Home EKONOMİ Marmarabirlik’te kar payı dağıtımı başlıyor

Marmarabirlik’te kar payı dağıtımı başlıyor

- Guncellenme Tarihi: 31 Mayıs 2017 13:11
6 min read
Marmarabirlik’te kar payı dağıtımı başlıyor için yorumlar kapalı
0

Marmarabirlik, 22 Nisan’da yapılan Olağan Genel Kurul’da alınan kararın ardından ortaklarına 1 Haziran’dan (yarından) itibaren kar payı dağıtımına başlıyor. Toplam 17 milyon lira kar payı, ortakların teslim ettikleri ürünün tutarı üzerinden dağıtılacak.

 

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik’in bu yıl ilk kez kendi öz kaynaklarıyla kar payı dağıtımı yapacağını belirterek, 22 Nisan’da yapılan Olağan Genel Kurul’da alınan kararla ortaklara 1 Haziran’dan (yarından) itibaren kar payı dağıtımına başlanacağını söyledi. Kar payı dağımı için kooperatiflere ödemelerin yapıldığını ifade eden Asa, “Yapılacak ödeme, kooperatiflerin yetki ve sorumluluğunda nakden ve banka kanalıyla gerçekleştirilecektir. Ortaklarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

 

NE KADAR ÜRÜN, O KADAR KAR PAYI

Asa, bu yıl dağıtılacak kar payının, geçmiş yılların karlılığı olduğunu vurgulayarak, “1 Haziran’da ödenecek kar payı, kooperatiflerine 2014-2015 ve 2015-2016 iş yılı kampanya dönemlerinde zeytin teslim eden ortaklarımıza ödenecektir. Ortaklarımız, ne kadar ürün verdiyse o kadar kar payı alacaklardır. 2016-2017 kampanyasında alınan ürünlerin satışı, ilgili dönemde gerçekleşmediği için kar payı hesaplamasına dahil edilememektedir” diye konuştu.

Asa, “2013-2014 iş yılı ve önceki iş yıllarına ait karın dağıtılamaması, Marmarabirlik’in 2007 yılında almış olduğu Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredi taksitlendirmesinin, 2013 aralık ayında yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır. İş yılı bazında Birlik’in vadesi geçmiş borcu olduğu için eski ana sözleşmenin 62. maddesi gereğince söz konusu yıllarda kar payı dağıtılamaz hükmü yer almaktadır.

Ayrıca 2013 yılında yapılan taksitlendirme miktarı olan 60 milyon TL yıllık taksitlerle halen ödenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

ALINAN ÜRÜNÜN DEĞERİNE GÖRE DAĞITILACAK

Kar payı dağıtımında dikkate alınacak kriterleri değerlendiren Başkan Asa, şunları kaydetti:

“Dağıtılacak kar payı, ortakların kooperatife teslim ettikleri ürünlerin değerleri üzerinden hesaplanacaktır. Başka bir deyişle müstahsil makbuzlarındaki kilogram üzerinden değil, belirtilen parasal tutar üzerinden dağıtım yapılacaktır. Öte yandan ortağın, kooperatife ürün teslimatını yaptığı yılın da kar payı hesaplamasında etkisi olduğundan sabit bir yüzde oranı hesaplamada kullanılmamaktadır. İlgili yıllarda ürün teslim eden ve ortaklıktan çıkan veya çıkarılan ortakların kendilerine ya da veraset belgesi ibraz etmeleri halinde varislerine ödeme yapılabilecektir. Ancak ortaklık devri söz konusu ise ödeme mevcut ortağa yapılacaktır.”

 

KAR PAYINDAN KESİNTİ OLMAYACAK

Asa, kar payı dağıtımında ortaklar adına herhangi bir kesinti yapılmayacağını belirterek, “Vadesi geçmiş borcu bulunmayan ortakların alacakları, borçlarından mahsup edilmeden ödenecektir. Kooperatif bilançoları henüz kesinleşmediğinden, Bakanlığımız görüşü doğrultusunda ödemeler ‘Risturn Avansı’ şeklinde gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl’ün Geçmişi ile Geleceği Aynı İftar Sofrasında Buluştu

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Huzurevi sakinleriyle lise öğrencilerini aynı iftar s…