Home GÜNCEL İnegöl Tarım Fuarı 5. Kez Kapılarını Açtı…

İnegöl Tarım Fuarı 5. Kez Kapılarını Açtı…

- Guncellenme Tarihi: 26 Eylül 2016 16:07
26 min read
İnegöl Tarım Fuarı 5. Kez Kapılarını Açtı… için yorumlar kapalı
0
4990_0147473042824-27 Eylül tarihleri arasında açık kalacak olan 5. İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF), bugün günü düzenlenen törenle açıldı. Açılışa protokolün ve vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

İnegöl’ün tarım dinamiklerinin görücüye çıktığı İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF), bu yıl 5’inci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. MODEF ve beraberindeki tarım sektör temsilcileri işbirliğinde düzenlenen İNTARF’ın açılışı, bugün 14.00’da İnegöl ve Bursa protokolü ile vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

103 FİRMA STANT AÇTI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak’ın da katıldığı İNTARF açılışı İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Ardından törenin açılış konuşmasını fuara ev sahipliği yapan MODEF’in Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ gerçekleştirdi. Uğurdağ, MODEF Fuarcılığın ana konusunun mobilya fuarı düzenlemek olduğuna vurgu yaparak, “Herkesin bildiği gibi İnegöl mobilyanın başkentidir ama biz fuar şirketi olarak sadece mobilyaya değil İnegöl’de ön plana çıkan diğer sektörlere de katkı sağlamak durumundayız. Bu anlamda tarım da İnegöl için önemli bir sektör. Tarım Fuarı organizasyonumuz önümüzdeki senelerde de devam edecek. Fuarımıza İTSO, Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve MODEF ortak hizmet etmiştir. 17 il ve 175 ilçe ziraat odası ile irtibata geçilip bu odalara 100 otobüs tahsis edildi. Fuarımızda 103 firma sergi açıyor. Fuarımızın tarım sektörüne ve İnegöl çiftçisine hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

390 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ VAR
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de kısa bir konuşma yaptı. İnegöl’ün son 20 yıldır yaptığı hamlelerle özellikle mobilyanın başkenti olduğunu kaydederek “Bu anlamda guru duyuyoruz. İnegöl kuruluşundan bu yana aynı zamanda bir tarım kentidir. İnegöl’ümüzün kullanılabilir tarım arazisi 390 bin dekardır. Bunun 150 bin dekarı meyvecilikle, 150 bin dekarı hububatla, geri kalan bölümü de çilek, pancar ve sebzecilikle uğraşmaktadır. İnegöl’ümüzde hayvancılık alanında da önemli bir yere sahiptir” diye konuştu.4990_71474730431

EL ELE GÖNÜL GÖNÜLE EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ
Fuar ortaklarından İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı Metin Anıl da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Fuarın İnegöl’e, çiftçilere ve tüm camiaya hayırlar getirmesini temenni eden Anıl, “İnegöl bir sanayi şehri. Ama bunun yanında da bir tarım şehridir. Cenab-ı Allah bizi öyle bir yerde yaratmış, öyle bir yerde yaşama ve ticaret yapma şansı vermiş ki İnegöl’ün tabanında deniz seviyesinden yükseklik 300 metre ama biz bin metreye kadar ziraat yapabiliyoruz. 700 metrelik irtifada her türlü üretimi yapma şansımız var. Bir şansımız daha var, 25 kilometre kuzeyimizde Yenişehir ovası var. Türkiye’nin en güzel tarım arazilerinin olduğu alan… Hemen onun yanında her mevsimin yaşanabileceği bir İznik alanı var. Tarım dendiği zaman İnegöl, Yenişehir ve İznik’i birlikte planlama mecburiyetimiz var. Bunu fevkalade iyi değerlendirmek zorundayız. Siyasilerimizin gayretleriyle Babasultan barajı sulaması önümüzdeki günlerde faaliyete geçiyor. Boğazköy barajı sulaması projesi de faaliyete giriyor. Kıraç diye tabir ettiğimiz arazilerimizin büyük bölümü suyla buluşuyor. Hava var, su var, toprak var… İş bizlere kalıyor. Eken, biçen ve satan arkadaşlarımız şuna mecburuz; en iyiyi üretmeye, en ucuza üretmeye, en kaliteliyi üretmeye ve dış pazarlara satacak forma getirme mecburiyetindeyiz. Bu konuma gelme adına gerek siyaset yapan arkadaşlarımız gerek İTSO gerek Ziraat Odası, diğer STK’lar var gücüyle çalışıyor. El ele, gönül gönüle vereceğiz, en iyiyi üretip satacağız. 5. İNTARF’ta en iyiyi üreten çiftçilerimiz birbirleriyle fikir alışverişlerinde bulunacaklar. En iyiyi üretirken kullanılan araç ve gereçleri burada tanıyacaklar. Bilgi birikimlerini birbirlerine aktararak en iyiye ulaşacaklar” dedi.

