Home EKONOMİ YENİŞEHİR’DEKİ MERKEZ PİSTİYLE FARK ATACAK…

YENİŞEHİR’DEKİ MERKEZ PİSTİYLE FARK ATACAK…

- Guncellenme Tarihi: 22 Eylül 2016 13:49
10 min read
YENİŞEHİR’DEKİ MERKEZ PİSTİYLE FARK ATACAK… için yorumlar kapalı
0

1Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi’nin Otomotiv Sektör Kurulu, “Otomotiv Test Merkezi” gündemiyle toplandı. Toplantıya TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Vedat Demir, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak’ın yanı sıra akademisyenler, ve işadamları katıldı.

MÜSİAD Bursa Şubesi Dernek Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Demirci, “Daha önceki toplantılarımızda gündemimizde yerli tramvay vardı, çok şükür şimdi yerli tramvay raylarımızda hareket ediyor. Yerli metroyu dile getirdik, yerli metromuz çok şükür devam ediyor. Yerli otomobilimizi dile getirdik, onun da çalışmaları devam ediyor bugün de Ülkemiz ve Bursamız için önemli bir proje olan Otomotiv Test Merkezini gündemimize aldık” dedi.

Demirci, “Bursa sanayisinden ne bekleniyor?”

Bursa’nın otomotiv sektörünün önde gelen şehirlerinden birisi olduğunu belirten Demirci, “Otomotivin gelişmesi anlamında eğer siz ürettiğinizi test edemiyorsanız, sertifikalandıramıyorsanız, bunu piyasaya sürmeniz pek mümkün olmuyor. Nitekim piyasaya çıkan araçlar muhakkak testten geçmek durumunda. Bu anlamda Bursa’mızda uzun süredir çalışmaları yapılan Otomobil Test Merkezi belli bir aşamaya gelmiş durumda. Biz burada özellikle sürecin işlemesinden ziyade, teknik olarak neye ihtiyaç var, bunları konuşacağız. Gerek yapılacak çalışmalar anlamında Bursa sanayisinden neler isteniyor ve gerekse de Bursa sanayisi test merkezinden neler istiyor, bu konuları bugün sayın TSE Genel Sekreter Yardımcımız ve Otomotiv Test Merkezi Sorumlusu Dr. Vedat Demir açıklayacak” diye konuştu.

Şahin, “Bursa önemli bir üretim merkezi”

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de, Bursa’nın, Avrupa’nın ciddi bir otomotiv üretim merkezi olduğunu söyledi.

Dünyada 7 otomotiv test merkezinin olduğuna dikkat çeken Hüseyin Şahin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde TSE’ye verdiği görevlendirmeyle ‘biz kendi ürettiğimiz otomobilleri, kendi ürettiğimiz otomotiv yedek sanayi parçalarını ve geliştirdiğimiz ürünlerin Ar-Ge’si ve testlerini kendi ülkemizde yapalım’ talimatıyla TSE bu konuda çalışmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Şahin, “Birçok il talip olmuştu”

Birçok ilin bu yatırım için talip olduğuna hatırlatan Şahin, “Özellikle biz bu konuda çok asıldık. Bursa’nın otomotivin başkenti olmasından dolayı diğer illerin bu yatırımı almasından hakikaten çok hicap duyardık ve sonuçta kararın Bursa’da olmasını sağladık” dedi.

Şahin, “Teknokent de olacak”

4 bin 200 dönümün üzerinde alanın kamulaştırılarak TSE’ye devredildiğini belirten Şahin, “Şu anda bunun yapımıyla ilgili projelendirme çalışması bitti. İnşallah çok yakın zamanda teknik olarak yaklaşık maliyet çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık maliyet çalışmalarından sonra da ihale günü alınacak ve ihale yapılacak. Sonrasında da çok yakın zamanda eğer teknik olarak süre akamete uğramadan devam ederse beklentimiz o ki bahar aylarında buranın temeli atılacak. Çünkü bu milli bir proje, aynı zamanda yerli bir proje. Yerli ve milli olması nedeniyle de kendi ürettiğimiz ürünlerin otomotiv ürünlerinin test edilmesi sadece binek otomobillerin değil Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de kullanmış olduğu araç ve gereçlerin de test edilmesi burada mümkün olacak. Burada yaklaşık 300 dönümlük alan da sonradan kamulaştırmaya eklendi, burada da teknokent oluşturulacak. Dolayısıyla Bursa şu ana kadar otomotivin başkentiydi bu tesisle de kalıcı olarak başkent olmaya devam edecek ve yeni yatırımların da çekim merkezi olacak” şeklinde konuştu.

—TSE’nin asli görevi standart hazırlamak—

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Vedat Demir ise,  TSE’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Vatandaşların markette veya herhangi bir yerde yanlış gördüğü her şeyden TSE’yi sorumlu tuttuğunu ancak TSE’nin asli görevinin standart hazırlamak olduğunu belirten Demir, “TSE, piyasada üretilen ürünlerin, yapılan işlerin, standartlarını yazar, uygulayıcı ve denetleyiciler bunlarla ilgili iş yapar. Yani kontrol etme yetkisi TSE’de değildir. Vatandaş yanlış gördüğünde bizi arıyor, bu niye yanlış diyor. Kaldı ki TSE’nin asli görevi stantları hazırlamak. İçtiğimiz sudan, soluğumuz havaya, giydiğimiz, yediğimiz her şeyle ilgili standart hazırlamak, bu bizim görevimiz” diye konuştu.

—Pisti ile farklı olacak—

Otomotiv Test Merkezi’nin, çok önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Dr. Demir, bu projede üstün vasıflı mühendislerin çalışacağını, buranın bir araştırma ve sertifikasyon merkezi olacağını kaydetti. Demir, merkezi dünyadaki diğer 7 merkezden ayıracak en önemli özelliğin ise, araçların ömür testlerinin yapılacağı pist olduğunu dile getirdi.

Vedat Demir’in ardından TSE Uzmanı İlyas Özdoğan da merkezin teknik özellikleri hakkında bilgiler verdi. Özdoğan’ın sunumunun ardından program soru-cevap kısmı ile sona erdi. Programın sonunda MÜSİAD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Mutlu Olağaner, Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Demirci ile AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Dr. Vedat Demir’e günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…