Home FOTO GALERİ Çanakkale Şehitleri İznik’te Anıldı

Çanakkale Şehitleri İznik’te Anıldı

- Guncellenme Tarihi: 18 Mart 2017 13:35
8 min read
Çanakkale Şehitleri İznik’te Anıldı için yorumlar kapalı
0

Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümü ve 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle İznik’te ilk tören Şehitlik’te düzenlendi.

İznik Şehir Mezarlığı Şehitler bölümündeki törene İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Osman Sargın, ilçe protokolü,Şehit aileleri ve yakınları, Gaziler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri, ve vatandaşlar katıldı.

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ve Belediye Başkanı Osman Sargın’ın şehitler anıtına çelenk sunmalarının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Ardından Jandarma Kıdemli Başçavuş Soner Ertuğ konuşmasında ” Yüce milletimizin tarih boyunca vermiş olduğu var olma mücadelelerinin en muhteşemlerinden biri olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Şehitler Günü olarak kabul edilen Çanakkale Zaferi’nin 102.yıl dönümünde hepinizi saygıyla selamlıyorum.102 yıl önce dünya, bugüne kadar eşine az rastlanmış bir şekilde bütün varlığıyla vatanını savunmak için giriştiği akıl almaz bir savaşa şahit olmuştur. Gerçekten bu savaşta karşı karşıya gelen iki ordu değil, okulunu bırakıp cepheye koşan öğrencileri, işini bırakıp cepheye koşan halkı, eşini evladını tereddüt etmeden cepheye gönderen kadınıyla bütün bir millet ordusuydu. Hayallerin dahi tahmin edemeyeceği, aklın ve kuvvetin tükenip, cesaret ve fedakârlığın yol aldığı bu savaşta Ulu Önder Atatürk’ün “Dünya’nın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz bir asker yoktur”  sözleriyle tarif ettiği kahraman Türk Askeri bazen iki siper arası mesafenin 8 metre olduğu bir anda komutanının bir işaretiyle gözünü kırpmadan düşman üzerine atılmış bazen de iki siper arasında yaralanıp düşen düşman askerini omuzlarına alıp siperlerine bırakarak onu şaşkınlık içinde izleyen düşman askerlerinin gözleri önünde bütün dünyaya insanlık dersi vermiştir” dedi.

 

Törende İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan şeref defterine günün anlam ve önemini belirten duygu dolu bir yazı yazarak defteri imzaladı. Kaymakam Pehlivan Şehitlik defterine yazdığı yazısında “Vatanını, milletini, imanını ve bayrağını baş tacı edip ben bir ölürüm ama vatanım ve milletim bin yaşar diyerek yollara düşen, susuzluğunu şahadet şerbeti ile dindiren, kanını vatan toprağına adeta can suyu gibi akıtan kahraman yiğitlerimiz, aziz şehitlerimiz hatrınız ve hatıranız o kadar büyük ki Akif’in bu taşındır diyerek Kabe’yi diksem başına yine bir şey yapabildim diyemem hatırana dizelerinde belirttiği gibi yaptığını fedakarlığın tarifinin dahi zorluğu bıraktığınız mirasa karşı sorumluluğumuzun da ne kadar ağır olduğunu göstermektedir. Sizler şanlı tarihimizin pek çok döneminde olduğu gibi Çanakkale de de büyük bir destan yazdınız. Ve milletimizin namusu olan vatanını çiğnetmediniz. Ne mutlu ki sizden sonra ki nesillerde bugün de nöbete devam etmekte. Sırası geldiğinde vatanı, bayrağı ve ezanı için göğsünü siper edip, canını ortaya koymaktadır. Kahraman şehitlerimiz üzerimizde çok hakkınız var helal ediniz. Bizler bıraktığınız bu büyük mirasa sahip çıkıp gelecek nesillere en güçlü şekilde teslim etmek için canla başla çalışmaya söz veriyoruz. Gözünüz arkada kalmasın. Erişmiş olduğunuz o yüce makamda rahat uyuyunuz, ruhunuz şad olsun” dedi.

Program sonunda bir açıklama yapan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın “Bir gül bahçesine girercesine toprağa düşen kınalı kuzular, dünyayı kendilerine hayran bırakan mücadeleleriyle, “Çanakkale Geçilmez” sözünü, daha doğrusu bu sözün gerisindeki inancı ve kararlılığı, tarihe kanlarıyla kazımışlardır. Çanakkale bizim için, 102 yıl sonra da çok güçlü bir şekilde önümüzü aydınlatan derslerle doludur. Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, bu zaferde payı olan tüm kahramanlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

 

İlçe merkezinde ki Şehitlik’te düzenlenen törenin ardından Hisardere, Elbeyli, Şerefiye ve Müşküle Mahallerinde vatanı uğruna canlarını feda eden Şehitlerimiz kabirleri başında ziyaret edilirken Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualar okundu.

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…