Home GÜNCEL CUMHURİYETİMİZİN SEMBOLLERİ

CUMHURİYETİMİZİN SEMBOLLERİ

- Guncellenme Tarihi: 28 Ekim 2016 23:41
8 min read
CUMHURİYETİMİZİN SEMBOLLERİ için yorumlar kapalı
0

 Cumhuriyet  ilan edildikten sonra “Cumhuriyet’in ardında, eşi benzeri olmayan direnişçi Anadolu halkının kanı var..” yazılarını okuduk..

Yine direnişçi Anadolu halkı, 15 Temmuz’da ülkeyi işgal etmeye kalkan dinci cemaatçi yapıya da geçit vermedi.

Görüyor ve anlıyoruz ki,  bu halk direnişçi ruhunu kaybetmemiş!..

 

93 yıllık Cumhuriyet tarihinin, en ağır bunalımlı süreçlerinden birini yaşıyoruz.

Günümüzde, Cumhuriyet Kutlamalarına gölge düşürmek isteyenler oldu. Olacak da..

Ama biz direnişçi ruhunu kaybetmeyeceğiz..

 

Bu ruhu yaşatacak belediyeler, sivil kuruluş örgütleri ve devlet olacaktır.

Geçmişe dönük tüm Cumhuriyet sembollerini, halkın göreceği yerlere; Afiş, sunum veya müzeler açarak sergilemelerin de , gençlere önderlik yapacaklardır.

 

İşte 93 yıllık tarihimizden en önemli semboller…

 29 Ekim,Cumhuriyet denince;

-Şimendifer kabartmalı cep saati,Milli marşlarda bile kendine yer bulan demiryollarının zamanın simgesi saatle bir araya geldiği bu nesne, çağdaşlığın, zamanın öneminden haberdar bir toplumun işareti gibi. O cep saati bugün hâlâ kullanmakta olduğumuz Cumhuriyet’in sembol nesnelerinden biri.

-Pantolon ve ceket , sivilleşme çabalarımızın yansıması.

-Cumhuriyet ideolojisinin temel kaynağı Atatürk’ün Nutku.

Bu felsefeyi kavrayabilmek için herkesin mutlaka en az bir kere okuması gerektiğini düşünüyorum..

1921 Anayasası,O anayasada bütün haklar var. Bugünkü siyasetçilerin okuyup ders almasını isterim…

– Ağaçlandırma politikaları göz önüne alındığında benim için Cumhuriyet’in sembolü fidandır.

-Şapka, toplum dokusunun değişimini, devrimleri ve yenileşmeyi anımsatıyor.

-Sanat Güneşi’mizin çizmeleri, Cumhuriyet toplumunun çok renkliliğe ve farklılığa olan toleransının simgesi benim için. Sadece Zeki Müren estetiğini değil aynı zamanda Türk toplumunun gülümseyen yüzünü de anlatıyor.

-Cumhuriyet deyince aklıma hem anneannem hem de annemin kullandığı hemşire kepleri geliyor. Sessiz olmayı öğütleyen klasik hemşire fotoğrafı ülkenin salgınlarla, geri kalmışlıkla mücadelesinde saf tutan idealist Türk kadınının da temsilcisi.

-Anadolarabası,Cumhuriyet tarihinin seri üretilen ilk otomobili, kalkınma ve sanayileşme hamlemizin, Türk mühendis ve işçilerinin neleri başarabileceğinin ispatı. Bugün otomotiv endüstrisindeki yerimizi belki de o insanların bu cesur imzasına borçluyuz.

-Atatürk’ün Latin harflerini tahtaya yazması, okuma-yazma seferberliğinin ilk kıvılcımı. Aldığımız Edebiyat Nobel’inin ilk harfi bir anlamda o gün, orada yazılmıştı.

-İlk kez 1919’da sahneye çıkan Afife Jale Cumhuriyet’in en önemli kadın oyuncusu. Onun adına verilen ödül Atatürk’ün kadınlara verdiği önemin de altını çiziyor.

-Anıtkabir özel defteri,Atatürk’ün yattığı yer olan Anıtkabir dönemin en önemli sembolü. Burada bulunan özel defterse Cumhuriyet’in adeta siyasi bir günlüğü.

-Yakın dönem müzik tarihimizin en önemli enstrümanlarından biri de Anadolu aşıklarının sazları. Batılılaşma çabalarının yanında Aşık Veysel’in ilk kez kayıt altına alınması Cumhuriyet’in yerel kültürümüzü verdiği önemin kanıtı.

-Eski tren bileti,Cumhuriyet’in kuruluş süreci ülkenin her yerine yeni düşünceler götürmenin amaçlandığı bir dönem. Bu düşünceyi taşıyabilecek en güzel araç da tren.

-Modern kıyafetler, kadının kendini gösterebilmesi ve sosyal hayatta özgürce yer alışının sembolü. Giyim konusunda cesur bir yenilik olan mini etek de bunun en iyi örneği.

-Gramofon ve taş plak, Cumhuriyet’in kuruluş yılları sinema, tiyatro, konser ve balo salonlarının sayısının hızla arttığı bir dönemdi. O dönemde yaşanan kültürel devrimin bir parçası da hemen hemen her eve giren gramofon ve taş plaklardı.

-İlk Türk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in  gözlüğü ondan sonra yetişen kuşakların ufkunu açan bakış açısını temsil ediyor.

Cumhuriyetin, değerini kavramak, geçmişi iyice irdelemekten geçer…

Türkiye Cumhuriyeti`ni çağdaş bir ülke haline getiren Atatürk,sonsuza dek Türk ulusunun kalbinde yaşayacaktır…

Cumhuriyet’in 93. yılı kutlu olsun..

Load More Related Articles
Load More By Ali Özdemir
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…