Home EĞİTİM OSMEK’le Sessiz Dünyanın Sesi Oluyorlar

OSMEK’le Sessiz Dünyanın Sesi Oluyorlar

- Guncellenme Tarihi: 11 Nisan 2017 14:28
4 min read
OSMEK’le Sessiz Dünyanın Sesi Oluyorlar için yorumlar kapalı
0
  • Osmangazi’de Engeller İşaret Diliyle Aşılıyor
  • OSMEK’le Toplumsal Farkındalık Artıyor

Osmangazi Belediyesi, sosyal belediyecilikteki öncülüğünü sürdürürken, hayata dokunan sosyal projeleriyle de dikkat çekmeye devam ediyor. Osmangazi Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (OSMEK)’nın işaret dili kursuna katılan kursiyerler, empati kurarak günlük yaşamda büyük zorluklar yaşayan işitme engelli vatandaşları anlamanın ve onlara yardımcı olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Toplumsal Farkındalığa İşaret Ediyorlar

İşaret dili kursuyla, empati gücünün ve günlük hayatta işitme engellileri anlama kabiliyetinin geliştiğini ifade eden kurs öğretmeni Hülya Kurul, “Kursun amacı, işitme engellilerle iletişime geçebilmek ve onları anlamak. 120 saat ders veriyoruz. Bu süre, kısa cümleler kurabilmek için yeterli. Yabancı dil öğrenmekten daha kolay. Tabi işi pratiğe dökmek de çok önemli. Derslerimizi, Milli Eğitim Bakanlığı ve İşitme Engelliler Federasyonu’nun hazırladığı kılavuzla yapıyoruz. Bursa’da 3 bine yakın işitme engelli olduğu tahmin ediliyor. Onları yok sayamayız, anlamaya çalışmamız gerekiyor. Onlar bizi anlayamaz, çünkü duymuyorlar. Bizim onları anlamamız şart” diye konuştu.

“İnsanların Duyarlılığı Artıyor”

Bazı özel hastanelerin çalışanlarına zorunlu olarak işaret dili eğitimlerini aldırdığını belirten Kurul, “Okullarda seçmeli ders olarak bu eğitim verilmeli. Çünkü, bu eğitimlerle, insanların duyarlılığı artıyor. Osmangazi Belediyesi Meslek Edindirme Kursları arasında işaret dili kursunun ayrı bir yeri var. Bu kursa gelen katılımcılar, birçok ortamda kendilerini ifade edemeyen işitme engellilere yardımcı oluyor. Bu da çok mutlu edici bir durum” dedi. Kurul, kursa daha çok gençlerin geldiğini belirterek, “İşitme engelliler hayatın her alanında var.

Onlarla bir şeyler paylaşmak çok özel. Anlaşıldığını bilmek çok güzel bir duygu” diye konuştu.

Artık İletişim Kurabiliyorlar

Kursa geldikten sonra hayatlarında ciddi farkındalık oluştuğunu anlatan kursiyerler, sağlıklı olduklarına şükrederken işitme engellileri de eğitimler sayesinde anladıklarını söyledi. Kursun kazandırdığı duyarlılıkla günlük hayatlarında karşılaştıkları engellilerle iletişim kurabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden kursiyerler, anlaşıldıkları için mutlu olan engelli vatandaşların yaşadığı mutluluğun da kendilerine manevi güç verdiğini belirtiyorlar.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…