Home EKONOMİ MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ BAŞKANI CAN ŞİMŞEK: PROJELERDEKİ ZENGİNLİK MİMARİ ZENGİNLİĞE YANSIMIYOR…

MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ BAŞKANI CAN ŞİMŞEK: PROJELERDEKİ ZENGİNLİK MİMARİ ZENGİNLİĞE YANSIMIYOR…

- Guncellenme Tarihi: 8 Ekim 2016 14:30
8 min read
MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ BAŞKANI CAN ŞİMŞEK: PROJELERDEKİ ZENGİNLİK MİMARİ ZENGİNLİĞE YANSIMIYOR… için yorumlar kapalı
0

4Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından “Dünya Mimarlık Haftası” kapsamında düzenlenen ‘Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu’ sona erdi.

 “2016 Dünya Mimarlık Haftası” kapsamında Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından 2 oturum şeklinde organize edilen ve Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesinde yer alan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda yapılan ‘Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu’, ‘Kamusal Mimarlık’ başlığı altında gerçekleştirildi.

 Sabah başlayan 1. oturum, Kamuya Proje Elde Etmek (İhalaler / Yarışmalar) başlığında; Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, Yarışmayla Yap Koordinatörü mimar Ömer Yılmaz, mimar Hasan Özbay ve mimar Devrim Çimen sunumlar yaptı.

 Şimşek: Mimari zenginlik yok…

 ‘Kamu-Mimar İlişkisinde Mimarlar Odası’nın Rolü’ başlıklı sunumunda konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, Mimarlar Odası olarak bulunduğu şehre değer katmak adına çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Mimarlık mesleğinin son dönemlerde oldukça ilgi gördüğünü ve yılda 4 bin civarı mezun verdiğini ancak bunun nitelikli eserlere yansımadığını ifade eden Şimşek, “Son yıllarda Mimarlık Fakülteleri ve mezunlar artıyor. Aynı oranda inşaat olarak da ülke genelinde bir fazlalık söz konusu ancak bu maalesef mimari eserlere zenginlik olarak yansımıyor. Çünkü mimarları sınıflandıramamaktan ve genellikle alt yapı ve tecrübe sahibi olmayan mimarların ciddi projeleri üstlenmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

 Kamunun kentsel tasarım yarışmalarına önem vermediğini belirten Şimşek, “Kamu maalesef kentsel tasarım yarışmalara yeterince ilgi göstermiyor. İyi bir proje yapacaksa onu kendi görüşüne yakın kişilere, çok önemli olmayan daha düşük bütçeli basit projeler yapacaksa da onları ucuz yolla ihaleye açıyor. Yeni mezunlarımız da piyasada var olabilmek için maalesef fiyat kırmaya hatta bedavaya varacak projeler çizmeye kalkıştıklarından kamunun açtığı ihalelerde şansları artıyor. Çünkü kamu ucuz olmasına önem verdiğinden o sebeple ihaleler altyapısı henüz olmayan ve tecrübesi yeterince gelişmemiş mimarlara gidiyor ve ortaya çok nitelikli bir proje çıkmıyor” dedi.

 Yılmaz: Yarışmalar katılımcıdır ve kamu yararına bütüncül yaklaşır…

 Sempozyumun konuşmacılarından mimar Ömer Yılmaz da ‘Proje Bedeli’ başlıklı sunumunda şunları söyledi: “Kamunun bir proje için izlediği yöntem şöyledir: Yüzde 95 ihale, yüzde 4 kurum içi personel, yüzde 1’e yakın da yarışmadır. İhaleye çıktığı dallar arasında tiyatro, heykel, resim, beste, opera en başlarda yer alırken grafik tasarım ve mimarlık en az ihaleye çıkan meslek dalları olarak dikkat çekiyor. Halbuki yarışma; süreci şeffaflaştırır, katılımcıdır, çok paydaşlıdır, niteliklidir, kamu yararına bütüncül yaklaşır ve telif hakkını korur.”

 Bir diğer konuşmacı Mimar Hasan Özbay ise Yarışmaların Tarihçesi konusunda sunum yaptı. Özbay, “1930 yıllarından bu yana bazı mesleki yarışmalar düzenlendi ancak mühendislik anlamında tek bir yarışma düzenlenmedi. Yıllardır yapılan yarışmalar sonucunda ise birinci seçilen proje ya uygulanmamış ya da aslına sadık kalmayarak uygulanmıştır” diye konuştu.

 Çimen: Bursa eskiden daha çok yarışma açıyordu…

 Sempozyumun son konuşmacısı olan mimar Devrim Çimen ise ‘Türkiyede Kentsel Tasarım Yarışmaları’ başlıklı sunumunda izleyicilere seslendi. Şehirlerde mimari ve plan anlamında yaşanılan en büyük sorunların başında disiplinler ve meslekler arası kopukluk yattığını ifade eden Çimen, Bursa’nın eskisi kadar mimari kentsel tasarım yarışmaları açmadığını söyledi. Çimen, “Bursa eski yıllarda çok daha fazla mimari tasarım yarışmaları düzenliyordu. Bizler de birçok yarışmaya katılıp ödüller aldık. Ancak son zamanlarda maalesef bu yarışmalar açılmıyor” dedi.

 1. oturum, mimar Tuna Han Koç’un yarışma ile yapılan ve proje aslına sadık kalarak uygulanan ‘Lüleburgaz Otobüs Terminali’ sunumunun ardından soru cevap ile son buldu ve öğle arasından sonra 2. oturuma geçildi.

 ‘Eğitim Yapılarımız’ konu başlığında gerçekleşen 2. oturumda ise Prof. Dr. Mimar Haydar Karabey, Mimar Ali Eray, ‘Eğitimin Kamusallaşması’ başlığında, Mimar Dürrin Süer ‘İzmir ve Bursadaki Eğitim Yapısı Üzerine’ başlığında, Mimar Boğaçhan Dündaralp ise Galat-ı Meşhur Mevzular’ başlığında sunum yaptılar.

 Sempozyum konuşmaların ardından yapılan forum ile sona erdi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 23 Nisan Coşkusu Kentin Dört Bir Yanını Sardı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’nde çocuklar, birbirinden …