MOBİLYADAKİ BAŞARI HİKAYESİNİ TARIMDA DA YAZACAĞIZ
Metin Anıl’ın ardından İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş kürsüye çıkarak davetlilere hitaben bir konuşma yaptı. Mobilyasıyla, Oylat kaplıcalarıyla, köftesiyle parlayan bir yıldız olan, birçok ilden daha büyük potansiyele sahip olan ve renkli yapısıyla Türkiye’ye örnek olan İnegöl’ün bu fuarla beraber farklı güzelliklere de koşacağını kaydeden Aktaş, “Biz mobilyada yaşadığımız serüveni, mobilyada yazdığımız başarı hikâyesinin aynısını burada da gerçekleştirmek istiyoruz. İnegöl bir tarım şehri ve değerli toprakları var. Tarım sadece üretmekten ibaret değil, aynı zamanda pazarlamak, kendinizi geliştirmek işin önemli bir parçasıdır. Fuar yapmış olmak için bu fuarı yapmıyoruz. 2007 senesinde hal ve tahıl binamızda ayçekirdeği şöleni adı altında bir etkinlik yapmıştık. 1-2 yıl ara vermek kaydıyla bu festival devam ederken, 4 yıl önce İnegöl Belediyesi koordinatörlüğünde İnegöl üreticisinin ufkunu geliştirmek, yeni pazarlar bulabilmek amacıyla bu fuara başladık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sonuçları ihracatımızın artışıyla, ekonomik anlamda değer katışıyla göreceğiz. Mobilyadaki başarıyı tarımda da hayata geçirebiliriz” dedi.

KAZANAN İNEGÖL OLACAK
İnegöl Belediyesi’nin kırsala yaptığı yatırımlar hakkında da konuşan Aktaş, “Kırsal hizmetler müdürlüğümüz var. Çiftçi malları koruma harıl harıl çalışıyor. Erken uyarı sistemlerini Çitli, Akbaşlar ve Turgutalp mahallelerimizde hayata geçirdik. Ürün toplama merkezleri yapıyoruz. Kestane fidanı, sera örtüsü, ceviz soyma makinesi, salça makinesi gibi katkı ve desteklerde bulunuyoruz. Tarımı bilinçli yapabilmek çok önemli. Eğitimi fazla sevmiyoruz belki ama İnegöl çiftçimizin de bu konudaki merakını görüyoruz. Özellikle bu konuda yönlendirmeler yapıyoruz. Çiftçilerimize yönelik bilimsel verilerle aktiviteler hayata geçiriliyor. Amacımız tarımla alakalı altyapıyı güçlendirmek, üretimle alakalı verileri revize etmek, bunları pazarlayabilmektir. Tarım çalıştayı yapmıştık, orada aldığımız sonuçlar çok önemli. Çilek bizim için önemli bir değer. Çilek çalıştayında da ciddi kararları hayata geçirmek durumundayız. 1 yıl önce MODEF Başkanıydım. Sektöre mobilyacının bizzat kendisinin yön vermesi lazım. Yeni bir fuar oluşumuyla alakalı başta projelendirme çalışmaları olmak üzere bir gayret var. Biz buna destek vermek durumundayız. Bu fuarı da resmi ve fuar takvimine girmiş şekilde 3 yıl önce yaptığımız çalışmayla icra etmeye başladık. İlgili kuruluşlar da buna destek veriyor. İNTARF 2016 olarak bir kez daha görücüye çıktık. Her fuar bir heyecandır. Bu işe el birliği ile sarılarak, sahip çıkarak ve 4 günlük süreç zarfında farklı eğitimleri takip edip kendimizi geliştirerek ilçemiz adına tarımı daha kazançlı hale getireceğiz. Fuar neticesinde kazanan İnegöl olacak, çiftçimiz olacak, Türkiye ekonomisi olacak. Çiftçilik dendiğinde hepimizin mensup olduğu bir köy var, köylü olmaktan da son derece gururluyuz. Hepimizin bir kırsal mahalleyle diyaloğu var. Çiftçilik demek oturduğumuz yerden destek ve katkı beklemekle olmaz. Beraberinde nasıl daha güzel şeyler yapabilirimin hesabı içerisinde olmalıyız. Kendimizi geliştirmeliyiz. Bu organizasyonların da genel amacı budur. Emeği olan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

