Home FOTO GALERİ Osmangazi’de Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm

Osmangazi’de Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm

- Guncellenme Tarihi: 16 Ağustos 2017 13:57
11 min read
Osmangazi’de Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm için yorumlar kapalı
0
  • Osmangazi’de Güvenlikli Yaşam Başladı
  • Dündar: “Türkiye’de Master Plan Yapan İlk Belediyeyiz”
  • “Dönüşümlerde Ranta Yer Yok”
  • Örnek Dönüşümde İlk Tapular Verildi

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirerek depreme karşı aldıkları önlemleri tekrar masaya yatırdı. Osmangazi’nin 5 farklı noktasına deprem istasyonu kurarak, Türkiye’de master plan yapan ilk belediye olarak planlı dönüşüm alanları oluşturduklarını belirten Dündar, ilçeyi topyekün kentsel dönüşüme hazırladıklarını söyledi.

 

Başkan Dündar, Osmangazi’de deprem gerçeğini 2009’dan itibaren gündemlerine aldıklarını ifade ederek, “İlk önce Osmangazi Belediyesi bünyesindeki mimarlar, uzmanlar, şehir plancıları ile birlikte, akademik odaların ve üniversitenin de desteğini alarak 2011’de Şehircilik Akademisi’ni kurduk. Şehircilik Akademisi çalışmaları ile Master Plan hazırladık. Master Plan ile ilçemizdeki yapı stoğunu, jeolojik durumu, afet bölgelerini, koruma bölgelerini, tescilli yapıların bulunduğu bölgeleri, yapıların durumunu, kat adetlerini, yol durumunu, deprem müdahale alanlarını ve şekillerini belirledik. Bu çalışmalar neticesinde elde ettiğimiz verilerle çalışma şeklimizi, alanlarımızı ve müdahale türlerimizi belirleyerek Kentsel Dönüşüm çalışmalarımızı başlattık” diye konuştu.

Dündar, “Soğanlı’da Yeni Bir Yaşam Başladı”

Soğanlı’da başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Başkan Dündar, “Proje, 37 hektar rezerv alanı ve 6,5 hektar da riskli alanı kapsıyor. 4 etap halinde gerçekleştirdiğimiz Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi uzun vadede Bursa için düşünülen kentsel dönüşümün en büyük örneği oldu. Burada bin 769 konut ve 202 ticaret alanı ortaya çıktı ve Soğanlı’da yeni bir yaşam başladı. Şehrimizin çarpık ve plansız görüntüsüne son verecek, kent silüetini koruyarak dönüşümün önünü açan ilk proje olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, ticaret alanları, pazar alanı, ibadet ve eğitim alanları, sosyal ve kültürel alanları ile yaşama değer katan her şey tek bir projede Soğanlı ile buluştu” dedi. Dündar, Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesi dışında; Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesi, Kent Meydanı Kentsel Tasarım Projesi, Hisar Bölgesi Kentsel Dönüşüm projesi, Çarşamba Bölgesi, Küçükbalıklı Yalova Yolu Bölgesi, Çekirge Meydanı Kentsel Tasarım Projesi, Demiryolu altı bölgesi gibi birçok bölgede de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

“Bursa, Gerçek Meydanına Yakında Kavuşacak”

Kent Meydanı Kentsel Tasarım Projesi’nin de önemli projelerden biri olduğunu belirten Başkan Dündar, “Bursa’nın çöküntü alanı haline gelmiş bölgesinin yeniden ihya edilmesi, bölgenin ve insanların her türlü ihtiyacını karşılayabileceği bir buluşma mekanı haline getirilmesi amacı ile planlandı. İçerisinde konaklama, açık ve kapalı dinlenme mekanlarının bulunacağı, yaya akslarının kesiştiği bir nokta olacak. Kent Meydanı projesi için yoğun bir kamulaştırma yaptık. 70’e yakın bina yıktık. 2017 sonunda da kamulaştırma işlemlerimizi tamamlayacağız. Daha sonra da Bursa’nın gerçek meydanının inşasına başlıyoruz” diye konuştu. Başkan Dündar, Demirkapı Kentsel Dönüşüm Projesinin Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığını belirterek, “1. Bölge’nin planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 2. Bölge Bakanlık onayında.  Bu projemizin çalışmaları da yakında başlıyor” dedi.

“Dönüşümlerde Ranta Yer Yok”

Belediye olarak kimseye rant sağlamadan, kimseyi de mağdur etmeden şehir ve insanlar için gerekli dönüşümü hayata geçirdiklerinin altını çizen Başkan Dündar, “İnşallah planladığımız gibi de yürüterek, hem şehrimiz hem de ülkemiz için örnek olacak projeleri hayata geçireceğiz. Bu çalışmaları yaparken; işlevsel, sosyal hayatı

kolaylaştıracak, yeni bir mimari anlayış getirecek, planlı şehirleşmenin yolunu açacak Osmangazi’ye nefes aldıracak nitelikte olmasına özen gösterdik. Meydanlarımızdan parklarımıza, pazar alanlarımızdan otopark projelerimize kadar ele aldığımız her projede ihtiyaca cevap vermesinin yanı sıra, işlevselliğini, Osmangazi’ye ve Bursa’ya kazandıracağı artı değeri, mimari yeniliğini ve kalıcılığını da bir arada değerlendirdik” diye konuştu.

“Osmangazi’de Sağlam Dönüşüm ve Güvenlikli Yaşam Başladı”

Başkan Dündar, dönüşümde güvenlikli yaşama vurgu yaparak, “Yürüttüğümüz kentsel dönüşümün asıl amacı depreme dayanıklı ve günümüz yaşam koşullarına uygun yaşam alanları oluşturmak ve şehrimizin tarihi kimliğini koruyan, yatay ve planlı şehirleşmenin önünü açan projeleri Osmangazi’ye kazandırmaktır. Vatandaşlarımız hem afet riskine karşı korunmuş, daha güvenli konutlarda yaşamayı hem de sosyal donatı alanları olan, yeşili bol, nefes alabilecekleri yaşam alanlarına sahip olmayı tercih etsinler, ‘biz bu dönüşüme hazırız’ desinler. Çünkü halk istemedikçe hiçbir dönüşüm hayata geçmez, planlar üzerinde kalır. Halkın da desteği ile Yeni Osmangazi’yi, herkesin yaşamak isteyeceği Osmangazi’yi el birliği ile oluşturacağız” dedi.

Örnek Dönüşümde İlk Tapular Verildi

Osmangazi Belediyesi’nin Türkiye’nin örnek kentsel dönüşüm projesini hayata geçirerek modern bir şehir inşa ettiği Soğanlı’da tapu dağıtımına geçtiğimiz hafta başlandı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, konutları, ticari merkezleri, yeşil ve sosyal donatı alanları ile Türkiye’de dönüşüme ışık tutan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde hak sahiplerine ilk tapuları teslim etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…