Home FOTO GALERİ Engelleri Aşalım İstihdamda Yarışalım

Engelleri Aşalım İstihdamda Yarışalım

- Guncellenme Tarihi: 12 Eylül 2017 15:09
8 min read
Engelleri Aşalım İstihdamda Yarışalım için yorumlar kapalı
0

Orhaneli Belediyesi’nden yüzleri güldüren bir hikaye!

 

30 kişi… Her birinin özel gereksinimi, özel durumu ve her birinin öyküsü var. Hafif ve orta düzey zihinsel engeli olan bireyler Orhaneli Belediyesi’nin önayak olması ile kendi başarı hikayelerini yazdı.

 

Orhaneli Belediyesi, Engelleri Aşalım İstihdamda Yarışalım Projesi ile Şubat 2017’de başlayan ve Temmuz 2017’de sona eren kısacık zamanda hayatları değiştiren çalışmalara imza attı.

 

Orhaneli’nde yaşayan ve özel gereksinimleri olan 30 kişinin ağaç işleri ve sebze yetiştirme atölyelerinde meslekli eğitim alarak günlük yaşama katılımları sağlanmak üzere yola çıkılan projede; toplum içine çıkamayan, sosyal ve duygusal gelişimleri çok yetersiz engelli bireylerin topluma kazandırılması için çalışıldı. Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitimsel ve sosyal çalışmalar sonunda seçilen engelli bireylerin sosyal adaptasyonu, duygusal gelişimleri ve mesleki yeterlilikleri arttı. Geliştirilen kişiye özgü  eğitimsel, sosyal ve terapisel programların yanı sıra grup içinde oluşturulan; (herkesin birbirine insan olarak yaklaştığı, engellerin ortadan kalktığı) sevgi dolu ortamın da büyük etkisi ile projenin sonunda 30 ayrı başarı hikayesi yazıldı.

 

İşte bunlardan biri:  Bir proje 30 yeni başlangıç!

 

Mehtap Emre… 18 yaşında orta düzeyde zihinsel engelli ve Serabral Palsi hastası… Bundan    6 ay önce evden dışarı çıkamayan,  fiziksel faaliyetlerini gerçekleştirmekte zorlanan, ailesi ile problem yaşayan, duygusal anlamda sıkıntılı bir gençti… Ama bir proje O’nun hayatını değiştirdi.

 

Mehtap Emre, DESİP- (Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi) kapsamında Engelleri Aşalım İstihdamda Yarışalım Projesi ile tanıştıktan sonra her geçen gün biraz daha farklı biri oldu. Önceleri imkansız gözüken pek çok şey artık onun günlük yaşamının bir parçası… Mehtap Emre için proje kapsamında detaylı ve kişiye özel bir eğitim ve gelişim planı hazırlandı.

Mehtap Emre,  bir Sera’da domates yetiştirecek, kırmızıya çalan domatesleri dalından kendi elleri ile toplayacaktı. Öyle de oldu.

 

Özel terapisel etkinliklerle Mehtap Emre’nin öncülük yapması sağlandı önce. 6 aylık bir programda çok hızlı yol aldı Mehtap Emre. Birinci ayın sonunda kendi başına yürüme özgüvenini kazandı, kimseyle iletişim kurmayan Mehtap, yeni arkadaşlar edinmeye başladı. İkinci ayın sonunda Mehtap artık sabahları her kesin elini sıkıyor, günaydın diyor hatta bir Serabral Palsili için neredeyse imkansız olan ip atlama, top oynama gibi etkinliklere bile büyük bir istekle katılıyor.

 

Mehtap Emre, daha projenin üçüncü ayında tek başına yürüyebilen, isteklerini dile getirebilen, sosyal iletişimi başarılı, ailesi ile sosyal etkinliklere katılabilen bir birey haline geldi. Mehtap Emre, sosyal gelişimi bir yana sera’daki faaliyetlerde de epeyce yol aldı. Domates fidesi dikmekten marul hasadına kadar birçok faaliyeti tek başına gerçekleştirebiliyor. Altı aylık bir çabanın sonunda Mehtap bambaşka biri oldu. Ailesi ve çevresinin mutluluğu gözlerinden okunuyor. Karşılarında hayattan bağını koparmış bir hasta değil, özgüveni yüksek, mesleki becerisi olan, sosyal yaşam içinde engelleri aşma başarısı göstermiş bir genç duruyor. Bu genç kendi hayatına bir sihirli değnek gibi dokunan Engelleri Aşalım İstihdamda Yarışalım Projesi’nin başka hayatları da değiştirmesi için çalışıyor şimdi.

 

DESİP, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen, 1,5 milyon Avro bütçeli bir proje.  Engelleri Aşalım İstihdamda Yarışalım Projesi, ISEDP (Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi Projesi Hibe Programı) kapsamında uygulanan 137 hibe projesinden biri.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…