Home GÜNCEL Çocukların tasarladığı park Türkiye’de ilk oldu…

Çocukların tasarladığı park Türkiye’de ilk oldu…

- Guncellenme Tarihi: 7 Ekim 2016 11:48
10 min read
Çocukların tasarladığı park Türkiye’de ilk oldu… için yorumlar kapalı
0

Türkiye’de ilk kez çocukların hayalini kurup tasarladığı “Oyun Engel Tanımaz Parkı” Nilüfer’de gerçeğe dönüştü. Tüm çocukların ortak oyun alanı olan, Nilüfer’in örnek projesi “Oyun Engel Tanımaz Parkı”nda artık çocukları sesleri yankılanıyor.

Nilüfer’in farkını, ayrıcalığını ortaya koyan bir proje daha hayata geçti.

 

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği ve ÇEK Özel 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu iş birliğiyle geliştirilen “Oyun Engel Tanımaz Parkı” çocukların kullanımına açıldı.

 

Engelli bireylerin de hiç bir engelle karşılaşmadan oyun oynayabilecekleri bir park olan “Oyun Engel Tanımaz Parkı” projesini  Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyesi olan ve 6’sı engelli toplamda 30 çocuk ortak çalışmayla tasarladı.

 

Çocukların tasarladığı park tamamlandı ve onların kullanımına sunuldu.

 

Demokrasi ürünü parkın açılışı geniş katılımla oldu. İhsaniye Mahallesi’ndeki “Oyun Engel Tanımaz Parkı”nın açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey eşi ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, çocuklar ve aileleri katıldı. Açılış töreni Fethiye Ortaokulu öğrencilerinin geri dönüşüm malzemeleriyle oluşturduğu orkestranın performansıyla başladı. Konser büyük alkış aldı.

 

niBOZBEY: ÇOCUKLARIN DEMOKRASİYE İNANCI ARTTI

Açılış töreninde sunuculuğu Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya Smyrna Kaymaz ve Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Üyesi Atakan Nalbant’ın yaptığı törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, parkın demokrasi ürünü bir park olduğuna dikkat çekti. Bozbey, “Çocuklarımız, gençlerimiz, akademisyenlerimiz, meslek odaları bir araya geldiler ve nasıl bir park istediklerini atölye çalışmalarıyla ve eğitimlerle de desteklenen bir sürecin sonunda somutlaştırdılar. Bugün de işte bu sürecin sonunda planlanan parkımızın açılışını yapıyoruz.

Bu park, kolektif çalışmanın, demokrasinin bir ürünü. Bu park, alanında Türkiye’nin tek çalışması. İnanıyorum ki, Oyun Engel Tanımaz Parkı, Nilüfer’in örnek gösterilen “ilk”leri arasında mutlaka yerini alacaktır” dedi.

Oyun Engel Tanımaz Parkı’nın Nilüfer’de “demokrasiyi yerelden yeşerteceğiz” yönündeki iddialarını somutlaştırdığını belirten Başkan Bozbey, “Biz çocuk katılımı dedik, kamusal mekanların kullanıcıları tarafından tasarlandığı bu örnek parkı yaşama geçirdik. Ve onların da, yani çocukların da demokrasiye inançlarını pekiştirdik” ifadelerini kullandı.

Oyun Engel Tanımaz Parkı ile farklı bir anlayış ortaya koyarak tasarımı çocuklara yaptırdıklarını belirten Başkan Bozbey, Türkiye’de ilk kez, Oyun Engel Tanımaz Projesi’yle 6’sı engelli, toplamda 30 çocuğun kendi parklarını tasarladıklarını belirtti. Bozbey, bu projenin  daha şimdiden İngiltere, ABD gibi ülkelerde, üniversitelerde örnek olarak sunulduğuna da dikkat çekti.

Başkan Bozbey konuşmasında başta tasarım ekibinde yer alan çocuklar olmak üzere, Nilüfer Kent Konseyi’ne, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden hocalara, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’ne, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi’ne, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu’na teşekkür  etti.

 SARIBAL:  HALKÇI ANLAYIŞIN ÜRÜNÜ

CHP Bursa Milletvekili Orhan  Sarıbal da parkın Nilüfer’in örnek projeleri arasında yer alacağını belirtti. Sarıbal  “Bu projede halkçı katılımcı belediyecilik anlayışını gördüm ve çok duygulandım. Bu oluşum halkçı kültürünü ortaya koyuyor. Bu çocuklar oyun oynarken engel tanımayacaklar bu parkta. Kendini engelsiz sayan bizler ne yazık ki bu ülkede barış, demokrasi kardeşlik, dostluğa engel tanımaz diyemiyoruz. Biz her şeyi yerinde olanlar, bu ülkede, bu parkta bu başarı öyküsünü ülkenin her yerine yaymak zorundayız. Bu parkın tüm ülkeye yarar getirmesini diliyorum” diye konuştu.

Törende konuşan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de böyle bir parkı kente kazandırmanın onurunu yaşadıklarını belirtti. Enginalp “Bu projenin asıl sahipleri çocuklarımızdır. Onlara fırsat ve olanak verildiğinde ne denli başarılı olacaklarının kanıtıdır. Çocukların dünyası en başta oyun dünyasıdır. Oyun; sevincin, eğlencenin, eğlenerek öğrenmenin, eğlenerek yaratmanın adıdır. Biz, çocuklarımızın güldüğü, dans ettiği bir dünya yaratmak istiyoruz” dedi.

İhsaniye Mahalle Komitesi Başkanı Abdullah İnan da katkıda bulanan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından park çocuklarla birlikte açıldı. Törende parkında yapımında emeği geçen kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket verildi.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve konuklar parkı gezerek oyun alanlarında da incelemelerde bulundular. Çocuklar parkın keyfini çıkarırken Şubadap Çocuk Orkestrası da verdiği konserlere eğlencelerine renk kattı.

 28 OYUN GRUBU

Oyun Engel Tanımaz Parkı oyun alanlarıyla dikkat çekiyor. 28 oyun grubunun yer aldığı parkta bazı oyun gruplarını çocuklar tasarladı. 4 bin 760 metrekarelik alanda kurulan parkın 2 bin 250 metrekaresi yeşil alan. Mevcut durumun korunarak hiçbir ağacın kesilmediği alanda oluşturulan park, artık çevredeki tüm çocukların güvenli oyun oynayabileceği bir alan haline geldi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burulaş Fahrettin Beşli’ye Emanet

Günlerdir merakla beklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraki Burulaş’ın ba…