Home FOTO GALERİ Bozbey: Kentsel dönüşüm yaptığımızı hayal ediyoruz

Bozbey: Kentsel dönüşüm yaptığımızı hayal ediyoruz

- Guncellenme Tarihi: 19 Nisan 2017 14:21
9 min read
Bozbey: Kentsel dönüşüm yaptığımızı hayal ediyoruz için yorumlar kapalı
0

“Kentsel Dönüşüm Forumu”nda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’da 20 yıllık binaların yıkıldığına dikkat çekerek  “Şimdi o yapıları yıkıyoruz ve yoğunluğu iki kat artırıyoruz. Böylece kentsel dönüşüm yaptığımızı hayal ediyoruz. Bu anlayışla gidilirse Bursalılar 2030’lu yıllarda başka yere taşınır” dedi.

 

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kentsel dönüşüm konusunda tüm paydaşları bir araya getirerek “Kentsel Dönüşüm Forumu” düzenledi. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO İnşaat Konseyi’nin de destekleriyle düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Forumu’ ilgili tüm kent dinamiklerini buluşturdu.

‘Nasıl Bir Kentsel Dönüşüm?” temasıyla düzenlenen forumda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de konuşmacılar arasında yer aldı. Gazeteci Ahmet Emin Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen forumda Nilüfer Belediyesi’nin anlayışını paylaşan  Başkan Mustafa Bozbey, kentsel dönüşüm ve yenileme arasındaki farka değindi.

“YAPILANLAR KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL, YENİLEME”

Bursa’nın 1960’lı yıllardan itibaren kaybedilmeye başlandığını söyleyen Bozbey, “Günümüzde gelişmiş ülkeler,  bir kent oluştururken en az 100 yıl sonrasını düşünüyor. Biz şimdi 20 yıllık binaları yıkıyoruz. Neyin kentsel yenilemesinden, neyin şehirciliğinden bahsediyoruz. Hep kentin içini yıkıyoruz. Örneğin Ataevler. Bu yapılar 23-24 yıl önce yapıldı. Şimdi o yapıları yıkıyoruz ve yoğunluğu iki kat artırıyoruz. Böylece kentsel dönüşüm yaptığımızı hayal ediyoruz. Eğri oturup doğru konuşalım dönüşüm değil bunlar, kentsel yenileme. Yıllardır söylüyorum kentsel dönüşüm, gerçekten deprem riski yaşayan önemli bölgelerde olur. İnsanla başlar insanla biter. Arada yapıları yenilersiniz. İnsanı dönüştüremediğiniz takdirde, binaları ne kadar yenilerseniz yenileyin insanları mutlu edemezseniz. Biz bunu şu anda dönüşüm bölgelerinde yapmıyoruz. Dönüşüm insanla başlar insanla biter” dedi.

“BURSA’DA İMAR KOORDİNASYON MERKEZİ OLUŞTURULMALI”

Kentsel yenileme yapılarak yoğunluğun artırıldığı yerlerde, alt yapıların yeterliliğine bakılmadığını da kaydeden Bozbey, “Ataevler’de yenileme yapılıyor. Orada 17 bin nüfus vardı, muhtemelen şimdi 30 bine çıkacak. BUSKİ altyapıyı değiştirmek zorunda. Elektrik, telefon, doğalgaz ayrı konu. Bu da çok önemli bir maliyeti ortaya koyacaktır. Kentsel yenilemeyi yaparken her yönüyle düşünmemiz gerekiyor. FSM Bulvarı’nda bir sitenin yıkılıp yapılması kentsel dönüşüm değildir. Bu konuda Bursa gerçekten değerini giderek yitiriyor. Bu anlayışla gidersek fazla değil 2030’lu yıllarda Bursalılar’ın çoğu başka şehirlere taşınır. Altyapı, trafik, hava kirliliği, çevresel faktörler derken kaliteli yaşamdan giderek uzaklaşacağız. Yaşam kalitemizin düştüğü yerde de kimse durmaz” dedi.  

Başkan Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, İmar Koordinasyon Merkezi oluşturarak, bu merkezde her belediyeden yetkilileri bir araya getirmesi gerektiğini ifade etti. Nilüfer Belediyesi olarak Kayapa’da örnek bir çalışma yaptıklarını da anlatan Başkan Bozbey, “Bir yeri planlarsınız o bölgede şehirciliğin bütün her şeyini uygularsınız ve insanları oraya kaydırırsınız. Dünyada çok sayıda örnekleri var. Bölgeyi boşaltarak dönüştürüyorlar. Orada yaşayanları mağdur etmiyorlar. Ben kentimizde kentsel dönüşüm alanlarının hep beraber belirlenip, uydu kentlerin ortaya konulmasıyla bu sorunun çözülmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

BOZBEY’DEN OTOPARK UYARISI

Bursa’nın simgesel yapılarının kent girişlerinde gösterilmesinin, kente gelenlere  şehir kimliği hakkında bilgi vereceğini ifade eden Bozbey, otopark sıkıntısına da dikkat çekti. Düzenleme yapılmazsa sokakların içinden çıkılmayacak hale geleceğini kaydeden Bozbey, “İlgili yasa şuanda ‘4 daireye bir otopark’ diyor. Bunun anlamı yok ki, o zaman sokakların içinden çıkamayız. Büyükşehir Belediyesi ile alacağımız kararla genel anlamda bu sorunun önüne geçebiliriz” diye konuştu.

Bir şey yaparken kentin mimari geleceğini de düşünmek gerektiğini söyleyen Başkan Bozbey, “İmar yönetmeliği bence mimarlara serbest çalışma imkânı sağlamalı. Yaptırımlardan çok, kesin tavırlar konulsun. Kentlere göre alınacak kararlarda yerel meclislere de yetki verilmeli” şeklinde konuştu.

Forumun sonunda  BTSO yönetimi tarafından Başkan Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu tüm katılımcılara teşekkür plaketi verildi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…