunum yolu enfeksiyonu vakalarında artış yaşandığına dikkati çeken Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, “Solunum yolu enfeksiyonları %70-80 oranında virüslerle kalanı da bakteriler nedeniyle oluşmaktadır. Virüsler antibiyotiklerle öldürülemezler. Bu yüzden de her solunum yolu enfeksiyonunda antibiyotik kullanmak gereksizdir” dedi.

Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, Sonbahar mevsiminde artış gösteren solunum yolu enfeksiyonları, bu enfeksiyonlardan korunma yolları ve de tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Fulya Gürkan, solunum yolu enfeksiyonlarının, konuşma veya hapşırma sırasında havaya saçılan damlacıkların, başkası tarafından hava yoluyla vücuda alınması veya yüzeye yerleşen damlacıklarla temas edilmesiyle birlikte, hasta kişilerle el sıkışma, sarılma veya öpme sırasında da bulaşabildiğini ifade etti.

Çoğunlukla virüslerden bulaşıyor

Solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 70-80 oranında virüslerle, kalanı da bakteriler nedeniyle oluşmakta olduğuna dikkati çeken Dr. Gürkan, “Virüsler antibiyotiklerle öldürülemezler. Bu yüzden de her solunum yolu enfeksiyonunda antibiyotik kullanmak gereksizdir. Solunum yolu enfeksiyonları ; nezle, grip, farenjit, sinuzit , larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ve bronşit, bronşiolit, zatüre ve verem gibi alt solunum yolu enfeksiyonlardır.Solunum yolu enfeksiyonlarında; burun akıntısı ve tıkanıklığı, ateş yüksekliği, öksürük, balgam, hapşırık, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, iştahsızlık, göğüs ve kas ağrıları gibi şikayetler olabilir. Tedavide sigara dumanı olmayan bir ortamda istirahat, bol sıvı alımı, burun şikayetleri için damla, ağrı kesici ve ateş düşürücüler gibi şikayetlere yönelik tedavi yapılır” dedi.

Antibiyotik kullanımı gereksiz

Bazı tedavi edilmeyen solunum yolu enfeksiyonlarının, özellikle bağışıklık sistemi düşük kişilerde zatürreye kadar ilerleyebildiğine dikkat çeken Dr. Fulya Gürkan, “Antibiyotik kullanımı gereksizdir, eğer bakteriyel bir enfeksiyon eklendiyse doktor tarafından antibiyotik ilavesi yapılabilir” diye konuştu.

Solunum yolu enfeksiyonlarından nasıl korunacağız?

Solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yolları hakkında da bilgiler veren Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, sigara içmemenin, sigara içilen ortamda bulunmamanın, kalabalık ve kapalı ortamlarla iyi havalandırılmayan yerlere mümkün olmadığınca girilmemesi gerektiğini söyledi.

Dr. Gürkan, şöyle konuştu:

“Vücut direncimizi yüksek tutmak için; dengeli beslenmek, bol sıvı almak, yeterli uyku uyumak, spor yapmak, güneş ışığından faydalanmak gerekiyor. Hasta kişilerle temasta bulunmamak. Ellerimizi sık sık ve sabunla yıkamak,  sabun veya suyun olmadığı zamanlarda el dezenfektanları kullanmak. Mikropların bulaşma riski yüksek yerler, kapı kolları, merdiven korkulukları, otobüs tutaçları gibi yüzeylere mümkün oldukça tutunmamak, tutunduysak elimizi yüzümüze götürmemek ve elimizi hemen temizlemek. Bu mikropların bulaşma riski yüksek olan yerlerin dezenfektanlarla sık sık silinmesi ve tabii ki riskli kişilerin grip aşılarını ve zatürre aşılarını yaptırmaları çok önemli.”

Dr. Fulya Gürkan, 65 yaş üzeri tüm insanların, kronik hastalığı bulunan kişilerin, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, huzurevi ve bakım evinde kalanlar ve buralarda çalışanlar, doktor ve hemşire gibi sağlık sektöründe çalışanların, her yıl sonbaharda grip aşısı yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar?

Dolar/TL, güne değer kazancıyla başlamasının ardından 32,3130 seviyesinden işlem görüyor. …