Home EĞİTİM BTTDD BURSA ŞUBESİNDEN GÖZ SAĞLIĞI SEMİNERİ

BTTDD BURSA ŞUBESİNDEN GÖZ SAĞLIĞI SEMİNERİ

- Guncellenme Tarihi: 6 Aralık 2016 10:39
8 min read
BTTDD BURSA ŞUBESİNDEN GÖZ SAĞLIĞI SEMİNERİ için yorumlar kapalı
0

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi, Ördekli Kültür Merkezi’nde Koruyucu Görme Sağlığında Tüketici Bilincinin Artırılması konulu seminer düzenledi.

Acıbadem Üniversitesi Öğretim Görevlisi Turgut Çakar ile Okan ve Işık Üniversitesi Öğretim Görevlisi optisyen Semih Kabak tarafından verilen seminere BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Şükrü Köse, BTTDD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHLİMDER) Başkanı Mehmet Emin Ahmet, BTTDD Bursa Şubesi üyeleri, üniversite öğrencileri ve Bursalılar ilgi gösterdi.

KÖSE: EĞİTİCİ FAALİYETLERE ÖNEM VERİYORUZ

Seminerin açılış konuşmasını yapan BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Şükrü Köse, dernek olarak eğitici faaliyetlere önem verdiklerini belirterek, “Bu sebeple, dernek bünyemizde veya bir kültür merkezinde her ay farklı bir konu ile üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Bu ayki seminerin konusunu da; ‘Koruyucu Görme Sağlığında Tüketici Bilincinin Artırılması’ olarak belirleyerek büyük bir mucizevi özelliğe sahip olan gözümüz ile ilgili bilinci arttırmak ve onu daha iyi korunmasını amaçladık” dedi. Tüm katılımcılara teşekkür eden Başkan Köse, “3 Aralık Dünya Engelliler Haftası nedeniyle böyle bir program düzenledik. Engelli kardeşlerimiz özverili çalışmalarıyla ve üstün başarılarıyla hepimize örnek oluyor. Dünya Engelliler Günü’nde düzenlenen tüm etkinliklerin engelli kardeşlerimizin sorunları hususunda toplumumuzun her kesiminde hassasiyetin artmasına vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

GÖZ SAĞLIĞINDA TOPLUMSAL BİLİNÇ ÇOK ÖNEMLİ

Açılış konuşmasının ardından Okan ve Işık Üniversitesi Öğretim Görevlisi Optisyen Semih Kabak gözün vücuttaki en hızlı kaslara sahip, toplam bilgimizin yüzde 85’ine katkı sağlayan mucizevi bir organ olduğunu dile getirdi. Göz muayenesinin en ucuz, en acısız ve en pratik check-up yöntemi olduğunu söyleyen Kabak, “Dünya genelinde 50 milyon kişi görme kaybı yaşıyor. 400 milyon kişi göz sağlığına önem verip düzenli kontrollerini yaptırsaydı görme kaybı yaşamayacaktı. O yüzden göz sağlığında toplumsal bilinç ve önem çok önemli” dedi.

EN BÜYÜK RİSK GRUBU OFİS ÇALIŞANLARI

Göz problemlerinde günümüzde en büyük risk grubunun ofis çalışanları olduğunu kaydeden Kabak, şöyle devam etti: “Türkiye’de göz sağlığı maalesef çok önemsenmiyor. İleride görme kaybı yaşamamamız için düzenli kontroller çok önemli. Gözlerimizi korumak için aşırı soğuk ve sıcaktan mümkün olduğunca uzak durmamız gerekiyor. Mümkün olduğunca fazla göz kırpmalıyız. Ayrıca bol meyve tüketimi, havuç, ıspanak, balık gibi yiyecekler göz sağlığını korumak adına önem taşıyor.”

DÜZENLİ MUAYENE ŞART

Acıbadem Üniversitesi Öğretim Görevlisi Optisyen Turgut Çakar da çocuklarda göz sağlığı problemlerinin önlenmesinde muayenenin önemine dikkat çekti. Çocukların okula başlamadan önce mutlaka bir göz doktoruna götürülmesi gerektiğini söyleyen Çakar, “Gözde kayma, takip edememe, gözlerde kızarıklık ve sulanma, titreme, bir gözü kısma ya da kapatma, cisimleri göze yakın tutma, gözleri sık sık ovuşturma gibi belirtiler varsa aileler zaman kaybetmeden yavrularını göz doktoruna götürmeli” dedi.

ÇERÇEVELER ANTİ ALERJİK OLMALI

Çakar, çocuklarda gözlük kullanımının püf noktalarını da dinleyicilerle paylaştı. Gözlüğün tedavi amaçlı olduğunu ailelerin bilmesi gerektiğini belirten Çakar, şunları sıraladı: “Çocuklarda kullanılacak optik lens ve çerçevelerin yetişkin formundan farklı olmalı. Çerçeve seçerken hareketlilikleri ve gelişimleri göz önüne alınmalı. Çerçeveler anti alerjik malzemeden yapılmalı. Oldukça esnek olmalı, kırıldığında kesik ve yaralanmalara neden olacak malzeme tercih edilmemeli.”

ÇOCUKLARINIZI GÖZ DOKTORUNA GÖTÜRÜN

İnsanların katarakta neden olan UV ışınlarının büyük bir bölümüne çocukluk çağlarında maruz kaldıklarını dile getiren Çakar, “Çocuklar için de güneş gözlüğü kullanımı son derece önemli. Ancak 5 yaşına kadar görmenin fizyolojik gelişimi devam ettiği için 0-3 yaşına kadar güneş gözlüğü yerine güneşten koruyacak gölgelikli şapkalar kullanılabilir” dedi.

Çakar, erken teşhisle körlüğün önüne geçilebildiğine dikkat çekerek ailelere çocukları için muayene çağrısında bulundu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması Hizmetlere Temel Oluşturacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 2008 ve 2014 yıllarında yürütülen Türkiye’de Kadına …