DÜNYADA 7, AVRUPA’DA 1’İNCİ SIRADAYIZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak da kendileri için sevinçli ve mutlu bir gün olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: “Üretici ile tüketicinin, satıcının bir araya geldiği bir gün. İçimizi sevinç doldurdu. Stantların güzelliği bizi heyecanlandırdı. Sizleri tebrik ediyorum. O ürünleri yaşatanları tebrik ediyorum. Tarım hiçbir zaman hiçbir ülkenin vazgeçemeyeceği alanlardan bir tanesidir. Ülkemiz de önemli bir tarım ülkesidir. Rakamlara baktığımız zaman yaklaşık 158 milyar TL’lik tarımsal milli hasılamız var. Buradan 16,8 milyar dolar ihracatımız var. 122 milyon TL bitkisel üretimimiz var. 14 milyon büyükbaş, 42 milyon küçükbaş hayvanımız var. Bütün bu varlığımız bizi dünyada 7, Avrupa’da da 1. sıraya yerleştiriyor. Bu önemli bir sıralama. Bu açıdan baktığımız zaman verimliliğimizi değerlendirdiğimizde hiç de küçümsenmeyecek bir rakamdır. Burada önemli başarılar var. Türkiye üretiminde Bursa’mızın da önemli bir yeri var. İklim, coğrafya, topoğrafya, yağış her şey burada var. Bununla ne kadar övünsek azdır. Bunlar çok önemli değerler. Siz üretin, bunun pazarlaması için, ticareti için ne yapılması gerekiyorsa önünüzdeyiz diyorlar. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Bir şehrin potansiyeli el birliği ile hayata geçirilir. Bu kıymetleri değerlendirerek geleceğimizi çok daha iyi bir hale getirebiliriz. Bakanlık olarak bizler de teşkilatlarımızla her alanda ihtiyaç duyulan hizmeti hayata geçirerek çiftçilerimizin yanındayız. Geçen yıl Bakanlığımız tarım sektörüne 9,1 milyar TL destekleme yapmış. Bursa bundan 116 milyon TL destek aldı. Bütün kurumlar vatandaşın hizmetinde, ilgili kurumlar sektörün hizmetinde. Bir sorun varsa bu sorunu iş birliğiyle aşacağız. Çiftçilerimiz hangi alanda yardıma ihtiyaç duyuyorsa o alanları tespit ederek desteklemelerimizi yapıyoruz. Fuarlar bilgi alışverişi yapılan alanlardır. Bizim fuarımızda paneller de var. Bu ilçemizin dinamiklerini daha iyi hale getirmek amacıyla burada çok güzel toplantılar olacaktır.”

