Home FOTO GALERİ Osmangazi Personeline Sağlıklı Beslenme Eğitimi

Osmangazi Personeline Sağlıklı Beslenme Eğitimi

- Guncellenme Tarihi: 19 Mayıs 2017 14:38
7 min read
Osmangazi Personeline Sağlıklı Beslenme Eğitimi için yorumlar kapalı
0
  • Ramazanda Sağlıklı Beslenmenin Yolları

 

Osmangazi Belediyesi, Ramazan Ayı öncesi personele yönelik sağlıklı beslenme konulu bir eğitim gerçekleştirdi.

 

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Özel Medicabil Yıldırım Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Diyetisyen Dr. Ayşenur Şahin, “Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları, sağlığın korunması açısından önemlidir. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir” dedi. Belediye çalışanlarının katıldığı “Ramazanda Sağlıklı Beslenme” konulu seminerde konuşan Diyetisyen Dr. Ayşenur Şahin, yaklaşık 743 milyon aç insanın bulunduğu dünyamızda 1 milyar 650 milyon civarında aşırı kilolu insan bulunduğunu söyledi. Bunların 678 milyon gibi önemli bir kısmının ise obez olduğunu söyleyen Şahin, “Tüm bunların kaynağı sağlıksız beslenme. İslam dünyasının yılda bir ay tuttuğu Ramazan orucu da, dikkat edilmezse bir takım sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Orucun sağlık üzerinde birçok olumlu etkileri bulunuyor. Örneğin sigara alkol kullanan vatandaşlarımızın bunları bırakması için iyi bir fırsattır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmaya yardımcı olabilir. Yapılan bazı çalışmalar orucun kan glikozu, trigliserit ve kolestrol düzeylerinde iyileşme sağladığını ortaya koymuştur” dedi.

 

Beslenmeye dikkat edilmediği takdirde Ramazan ayında da kilo alınabileceğini ifade eden Ayşenur Şahin, “Özellikle iftarda kızartma, hamur işleri gibi yüksek yağ ve kalori içeren yiyecekler tüketmek, çok

çeşitli yiyeceklerin olduğu iftar sofraları, dışarıda yemek yeme sıklığının artması kilo almamıza yol açan başlıca etkenlerdir. Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Günde ortalama 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

 

Ramazanda insanların en çok sıkıntı yaşadığı susuzluk konusunda da çeşitli önerilerde bulunan Diyetisyen Şahin, “Sahur öğününde zeytin, turşu, salamura besinler, tuzlu çerezler, kızartma ve hamur işleri tüketmeyiniz. Sahur öğününde salatalık, şeftali, yoğurt-ayran gibi besinlere mutlaka yer veriniz. Sahur öğününde reçel, bal, kahvaltılık çikolata, tahin helvası gibi yiyeceklerin tüketiminden kaçınınız. Sahurda çay ve kahve içmekten kaçınınız. İftar ve sahur arasında 8-10 bardak su içmeye özen gösteriniz. Su tüketiminizi kolaylaştırmak için suyunuzun içine limon, taze nane, çilek, şeftali, karanfil gibi aroma vericiler ekleyebilirsiniz.

İftar ve sahur arasında çok fazla çay ve kahve tüketmekten kaçınınız. İçtiğiniz her 1 fincan kahve için fazladan 1 bardak su içmeyi alışkanlık haline getiriniz” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…