Home GÜNCEL Se-He-Pe’lileleştiremediklerimizden misiniz?

Se-He-Pe’lileleştiremediklerimizden misiniz?

- Guncellenme Tarihi: 24 Kasım 2016 16:42
14 min read
Se-He-Pe’lileleştiremediklerimizden misiniz? için yorumlar kapalı
0

2009 yerel seçimlerinde SHP’nin genel başkanı Murat Karayalçın CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olunca, Hayri Türkyılmaz’da Mudanya’dan Belediye Başkan Adayı gösterilmeyi çok istedi. Tabii o zamanlar CHP, CHP’lilerin olduğundan Genel Merkez Hayri Türkyılmaz yerine Mudanya Esnaf Odası Başkanı Emir Ali Usta’yı Belediye Başkan Adayı olarak gösterdi. Sayın Türkyılmaz da çok üzüldü haliyle sonra da CHP’ye küstü. O sene hiç bir şekilde CHP’nin seçim çalışmasına katılmadı hatta boykot etti. Burgaz’da her zaman gittiği Ali Ağa Kıraathanesi CHP’nin seçim bürosu olunca ayağını oradan bile kesti.

2014 yerel seçimlere geldiğimizde CHP çok değişmişti. Bazı yerlerde başkan adaylarını eğilim yoklaması yaparak belirleme kararı aldı. Mudanya’da bunlardan birisiydi. Tabi ön seçim olacağı için, partide arkasına güvenen aday oldu. Mudanya’da en dikkat çeken isim ise Hayri Türkyılmaz’dı. Çünkü, parti geçmişi olmayan, Hayri Türkyılmaz’ın eğilim yoklamasından çıkması beklenmiyordu. İşte tam bu noktada devreye Hürriyet Aslıkara girdi. Hayri Türkyılmaz, diğer başkan adaylarından biri olan Hürriyet Aslıkara’yı ikna ederek birleşme kararı aldılar.

Peki Hürriyet Aslıkara Kimdir?

Mudanya Alevi Kültür Derneği Başkanı Recep Aslıkara’nın eşi. Burada şöyle bir parantez açalım (Mudanya Alevi Kültür Derneği’ne üye herkes CHP’nin üyesidir). Aynı zamanda Mudanya Engelliler Derneği Başkanı ve Cumhuriyet Kadınları Dernek Başkanı. Yani kısaca Hürriyet Aslıkara CHP üyelerinin dinamik oylarını bir anlamda Hayri Türkyılmaz’a kaydırmıştı.

Peki karşılığında ne alacaktı?

Hürriyet Aslıkara Hayri Türkyılmaz’ı desteklediği taktirde, kontenjan adayı olarak, yani belediye başkanı olması durumunda başkan yardımcısı olacaktı. Hatta öyle çok güveniliyordu ki Hayri Türkyılmaz’ın seçimi kazanacağına Mudanya Alevi Kültür Derneği’nde Kur-an’ı Kerim’e el basarak yemin ettirilmişti.

Sonra ne oldu?

Hayri Türkyılmaz’ın seçim öncesi çalışmaları bununla da sınırlı değildi. Karşısındaki rakiplerden en güçlü olanı Sami Kahveci’nin oylarını bölmek için, Hayri Türkyılmaz’a yakın isimler Rüştü Cozlan’ın başkan adayı olmasını istedi. Sami Kahveci ve Rüştü Cozlan, aynı tabana hitap ettiği için sonuçlarda beklenen oldu.

Eğilim yoklaması sonuçları:

Birinci: Hayri Türkyılmaz

İkinci: Rüştü Cozlan

Üçüncü: Sami Kahveci

Seçimden birinci çıkmasına rağmen CHP uzun süre Hayri Türkyımaz’ı Belediye Başkanı adayı olarak açıklamadı. Hatta dönemin CHP İl Başkanı Metin Çelik’i basına şikayet ediyordu. Daha sonra yerel seçimlerin yaklaşması ile CHP’de delege seçimlerini kazanamayan, delege bile olamayan Hayri Türkyılmaz Mudanya’da Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi.

Ama o da ne!!! Bir terslik var!!!

Ön seçimde anlaştığı Hürriyet Aslıkara yönetim kadrosunda yer almıyor.

Seçim olmuş, Mudanya CHP ilçe örgütü güzel çalışmış belediyeyi AK Parti’den almıştı. Yerine ise Se-He-Pe kökenli Hayri Türkyılmaz gelmişti. Eee başkan Se-He-Pe kökenliyken CHP ilçe yönetimi CHP’li olarak kalamazdı. Bir revizyon gerekiyordu. O dönem CHP ilçe yönetimindeki herkese belediyede iş olanağı sunarak CHP ilçe yönetimi istifa ettirildi. Haziran’ın 15’inde yani seçimlerden 75 gün sonra olağanüstü ilçe kongresi yaptırmış oldu. Yönetimden istifa eden yönetim kurulu üyeleri ise anında belediyede işe başlamış oldu.

