Home EKONOMİ BUSİAD’tan Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

BUSİAD’tan Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

- Guncellenme Tarihi: 5 Aralık 2016 12:17
6 min read
BUSİAD’tan Kasım Ayı Enflasyon Değerlendirmesi için yorumlar kapalı
0

Kasım 2016’da tüketici fiyatlarının yüzde 0,52 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının yüzde 7 düzeyine gerilediği gözlediğini belirten Busiad Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ”TCMB, Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinden yüzde 8 düzeyine yükseltmiştir. TCMB ayrıca, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz düşürerek finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar ek likidite sağlamıştır. Toplam talepteki yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü desteklemesine rağmen, yüksek oynaklıklara bağlı olarak oluşan döviz kuru hareketlerinin önümüzdeki dönemde fiyatlama davranışlarına etki etmesi ve enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmasının alınan kararda rol oynadığı görülmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

ABD’de yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarına da değinen Baylan ”Seçim ardından küresel düzeyde artan belirsizlikler ve FED’in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin güçlenmesi sonrasında, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarının zayıflama eğilimine girdiği ve küresel düzeyde dolar talebinin arttığı görülmektedir. Kasım ayı içerisinde dolar/TL kurunun 3,47’yi görmesinin ardından TCMB, 250 baz puana karşılık gelen 7 aylık faiz indirim sürecinin ardından Ocak 2014’ten beri ilk kez faiz artırımına gitmiştir. TCMB’nin faiz kararının ardından, kısa bir süre gerileyen kur, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulması yönündeki tavsiye kararının ardından hızla yükselerek, faiz artırımının etkisini sınırlamıştır” ifadelerini kullandı.

Günal Baylan, dış ticaret açısından mevcut veriler, AB ülkelerine yapılan ihracat artışının olumlu seyri karşısında, ihracattaki azalış eğiliminin ve turizm gelirlerindeki azalmanın cari açık üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü göstermektedir. TL’de yaşanan değer kaybının ithalatı sınırlayıcı etkide bulunması mümkündür. Önümüzdeki dönemde uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesinin de cari açığın artmasına neden olabileceği beklenmekte olduğunu belirterek Kasım ayında yapılan faiz arttırımı ile ilgili açıklaması ise şöyledir;

”Kasım ayında yapılan faiz artırımı, TCMB’nin TL’deki değer kaybına kayıtsız kalmayacağını ortaya koyması ve 2013-14 döneminde yapılan politika hatasından ders alındığını göstermesi açısından önemlidir. Bununla birlikte, kurdaki değer kaybının enflasyon dinamikleri, döviz açığı olan sektörler ve büyüme üzerinde olumsuz etkilerinin olması beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde FED’in faiz artırımına bağlı olarak küresel koşulların sıkılaşması ve gerek jeo-politik gerekse siyasal riskler yanında dış ticaret açığındaki genişleme eğilimin sürmesi ve petrol fiyatlarındaki artış ihtimali nedeniyle TL’de yaşanan değer kaybının sürme ihtimali, para politikasının sıkılaşacağı ve faizlerin yükseleceği bir konjonktürü beraberinde getirecektir”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …