Home GÜNCEL İnanmak, Başarmak ve Özgüven

İnanmak, Başarmak ve Özgüven

- Guncellenme Tarihi: 18 Kasım 2016 15:18
5 min read
İnanmak, Başarmak ve Özgüven için yorumlar kapalı
0

İnsan olarak hepimizin hayat başarısı kendine olan güveni, başarıya olan inancı ile doğru orantılıdır.

Ben başarabilirim inancı düşünceye güç verir,  düşüncemiz de kuvvetli bir itici güçle, başarmak için gayret ve azimle bizi motive eder ve eyleme geçirir. Her eylem bir sonuç yaratır.

Bazen sonuçlar başarısız gibi görünse de başarısız sonuçlar bile başarılar için zemin hazırlar.

Ve gerçekte ‘başarısızlık yoktur sonuçları vardır.’ Her deneyim zaten kendi içinde bir başarıdır. Denemeyen bir sıfır yenik bir şekilde hayata devam eder.

Şimdi inanmanın nasıl başarı getirdiğine örnek yaşanmış bir olaya bakalım:

ŞAPKADAN ÇIKAN BAŞARI

Bir okul müdürü üç öğretmeni çağırıp şöyle demiş: ‘siz üç öğretmen, sistemde en iyi ve en uzman kişiler olduğunuz için doksan tane seçkin, üstün zekalı öğrenciyi size vereceğiz. Bu öğrencilerin gelecek yıl da hızlarını korumalarını sağlamanızı ve çok şey öğrenmelerini bekliyoruz.’

Üç öğretmen, anne babalar ve öğrenciler bunun çok iyi olacağını düşünmüşler. Okul bittiği zaman bu öğrenciler diğer öğrencilere göre %20- %30 daha başarılıydı. Yılsonunda müdür üç öğretmeni çağırıp şunları söyler: ‘bir itirafta bulunmak istiyorum. En zeki öğrencilerin %90 sizde değildi. Onlar ortalamanın biraz üstünde olan öğrencilerdi.90 öğrenciyi sistemden tesadüfen seçtik.

’Öğretmenler doğal olarak öğrencilerde görülen başarının kendi özel öğretme becerilerine bağlanması gerektiği sonucuna vardı.‘ Bir itirafım daha var. Siz de en parlak öğretmenler değilsiniz. İsimlerinizi de bir şapkanın içine doldurduğum kağıtların arasından rasgele seçtim. Siz inandığınız için başarılı oldunuz.’

‘Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkansız olduğunu ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyin yapılabileceğine gerçekten inandığınızda aklınız onu yapmak üzere çözüm bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar.’

Herkes kendi savaşını inanarak kazanabilir.

Çocuklarımıza ve öğrencilerimize ‘sen bunu yapamazsın, başaramazsın’ gibi iletiler vermek yerine ‘başarabilirsin’ iletiler vermek ve onları sevgiyle kucaklamak hepimiz için kazanç olacaktır.

Aynı zamanda çocuklarımız da kendi kendilerine ‘ben yapabilirim’ diyerek başaracaklarına inanırlarsa sonuç mutlaka daha iyi olacaktır.

Hatta her insan önce kendine bu mesajları vermelidir. İnsanın en büyük engeli yine kendisidir.

 

 

 

Load More Related Articles
  • AN’DA YAŞAMAK NEYDİ?

    Hikayeleri severim. Bazen onlarca sayfa ile anlatmak istediğini, tek sayfalık bir hikaye d…
  • GÖKTEN MUTLULUK YAĞSA…

    – Gökten taş yağsa beni bulur, mutluluk yağsa es geçer gider başkasını bulur. Ben za…
  • ACININ İLACI

    Tek oğlunu kaybeden Çin’li bir kadınla ilgili bir öykü vardır. Üzüntü içindeki kadın bir d…
Load More By Semra KOZANLI
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

AN’DA YAŞAMAK NEYDİ?

Hikayeleri severim. Bazen onlarca sayfa ile anlatmak istediğini, tek sayfalık bir hikaye d…