İNTARF 2016’nın açılışına katılan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da çiftçilere yönelik bir konuşma yaptı. Sarıbal, kendisinin de çiftçi olduğuna dikkat çekerek, “Biz bu ülkenin gerçek sahipleri olan üreticileriz. Bir çiftçiyim, ziraat mühendisiyim. Bursa Gürsu’da armut üreticiliği yapıyorum. İnegöl Tarım Fuarının da üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İNEGÖL OVASI 2017’DE SULU TARIMA KAVUŞACAK
Sarıbal’ın ardından kürsüye çıkan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise önemli olanın üretip, ürettiğimizi satabilmek olduğunu ifade etti. “İş yapmak için buradayız” diyen Şahin, “2011 yılından sonra biz 3. kez iktidara geldikten sonra sadece Yenişehir ovasına 330 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık. Aynı şekilde İnegöl ovasını sulayacak Babasultan Barajı’nın da ihalesini yaptık. İnşallah hem Yenişehir hem de İnegöl ovası 2017 sulama sezonunda sulu tarıma kavuşacak. Yapacak çok şeyler var. Hepimizin bu konuda hareket etmesi gerekiyor. 37 milyon metreküp su tutan içme ve sulama suyunu ikame edecek barajlar ve sulama tesisleri yapacağız. 15 Temmuz’daki 80 milyonun birliğini devam ettirmemiz lazım. Yapacak çok işimiz var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız 1 yıldır kendi bürokratlarını 2 saatlik uykuyla çalıştıran bir disiplin içerisindedir. Herkesin önerilerinin yeniden revize edilip tarımın yeniden layık olduğu yere getirilmesi için. Küçük hayvancılığın desteklenmesi konusunda yeni yeni müjdelerimiz olacak. Klasik hayvancılık metotlarını destekleyecek müjdelerimiz olacak. Milletimizin hükümetimize duyduğu güveni boşa çıkarmayacağız. Ne söz verdiysek yerine getiriyoruz, mücadele ediyoruz. Petrolü çiftçiye ucuz vermek gerekir. Mazot konusunda desteklerimiz var. Bunlar yeterli değil ama imkânlar dâhilinde elimizden geleni veriyoruz. Yeni bir bütçeyle yepyeni destekler sunacağız. Çok güzel şeyler olacak. İnegöl’de köy hizmetlerinin başlattığı hizmetlerin devamını Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. Birer birer ihaleye giriliyor. Sulama projelerini büyükşehir yapacak. Gelecek güzel günler Türkiye’nin olacak” dedi.

Bir diğer AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan da açılış konuşmalarında çok güzel fikirler beyan edildiğini ifade ederek “Aranızda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Melekler güzellikleri dağıtırken torbanın dibi Uludağ’da delinmiş ve birçok güzellik Bursa’ya ve İnegöl’e düşmüş. İnegöl tarımda önemli bir ilçemizdir. Ülkemize kattığı tarımsal hasılayla önem arz ediyor. Rahmetli Hikmet Şahin ile uzun yıllar siyaset yaptım ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde beraber görev yaptım. Yapmış olduğunuz her işi büyük yapın derdi. Rahmetli burada büyük işler yaptı. Fuar alanını İnegöl’e kazandırdılar. Bu büyük eserleri İnegöl’e kazandıran Hikmet Şahin’i rahmetle anmak istiyorum” dedi.

Açılışın son konuşmasını ise Kaymakam Ali Akça yaptı. İnegöl için güzel bir organizasyon olduğuna değinen Akça, “Bereketli bir ilçede yaşıyoruz. Rahmetli Aşık Veysel’in dost dost diye söylediği ezgiler gelir aklımıza. Aşık Veysel bu muhteşem dizelerle insanı anlamıştır, çiftçiyi anlatmıştır, hayatı anlatmıştır. Bu toprakları ilmek ilmek işleyen çiftçilerimizin mahsullerini göreceğiz bugün. İşte bu İnegöl’dür. Ben aziz çiftçimizi hürmetle selamlıyorum. Fuarımız ilçemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış alanında kurdeleyi keserek İNTARF 2016’nın açılışını gerçekleştirdi. Ardından fuarda açılan stantlar ziyaret edildi. Özellikle İnegöl’de üretilen ürünler ilgiyle incelendi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 23 Nisan Coşkusu Kentin Dört Bir Yanını Sardı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’nde çocuklar, birbirinden …