Home GÜNCEL Emir Ali Usta: “Belediyenin mutfağı iflas etmiş durumda”

Emir Ali Usta: “Belediyenin mutfağı iflas etmiş durumda”

- Guncellenme Tarihi: 21 Eylül 2016 17:42
18 min read
Emir Ali Usta: “Belediyenin mutfağı iflas etmiş durumda” için yorumlar kapalı
0

Mudanya Esnaf Kefaleti ve Mudanya Esnaf Odası Başkanı Emir Ali Usta kendi makamında yaptığı basın açıklamasının nedenini açıklarken sözlerine basın mensuplarına teşekkür ederek başladı.

‘Dostlar öncelikle hoş geldiniz.  Yaptığım basın açıklamasının nedeni bir teşekkürdür, hepiniz hoş geldiniz.

Halkidiki Ticaret Odasının davetlisi olarak 2-6 Eylül tarihleri arası Yunanistan’ın Halkidiki Yarımadasının Mudanya Kenti’ne gittik. ‘

Ziyaretin amacı neydi?

Avrupa projelerinde yer alacak Halkidiki ve Mudanya esnafının menfaatleri doğrultusunda bir kardeşlik protokolü imzalamaktı. Biliyorsunuz, Avrupa’nın verdiği hibe projeler var. Bizim düşüncemiz, seneye yaz sezonunda bu projeyi gerçekleştirmek. Yunanistan’ın Halkidiki Yarımadası Avrupa birliği projesine, karşılıklı yaptığımız 500 bin Euroluk projeyle başvuracak.  Böylelikle Mudanya’daki turizm sektörünü Yunanistan’ın turizm sektörüyle birleştireceğiz. Örnek vermek gerekirse; Mudanya’da çalışan bir aşçı, garson ya da patron ceplerinden tek kuruş çıkmadan orada çalışabilecek, dil konusunda kendilerini geliştirerek bilgi ve becerilerini artıracaklar.Dolayısıyla bizde kültür yapımızı onlara göstermiş olacağız. Böylelikle oradakilerin buraya gelmesini sağlayarak, turizmimizi güçlendirecektir. Yunanistan’ın Mudanya’sından buraya her ay 1-2 otobüs insan geldiğini düşünelim. İş sirkülâsyonunda çok büyük faydalar verecektir.

İki tarafında memnuniyetiyle yapılan anlaşmayı yaparken bizlere göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı Halkidiki Ticaret Odası Başkanına ayrıca teşekkür ediyoruz.

 

Ziyaret etmek için ekonomik bütçeniz var mıydı?Nasıl Temin edildi?

Evet, bu ziyaret ekonomik bir bütçe gerektirdi. Bize cebimizden tek bir kuruş harcatmadan, tüm ekonomik bütçemizi sağlayan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’ye, Odamıza yüklü yardım edenlerden biri de Besob Başkanı Sayın Arif Tak’a, Sayın Bahri Şarlı’ya, gri pasaportlar konusunda takdire şayan yardımları için sayın valimize çok teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bu işi koordine ederek yakından ilgilenen Ak Parti İlçe Başkanı Sayın Murat Ünal’a, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sayın Kadir Karaman’a, yine Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sayın Fatih Pulat’a, Dış İlişkiler Şube Müdürü Sayın Hüseyin Buran’a ve Valilik Kültür Tanıtım Müdürümüz Sayın Zeki Beyhan’a Mudanya Esnaf camiası olarak teşekkür ediyoruz.

Değerli dostlar Büyükşehir’in bize yaptığı takdire şayan desteğiyle odamız 30 bin Liraya yakın para kazanmıştır…

Başkanım, biraz Mudanya’dan konuşalım; şuan belediyenin esnafa olan yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?

Mudanya Belediyesinin ilk seçildiği günden itibaren yaptıklarını herkes görüyor. Belediyenin mutfağı iflas etmiş durumda. Esnafın ruhsat alması çok büyük problem. Benim bildiğim esnaflardan biri 4 ay olmuş müracaat etmiş fakat cevap alamamış.Sorulduğunda,  verilen cevap ise ‘yasal değil yada risk almak lazım’  Bakın arkadaşlar, idarecilik risk alma sanatıdır. Aynı şey bizim başımızda da var. Bir örnek verelim 46 milyon Lira Mudanya esnafının üzerinde. Şimdi yasa diyor ki ödemediğinde bunu 1 ay sonra icraya vermen gerek. Şimdi biz bu esnafa bunu uygularsak buna avukat parası icra parası da eklenecek. Vatandaş zaten parayı,senedi ödeyemiyor onu nasıl ödeyecek? İşte bu riski biz alıyoruz… Gerekirse biz hakim karşısına da çıkıyoruz. Çünkü kurum zararı yok, hırsızlık yok, uğursuzluk yok.  Risk almadan idarecilik yapmak mümkün değil.  Başkan sanırım tribünlere oynuyor.

