Home EKONOMİ BUSİAD’ın Ağustos Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

BUSİAD’ın Ağustos Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

- Guncellenme Tarihi: 5 Eylül 2017 14:43
4 min read
BUSİAD’ın Ağustos Ayı Enflasyon Değerlendirmesi için yorumlar kapalı
0

Ağustos 2017’de tüketici fiyatlarının %0,52 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının %10,68 düzeyine yükseldiği gözlenmiştir. TCMB, Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını %8 düzeyinde bırakmıştı. Ocak 2017’den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranı ise % 12,25 seviyesinde korunmuştu.

Küresel büyümede gözlenen artışlara rağmen belirgin bir enflasyonist baskının oluşmaması, gelişmiş ülkelerde para politikası normalleşmesinin ılımlı sürmesine neden olmaktadır. Buna bağlı olarak Mart 2017’den itibaren artan risk iştahı ile hızlanan gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik sermaye girişleri ile oluşan konjonktür sürmektedir. TCMB’nin sıkı duruşu ile birlikte Türkiye’nin döviz kuru ve risk primi göstergelerinde olumlu bir seyir izlenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon bekleyişleri ve fiyatlama davranışlarındaki katılıkların sürmesi ve çekirdek enflasyonda sınırlı iyileşme kaydedilmesi karşısında TCMB, sıkı duruşunu sürdürmek niyetindedir. FED’in faiz artırımı ve bilanço küçültme operasyonunun izleyeceği seyir ise küresel ekonomi ve gelişmekte olan ülkeler için yukarı yönlü risk oluşturmaktadır.

Dış ticaret açısından mevcut veriler, güçlü seyreden altın ithalatının ve son dönemlerde petrol fiyatlarındaki yükselişin dış ticaret dengesini olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Euro/dolar paritesinde gözlenen artış eğiliminin AB ülkelerine yönelik ihracatı olumlu etkilemesi beklenmektedir.

Maliye politikasındaki gevşemeye bağlı olarak artan Hazine borçlanma ihtiyacı faiz oranları üzerinde baskı oluşturmaktadır. Para politikasında görece korunan sıkı duruş ve küresel düzeyde doların zayıflamasına bağlı olarak TL’nin değerlendiği gözlenmektedir. Bunula birlikte geçen ay yaptığımız değerlendirmeye bağlı olarak, küresel düzeyde gelişmiş ülke merkez bankalarının tavrı ile finansal piyasalar arasındaki ayrışmanın riskleri artırdığını ve risk iştahında yaşanabilecek azalışların gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkileyebileceği hususu geçerliliğini korumaktadır.

 

Günal BAYLAN

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bayram Tatilinde Hava Yolunda Rekor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan tarih…