Home FOTO GALERİ SAĞLIK DÜNYASINI BURSA’DA BULUŞTURAN “YALIN HASTANE KONGRESİ” SONA ERDİ…

SAĞLIK DÜNYASINI BURSA’DA BULUŞTURAN “YALIN HASTANE KONGRESİ” SONA ERDİ…

- Guncellenme Tarihi: 26 Mart 2017 17:53
10 min read
SAĞLIK DÜNYASINI BURSA’DA BULUŞTURAN “YALIN HASTANE KONGRESİ” SONA ERDİ… için yorumlar kapalı
0

PROF. DR. ÖMER FARUK BİLGEN: SAĞLIKTA YALIN OLMAK BİR GÖNÜL İŞİDİR…

 

BURSA –Özel Medicabil Hastanesi tarafından 5. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri kapsamında uluslararası katılımla düzenlenen ve sağlık dünyasını Bursa’da buluşturan ‘Yalın Hastane Kongresi’ ikinci günü gerçekleştirilen 4 oturum ve sözlü bildiri oturumnun ardından tamamlandı.

 

Kongrenin kapanış konuşmasını yapan Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, “Sağlıkta yalın olmak bir gönül işidir. Sağlıktaki yalın yaklaşımın ülkemizdeki bütün hastanelerimize sıçramasını, yayılmasını ve oralarda da uygulanmasını temenni ediyoruz. Yalın sağlık uygulamasının ülkemizde etkin bir şekilde uygulanmasıyla israfın önlenmesinde, ekonomiye katkı sağlanmasında, insanlarımıza sağlık hizmetini hakkaniyet içerisinde uygulayan kuruluşlar olmak arzusuyla bu toplantılara devam etmek istiyoruz” dedi.

400’e yakın yerli ve yabancı katılımcı ve alanında uzman konuşmacıların sunumlarıyla Grand Swiss bel-Hotel Çelik Palas Bursa’da geçekleştirilen Kongre’de bildiri sunan Sağlık Bakanlığı iç deneticisi Mustafa Sait Yıldız, “İyi uygulamaları, yaygınlaşması açısından paylaşmalıyız. Elbette kurumumuzun prensipleri ve kuralları vardır bunları da çok fazla çiğnemeden bu paylaşımları yapmalıyız. Özel Medicabil Hastanesi bunu çok başarılı bir şekilde yapıyor” diye konuştu.

 

“SAĞLIKTA ZAMAN KAVRAMI ÇOK DEĞERLİ”

 

Özel Medicabil Hastanesi Mesul Müdürü Prof. Dr. Oya Kutlay’ın yönettiği ‘Tedavi ve Bakımda Yalın’ konulu oturumda konuşan Özel Medicabil Hastanesi Yalın Sağlık, Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar, sağlıkta zaman kavramının diğer tüm alanlardan daha fazla değerli olduğunu belirtirken, “Zamanı yönetmek yalın uygulamalar ile bizlerin elinde ve yalın uygulamalar sayesinde zamanı ve gelişmeleri hastalarımızın lehine çevirebiliriz. Zamanı iyi kullanmak adına hastanın da hızlı iyileşmesi ve günlük yaşamsal fonksiyonlarına devam etmesi için yapılanlar önemlidir” şeklinde konuştu.

 

“HASTANIN HASTANEYE GERİ DÖNÜŞÜ AZALTILMALI”

 

Aynı oturumda konuşan Özel Medicabil Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Kalite Kurulu Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Halil Özgüç de ‘Hastanın Hastaneye Geri Dönüşünün Azaltılması’ konulu sunumunda, “Hastanın tedaviden sonra ilk 30 gün içindeki hastaneye geri dönüşünün azaltılması ciddi bir kalite göstergesidir ve örneğin ABD’ye yıllık maliyeti 25 milyar doların üzerindedir. Hasta ve hasta yakınları ile yakın ilişki ve sürekli görüşme hastaneye olan beklenmeyen geri dönüşleri büyük ölçüde azaltıyor” dedi.

Özel Medicabil Hastanesi Kalite Yönetim Sorumlusu, Yalın Sağlık Enstitüsü Başkanı ve Yönetim Kurulu ÜyesiDuygu Soydan’ın yönetimindeki ‘Sağlıkta Yalın Yaklaşım Felsefesinde Temel Faktörler’ başlıklı oturumda ise, ‘İnovatif Düşünce, Yalın Sağlık

Uygulamalarında Eğitim ve Sürdürülebilirlik’ konusu ele alındı.

 

“YALIN HASTANE AVRUPA’DA HIZLA YAYILIYOR”

Sağlıkta yalın yaklaşım için lidere çok önemli görevler düştüğünü söyleyen Sağlık Bakanlığı İç Deneticisi Mustafa Sait Yıldız, “İnsanlardan çalışma şekillerini değiştirmelerini isteyen yöneticinin ‘yönetme şeklini’ değiştirmesi gerekir. O sebeple liderin önemli sorumlulukları vardır. Her hastane kendi yalın sistemini oluşturmalı” dedi. Aynı oturumda konuşan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayberk Kurt da yalın sisteminin Avrupa’da hızlı bir yayılma trendi gösterdiğine dikkat çekti.

 

“HATASIZLAŞTIRMA, YALIN SİSTEMİN ÖNEMLİ AŞAMALARINDAN BİRİDİR”

 

Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen’in moderatörlüğünü yaptığı öğleden sonraki oturumda ise ‘Ameliyat Sonrası Erken İyileşme’ konusu ele alındı. Oturumda ‘Tedavide Hatasızlaştırma ve Yalın’ konusunda bilgiler veren Bilgen, “Hatasızlaştırma, yalın sistemin en önemli aşamalarından biridir. Sağlık çalışanlarımız, önce hayal edip tedbir aldıktan sonra dikkatini en üst seviyeye çekerse hatasız iş yapabilir. Maalesef önlenebilir hatalar yüzünden birçok kişi hayatını kaybediyor. Önlenebilir tıbbi hatalar, ABD’de hasta ölüm sebeplerinde 2013 verilerine göre 3.sıraya yükselmiş. Bu dikkate alınması gereken bir veridir” dedi.

“YALIN SİSTEMİNİN ÖNCESİ VE SONRASI”

 

Kongrenin son oturumunda ise Aysun Yılmazlar yönetiminde ‘Sağlık Yönetiminde Yalınlaşma’ konusu konuşuldu. Oturumda sunum yapan Özel Medicabil Hastanesi Kalite Yönetim Sorumlusu, Yalın Sağlık Enstitüsü Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Soydan Özel Medicabil Hastanesi’ndeki Yalın Uygulama çalışmaları hakkında bilgi verirken, “Yalın uygulamasından önce sadece sorunlar konuşulurken yalın sonrasında sorunlarla birlikte çözüm önerileri de gelmeye başladı. Ayrıca süreçlerimizle ilgili çok önemli tespitler ortaya çıkartarak değer akışları ile iyileştirmeler gerçekleştirdik, kayıt işleminden ameliyathaneye kadar pek çok aşamada aksiyon planları ile israfları ortadan kaldırdık” dedi.

“6. YALIN HASTANE KONGRESİ 29-31 MART 2018’DE”

 

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen sözlü bildirilerde uygulamaya ilişkin bilgiler verilirken, 6. Yalın Hastane Kongresi’nin29-31 Mart 2018 tarihlerinde Bursa’da yapılacağı duyuruldu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …