Home FOTO GALERİ BURSA TİCARET ve SANYAİ ODASI 51. KOMİTE’DEN TÜİK ZİYARETİ

BURSA TİCARET ve SANYAİ ODASI 51. KOMİTE’DEN TÜİK ZİYARETİ

- Guncellenme Tarihi: 1 Nisan 2017 15:33
7 min read
BURSA TİCARET ve SANYAİ ODASI 51. KOMİTE’DEN TÜİK ZİYARETİ için yorumlar kapalı
0

TUİK Bölge Müdürü Can, istatistik kurumunun nasıl çalıştığını ve alınan bilgilerin ne şekilde sisteme işlendiğini BTSO 51. Komiteye anlattı.

BTSO 51. KOMİTE’DEN TÜİK ZİYARETİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürü Ünal Can’ı makamında ziyaret eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 51. Komite Başkanı Mehmet Çetinkaya, Bursa’da Sanayiciler, ticaret erbabı ve birçok serbest meslek erbabı yeterince istatistik kurumundan bilgilerinden yararlanamamaktadır. Bunu nasıl verimli hale getiririz. Firmaların risklerden korumak ve verimli çalışmalarını sağlamak için bilgi birikimine ve geçmişteki istatistik veriler önemlidir. dedi.

Ziyaret sırasında TUİK Bölge Müdürü Can, BTSO 51. Komite üyeleri Mustafa Bakır ve Bestami Rıza Aray’ın de yer aldığı ziyarette istatistik kurumunun nasıl çalıştığını ve alınan bilgilerin ne şekilde sisteme işlendiğinden bahsetti.

BTSO 51.Komite Başkanı Çetinkaya istatistikler aslında bir bilgi deposu olduğunu, bu bilgilerin bir kenara konularakdeğilde daha verimli şekilde nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek amaçlı bu ziyareti gerçekleştirdiğini dile getirdi.

122 PERSONEL İLE TAM HİZMET

TUİK Bursa Bölge Müdürü Ünal Can, “TUİK Bursa Bölge Müdürlüğü’ne Eskişehir ve Bilecik buraya bağlı. 122 personel ile tüm bu bölgenin istatistik faaliyetlerini yapıyoruz.  Sene başında yapacağımız tüm çalışmalar belirleniyor.  100 yakın aylık, 3 aylık ve yıllık gibi zaman dilimlerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bizim

www.tuik.gov.tr internet sitemizde tüm veriler mevcuttur. İstediğiniz her bilgiye buradan ulaşabilir. Anketörlerimiz iş yerlerine önce bilgi verip sonra o iş yerlerini gidip anketleri dolduruyorlar. Firmalarda mali müşavirler ve muhasebeciler kendi programlarından firmalarla ilgili bilgilerini aldıkları şifreler ile sisteme giriş yapıyorlar. 2—3 ayda 10 bine yakın iş yerinin bilgileri sisteme giriliyor. Kaliteli ve doğru istatistikleri üretmiş oluyoruz” dedi.

NE YAPILACAĞI BELLİDİR

Sözlerine devam eden Ünal, “Bizim ulusal yayınlama takvimimiz var.  Her yıl istatistiklerin ne zaman yapılacağı bellidir.  Bizim hangi tarihte ne yapacağımız yazmaktadır. Bunlarda resmi istatistik programında olan çalışmalardır. İş gücü ve bütçe için hangi maddeleri alığımızla ilgili tüm bilgilere sitemizde yer verdik. Nüfus dağılımı artık İçişleri Bakanlığı’ndan MERNİS’ten kayıtlar anında alınıyor.  Anlık olarak mahalleye kadar kaç kişi yaşadığının istatistiği açıklanmış oluyor. Örnek vermek gerekirse Bursa’nın en büyük mahallesi Hamitlerdir. Hamitlerin 44 bin nüfusu var. Nüfus göç ve doğum ile artarken ölümle de azalır. Bursa’da her yıl 50 bin civarı artış oluyor. Eskiden nüfus artış araştırması yapılıyordu. Şimdi sistem oturduğu için her hangi bir araştırmaya gerek kalmak sızın rakamları anlık olarak görebiliyorsunuz. Enflasyon rakamları Bursa için üretilmiyor. Çünkü örnek sayısı il düzeyini gösterecek şekilde olmadığı için Türkiye olarak açıklanıyor. Bilgi işlemdeki arkadaşlarımız anlık olarak gelen önemli verileri Basın ve gerekli kuruluşlara veri

transferi sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

ÇETİNKAYA: İSTATİSTİK

ÖNEMLİ BİR BİLİM DALIDIR

Ziyaret sonunda açıklama yapan 51. Komite Başkanı Mehmet Çetinkaya, “İstatistik kurumu genele baktığımız da bir ilim ve hazine yuvasıdır. Bu bilgileri hazineye aktarırsınız ama kullanmazsanız hiçbir işe yaramaz. Bizde bunu BTSO 51.Komite olarak bu bilgilere sanayicimiz, esnafımız, gazetecimiz daha nasıl verimli halde kullanabilir. Bu bilgiler boşa gitmesin, bunu verimlilikte nasıl hayata geçirebiliriz. Ziyaretimizin asıl amacı buydu. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bunca ciddi çalışma yapmasına ve emek dolu bilgi toplanmasına rağmen TÜİK çok göze çarpan bir kurum olarak görünmüyor. Bizde bu bilgileri gün yüzünde nasıl çıkarırız ve verimli bir şekilde kullanabiliriz, bunun gayreti içerisindeyiz” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…