Home GÜNCEL “SPOR YAPMAK KİLO VERDİRMEZ”

“SPOR YAPMAK KİLO VERDİRMEZ”

- Guncellenme Tarihi: 28 Ekim 2016 11:52
6 min read
“SPOR YAPMAK KİLO VERDİRMEZ” için yorumlar kapalı
0

Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi doktorlarından Baybars Türel’den ezber bozan açıklama:

“SPOR YAPMAK KİLO VERDİRMEZ”

Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Doktoru Baybars Türel,  çağımızın küresel hastalığı haline gelen obezite ile mücadelede ezber bozacak açıklamalarda bulundu.Ülkemizde de obezite hastalığının hızla arttığını ve toplam nüfus içinde yüzde 65’e ulaştığına dikkat çeken Dr. Türel, bilinenin aksine obezite ile mücadelede  egzersizin kilo verdirmediğini  söyledi.

EGZERSİZ ÖNEMLİ AMA YETERLİ DEĞİL

Gerek bugüne kadar mesleğindeki kişisel gözlemlerine dayanarak gerekse de obezite konusunda çalışmalarda bulunan bilim adamlarının tespitleri doğrultusunda  değerlendirmelerde bulunan Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi’nden Dr. Baybars Türel  obezite ile mücadelede  spor yapmanın  kalp ve damar hastalıkları riskini, bunama riskini, sarkopeni  (yaşlanmaya bağlı kas erimesi) riskinin azaltığını, ama kilo verdirmediğine dikkat çekerek  açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Günlük pratiğimizde ‘Ben günde 5-10 kilometre yürüyorum veya bütün gün bahçede çalışıyorum ya da tüm gün ev işleriyle uğraşıyorum ama yine de neden hiç kilo veremiyorum diye soran hastalarımıza oldukça sık rastlıyoruz. Evet, spor yapmak sağlığınız için son derece önemlidir. Düzenli egzersiz yapmanın beyin ve vücut sağlığını korumak açısından çok faydalı olduğuna dair tonlarca kanıta dayalı bilgi mevcuttur. Ama yine de ‘spor yapmak kilo vermenizi sağlamaz’.  Westerterp KR ve arkadaşları tarafından 1992’de British Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan makalede yarı maraton koşmak üzere 44 haftalık sıkı bir antrenman programına alınan 36 kişilik grupta bu periyod sonunda ortalama kilo kaybının sadece 1 kg olduğu gösterilmiştir.  Obezite konusunda emek veren pek çok sağlık otoritesi bu gerçeği aslında çok uzun süre önce fark etmişlerdir.  Mesela, Mayo Klinik’ten Russell Wilder daha 1930’lu yıllarda hastalarının yatak istirahatinde oldukları dönemde daha fazla kilo verme eğiliminde olduğunu söylemiştir.”

KÖTÜ BESLENMENİN ETKİSİ SPORLA ORTADAN KALKMAZ

“Kilo veremiyorsun, çünkü yeterince spor yapmıyorsun” sözünün  gerçeği yansıtmadığının altını çizen Dr. Baybars Türel, doğru ve sağlıklı beslenmenin dışına çıkıldığında kalp ve damar hastalıkları ile  obezite başta olmak üzere insan vücudunun ciddi risklerle karşı karşıya kaldığını söyledi. Dr. Türel”  ” Halbuki, Nijerya kırsalındaki halk ve Tanzanya’daki yaşayan son avcı-toplayıcı kabilelerden olan Hadza’ların vücut boyutuna göre düzeltilmiş günlük kalori sarfiyatlarının batılılarla aşağı yukarı aynı olmalarına rağmen neredeyse hiç obezite olgusuna rastlanmıyor. Sonuçta, kötü bir beslenmenin etkisini sporla ortadan kaldıramazsınız.”diye konuştu. Dr. Türel son olarak da çarpıcı bir değerlendirmede bulundu:

“ Bir düşünün bakalım; neredeyse tüm spor organizasyonlarının ve milli takımlarımızın baş sponsorları olan, tek bir tanesinin yıllık reklam harcaması 3,5 milyar doları bulan hazır gazlı içecek ve gıda firmalarının bunda bir rolü olabilir mi?” .

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burulaş Fahrettin Beşli’ye Emanet

Günlerdir merakla beklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraki Burulaş’ın ba…