Home EĞİTİM Mesleki eğitimde metal sektörünü seçen kazanıyor

Mesleki eğitimde metal sektörünü seçen kazanıyor

- Guncellenme Tarihi: 6 Haziran 2017 13:22
9 min read
Mesleki eğitimde metal sektörünü seçen kazanıyor için yorumlar kapalı
0

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, mesleki eğitimi desteklemeye devam ediyor. Türkiye İçin Mesleki Eğitime Tam Destek (METAD) projesi çerçevesinde MESS üyesi işyerlerinde çalışanların meslek lisesinde okuyan çocukları, metal sektörü ile ilgili bölümleri seçtiklerinde daha yüksek miktarda burstan faydalanabiliyor.

 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) Milli Eğitim Bakanlığı ile 2016 yılında imzaladığı protokol kapsamında yürüttüğü Türkiye İçin Mesleki Eğitime Tam Destek Projesi (METAD), mesleki eğitimi yaygınlaştırma ve niteliğini yükseltme amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

MESS, mesleki eğitimi desteklemek hedefiyle geçtiğimiz eğitim yılında METAD kapsamında başlattığı MESS Mesleki Eğitim Bursu’nu da genişleterek alanında Türkiye’nin en büyük burs programına dönüştürdü. MESS üyesi işyerlerinde çalışanların çocuklarının yararlanabileceği program kapsamında öğrenciler 9’uncu sınıfta bölüm ayrımı bulunmaksızın burs alırken, 10, 11 ve 12’inci sınıflarda belirtilen bölümlerden birini seçerlerse iki katı miktarda destek alabiliyorlar.

16 okulda 5000 öğrenciye ulaşıldı

MESS Eğitim Vakfı dokuzuncu sınıf öğrencilerini alan seçimi konusunda bilgilendirmek için okullarda seminerler düzenledi. Metal sektörüne nitelikli eleman kazandırmak hedefiyle düzenlenen seminerlerde; metal sektöründeki iş olanakları, çalışma ortamı, alan seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi bilgiler paylaşıldı. Bugüne kadar toplam 16 okul ziyaret edilerek yaklaşık 5 bin öğrenciye ulaşıldı.

10, 11 ve 12’inci sınıflar için MESS Mesleki Eğitim Bursu kapsamında yer alan bölümler şöyle: Metal, Elektrik-Elektronik, Endüstriyel Otomasyon, Makine, Metalurji, Plastik, Tasarım Teknolojileri ile Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme.

Burstan yararlanmak için önceki eğitim yılında sınıfı geçmiş olma şartı da aranıyor. Karşılıksız burstan 2016-2017 Eğitim Yılı’nda 2 binden fazla öğrenci faydalandı.

 

Okul-işletme işbirlikleri başladı

METAD Projesi, okullar ve işletmeler arasında köprü kurmayı da amaçlıyor. Geride bıraktığımız eğitim yılında 9 ilde 18 işletme ile 21 okul arasında işbirliği kurulurken, METAD kapsamında Bursa’da ise 5 işletme ile 4 okul arasında 6 işbirliği protokolü imzalandı. Bursa’da işbirliği gerçekleştiren kurumlar ve okullar şöyle:

Borçelik – Gemlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Borusan Mannesmann – Gemlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Borusan Mannesmann – Orhangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Componenta Dökümcülük – Orhangazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bosch Sanayi – Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
TOFAŞ – Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okul-işletme işbirliği sayesinde okullar işletmeleri ziyaret edebiliyor, öğretmen ve yöneticiler işletmelere çalışma ziyaretinde bulunabiliyor. Öğrencilere “Kariyer gelişimi ve rehberlik eğitimi” veriliyor, MESS üyesi işletmelerde stajda öncelik imkanı sunuluyor. METAD işbirlikleri önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek.

 

 

MESS Hakkında

Türkiye’nin metal işkolunda faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının temsilcisi ve ilk işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) 1959 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Çalışma yaşamına ve endüstri ilişkilerine yön veren MESS’in temel amacı; üyelerinin ve üye işyerlerinde çalışanların ortak yararları doğrultusunda iş barışını ve huzurunu sürekli kılmak ve yaygınlaştırmak, ülkemiz ekonomisinin ve sanayisinin kalkınmasına katkıda bulunmak, güven ve diyaloga dayalı hizmet üretmektir. Otomotiv ana sanayi, otomotiv yan sanayi, demir-çelik- döküm, beyaz eşya ve diğer metal sektörlerinde faaliyet gösteren lider şirketlerin üye olduğu MESS, 202 üyesinin 180 binin üzerinde çalışanının doğrudan istihdam edildiği işyerlerini kapsayan toplu iş sözleşmelerini akdetmektedir. MESS üyesi şirketler; Türkiye ihracatının yüzde 20’sini, imalat sanayinde toplam cironun yüzde 13’ünü, metal sanayi sektörü istihdamının yüzde 12’sini gerçekleştirerek ülkemizin rekabet gücüne katkıda bulunmaktadır. MESS çalışmaları, projeleri ve yayınları hakkında detaylı bilgilere www.mess.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

 

MESS Eğitim Vakfı Hakkında

MESS Eğitim Vakfı (MEV), 1986 yılında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın öncülüğünde insan kaynaklarının gelişimi, verimliliğin artırılması ve etkinliğinin sağlanması amacıyla kurulmuştur. Bugüne kadar yaklaşık 645 bin kişiye eğitim ve danışmanlık hizmeti veren MEV, başta işçi ve işveren kuruluşları olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına, sanayi ile hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara eğitim ve danışmanlık hizmeti vermektedir. MEV, halen talep üzerine 150 ayrı başlıkta eğitim programı düzenleyebilmektedir. Eğitim programlarının 52’si mavi yakalı çalışanların kişisel gelişimini hedeflemektedir.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 23 Nisan Coşkusu Kentin Dört Bir Yanını Sardı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’nde çocuklar, birbirinden …