Home GÜNCEL 2017 ve Yeni Türkiye

2017 ve Yeni Türkiye

- Guncellenme Tarihi: 3 Şubat 2017 21:08
6 min read
2017 ve Yeni Türkiye için yorumlar kapalı
0

2016 yılı hiç kimsenin ön görmediği şekilde, Türkiye’de ve Dünya’da birçok açıdan olağanüstü bir yıl olarak yaşandı. Başkanlık tartışmaları ve Sultanahmet saldırısıyla yeni yıla başlayan Türkiye,  yıl boyunca çok sayıda bombalı saldırıya mazur kaldı. 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi ise yalnızca 2016’nın son ayları için belirleyici etken olmakla kalmadı, önümüzdeki yılları da etkileyecek bir dönüm noktasına dönüştü.

2016’da AB ve Türkiye arasında mülteci anlaşması yapıldı. Anlaşma kapsamında Haziran ayına kadar Türkiye‘ye vize serbestisi tanınması da öngörülüyordu. Ancak AB, Türkiye‘nin gerekli koşulları yerine getirmediği gerekçesiyle 2016 yılında vize serbestisi tanımadı ve Darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesi ise ilişkilerde ciddi bir krizin yaşanmasına neden oldu. 2016 Birçok açıdan, Türkiye ile AB ilişkileri için zor ve krizli bir yıl oldu.

Yeni yılda sürpriz bir şekilde Başbakan değişti. Darbe sonrası Fetullahçı terör örgütünün (FETÖ) devlet içindeki unsurlarının temizlenmesi için  operasyonlar başladı. Yurt içinde yaşanan terör saldırıları sonucu Fırat Kalkanı Harekatı başladı. Türk ordusu ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), sınırın Suriye tarafından güneye doğru 45 kilometrelik alan, DEAŞ/IŞİD’in elinden alınmış oldu.

Başkanlık sistemi için düğmeye basıldı. Rusya’nın Türkiye büyükelçisine suikast düzenlendi ve Rus Büyükelçi Andrey Karlov uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırganın, çevik kuvvette görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş olması da manidar oldu.

Bunlar sadece bir yılda yaşandı. Türkiye içerde, gerek FETÖ, gerekse DEAŞ, PKK ve uzantılar ile mücadele ederken dışarıda da Avrupa Birliği’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesi ise ilişkilerde ciddi bir krizin giren AB ülkeleri ile mücadele etti.

İç ve dış düşmanlarla mücadele ederken dış politikada Rusya ile normalleşme sürecini iyi yöneten Türk devleti, 2017’ye daha umutla bakmamızı sağlayan Cumhurbaşkanlığı sistemini yıl sonunda meclise getirdi.

Artık Türkiye’nin yeni sistemin çok daha fazla ihtiyacı var. Gerçek vatansever Türk vatandaşlarının dünden daha fazla ihtiyacımız var. DEAŞ’ın yeni yılın ilk saatlerin de, Türkiye’ye kutuplaşmaya çekmek için düzenlediği Ortaköy Terör saldırısının asla alet olmamak lazım. Türkiye’de herkes yaşam tarzlarında özgürdür. Herkesin sağduyu olması ihtiyacımız var, DEAŞ’in yaşam tarzları üzerinden Türkiye’yi kutuplaşmaya çekmesine alet olmamak lazım.

Suriye de ateşkesin sağlanması ve Türkiye’nin de garantör ülke olması da, Fırat kalkanı operasyonunun başarısının bir sonucudur. Türkiye bölgesinde aktif roller almaya devam etmeli ve lider ülke misyonundan ödün vermemelidir.

Son bir yılda Türkiye’nin yaşadıklarını İsviçre veya İsveç gibi ülkeler 50 yılda yaşamamıştır. Tüm bunlara rağmen ekonomisi hala dimdik ayakta durabiliyorsa bu ülkemizin büyük bir devlet olduğunun göstergesidir.

Load More Related Articles
Load More By Hakan PATIRER
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ukrayna-Rus Savaşına Bir de Bu Açıdan Bakın!

Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı devam ediyor. Savaş bölgesinden memleketi olan Leningrad’a (…