Tabii ki Mudanya Belediye Başkanı olarak bir tarafı destekleyecekti. CHP’li Abdulkadir Ateş yönetiminde Se-He-Pe’li kadroyu destekledi. Demek ki o zamanlar parti içerisinde çok taraftarı toplayamamış ki karşı aday Selehattin Avcı ve yönetimi Mudanya CHP ilçe seçimlerini kazandı. Ne hikmetse, o günden sonra Hayri Türkyılmaz o günden sonra üye aidatını bile ödemedi.

Milletvekili ön seçiminde açık açık 2 adayı desteklediğini söyledi. Peki bu adaylar kimdi?

Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Şadi Özdemir.

Peki neden Mudanya’da doğmuş, büyümüş ve aklı erdiğinden beri CHP’nin içinde aktif olarak yer alan Semih Özdemir yerine bu iki ismi destekledi?

Çünkü Se-He-Pe kökenli oldukları için. Başka hiçbir nedeni yok. Nurhayat Altaca Kayışoğlu 5. Sırada, Şadi Özdemir ise 14. Sıradan milletvekili adayı oldu. Nurhayat Altaca Kayışoğlu meclise giderken, Şadi Özdemir’in sırası CHP’nin milletvekili sayısına yetişemedi.

Hayri Türkyılmaz bu kadarla da yetinmedi. Belediye Başkanı olduktan sonra belediyeye işçi olarak alınan çalışanları ve çalışanların yakınlarını partiye üye yaptırdı. Bu sayı 3-5 kişiden oluşmuyor. Yaklaşık 300 kişiden bahsediyoruz.

CHP ilçe örgütü Se-He-Pe’lileşti…

Hayri Türkyılmaz, CHP Mudanya İlçe Başkanlığı’na aday olarak Ergül Batmaz’ı gösterdi. Karşısına aday çıkmadı. Çünkü Hayri Türkyılmaz’ın eli tüm CHP ilçe örgütünü kapsamıştı. Daha sonra demokratik olmak için, biz buradayız demek için karşı aday olarak Ceyhun Yıldırım çıkmıştı. Fakat seçime sayılı günler kalmıştı. Haliyle, Hayri Türkyılmaz’ın desteğini alan Ergül Batman 138 oy, Ceyhun Yıldım ise 98 oy aldı. Küçük bir ironi yapalım. “CHP Mudanya İlçe Örgütü Yönetimi’nde bulunanlardan bir çoğunun üyelik tarihlerine baktığımızda Mart 2014’ten sonra olması bilmem size bir şey çağrıştırdı mı?”

Delegenin Se-He-Pe’lileşmesi nasıl oldu?

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz belediyede çalışanları CHP üyesi yaptıktan sonra delege seçimlerinde etkili olması daha da kolaylaştı. Kendi desteklediği listelerin mahalle mahalle isimlerini belediye personellerine dağıttırarak, seçimden önce “Mahallede delege listesini çıkartamayan belediyeye çalışmaya gelmesin” dedi. Bunun en açık örneği, Burgaz Mahallesi’ndeki 11 delegenin 9’u belediye işçisi olmasıdır…

CHP Bursa İl  Başkanı nasıl Se-He-Pe’lileşti?

Bursa CHP İl Başkanı Şadi Özdemir’in, Se-He-Pe’nin Bursa eski il başkanı olduğunu Google amcada bulabilirsiniz. Hayri Türkyılmaz’ın, CHP il kongresinden önce Şadi Özdemir’i neden desteklediğini anlayabilmişizdir umarım. Peki Şadi Özdemir İl Başkanlığını sadece Mudanya’nın desteğiyle mi kazandı? Tabi ki hayır. Ama bu Hayri Türkyılmaz’ın bu seçimde büyük etkisi olmadığı anlamına gelmez.

Hayri Türkyılmaz Mudanya Belediye Başkanı “tilti” ile kongre öncesi 16 ilçenin de delegelerini ziyaret etti. Hani şu, Trilye Belediye’sinin eski makam aracı ile hani çok yıprandı, sürekli arıza yapıyor dedikleri makam aracı var ya işte onunla. İlçe örgütlerini neden dolaşmış olabilir sizce?

Şadi Özdemir’in CHP İl Başkanı olduktan sonra kameralar karşısında karşılıklı göbek atmalarını nasıl yorumlarsınız?

CHP il yönetimine baktığımızda o kadronun ne kadarı eski Se-He-Pe’lidir sizce?

CHP’yi konuşurken lütfen iyi düşünün. Bursa’da CHP artık eşittir Se-He-Pe…

Peki siz hala Se-He-Pe’lileştiremediklerimizden misiniz?

Load More Related Articles
  • Dayı’m…

    Bu devirde arkasında dayısı olan işini yürütüyor. Aslında bu sadece bu devre özel bir şey …
  • Akın Poroy’un Derdi Ne?

    Akın Poroy’un Derdi Ne? Mudanya’da Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın isteği ile seçimde…
  • Kılavuz Karga’lar…

    -Belediyede acil halledilmesi gereken bir işim var, iki dakika Manav Hüseyin’e uğrayayım M…
Load More By Onuralp Özalp
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Dayı’m…

Bu devirde arkasında dayısı olan işini yürütüyor. Aslında bu sadece bu devre özel bir şey …