Çok düşünüp öyle konuşmak lazım…

Biz esnaf şurası yaptık biliyorsunuz. Orada kendisinin bir sözü var. ‘Ben, bugünden itibaren büyük marketleri şehir dışına taşıyacağım.’ Bende ayakta alkışlamıştım. Şimdi sormak lazım o günden bu güne kaç tane süper market açıldı? Yani bir sözü söyleyene kadar söz sizindir. Söz ağzınızdan çıkınca artık sizin değildir. Çok düşünüp öyle konuşmak lazım. 2 buçuk yılda 30 yıldır yapılamayanları yaptım diyor kendisi.  Değerli basın dostlarım siz bu işi hala nasıl karikatürize etmiyorsunuz şaşırıyorum. Bakınız arkadaşlar bu memlekette sabah 1 saat, akşam 1 saat su akıyordu, benim yaşımdakiler bilir. Bu suyu getiren Belediye Başkanıdır. İnönü Bulvarını yapan Belediye Başkanıdır. Mütareke Bulvarını yapan Belediye Başkanıdır. Belediye sarayını yapan Belediye Başkanıdır. Top sahasının orada sosyal tesis yapan, pazar yeri yapan belediye Başkanlarıdır. Herşeyi geçin Mudanya’nın girişi nasıldı? O görkemli çınar ağaçlarını yapan Belediye Başkanıdır. Yani binlerce park, binlerce yeşil alan yapan hep Belediye Başkanları oldu. Fakat o 30 yıldır yapılamayanı yaptı…

Güzelyalı’da yaptığımız ve hemen devrettiğimiz pazar yerinde belediyenin tek kuruşu yoktur. Olmadığı gibi odamızın kirası çıksın diye o dönemin Belediye Başkanı Güzelyalı’daki tuvaleti ve kantiniverdi bize. Sembolik bir rakamla kiraladık, bu dönem onu da aldılar elimizden. Biz o binanın değerini ölçtürdük. Eğer iki buçuk yılda bizim yaptığımız Güzelyalı kapalı pazarının değeri kadar bir tane eseri olsun Mudanya Belediyesinin, iki koltuktan birinden istifa edeceğim.Esnafın lehine Mudanya Belediyesinin tek kuruşluk katkısı yoktur.

Başkan göreve geldiğinde bir sürü yer yıkıldı. O esnaf kurultayında da söyledim. O yıkılan yerleri lütfen gezin görün ne değişti? O zamanlar iyi yaptığı işler vardı ben de methetmiştim. Kapalı pazaryerinin yanına bir pazar daha açılıyordu kaldırttı, teşekkür ediyoruz.

Temmuz ortasında Mini Çarşı’nın yıkılmasını esnafın mağduriyetini nasıl karşılıyorsunuz?

Orada ki esnafımızın suçu yok mu, var. Mini Çarşı’yı 2 türlü değerlendirmek lazım. Birincisi çarşı esnafının %5 ya da 10’u kadar esnaf odası üyesiydi. İkincisi burada alınan yerler birbirlerine satılıyordu. Şöyle yapılsaydı doğru yaptığını söyleyebilirdik; Bu tip işleri ayıklayarak sonuca varmalıydı. Fakat bütün bir çarşıyı tam sezonun ortasında boşalt demesi yanlış. Sezonun ortasında insanların mallarını elinde patlatarak esnafı mağdur etmiş olması hoş değil. Çoluk çocuğuna ekmek götürecek, nafakasını kazanacaklardı.

Kapalı pazar yerindeki pazarcılar devrettiklerinde para almıyorlar mı?Oradaki değil de, fakat buradaki devir ücretleri neden sorun? Neden çifte standart uygulanıyor?

O pazarı Bursa TuhafiyecilerOdası yapmıştı. İnisiyatif bildiğim kadarıyla Mudanya Belediyesinde, nasıl yapılıyor benim bir bilgim yok. Fakat orada alım satım olup burada olduğunda sıkıntı çıkıyorsa evet bir problem,bir anormallik var.

Belediye Başkanımız Hayri Türkyılmaz her fırsat bulduğunda halkın %90 oranındaki memnuiyetinden bahsediyor. Halkın teveccühünün yüksek olduğunu söyleyerek, 2019 yılından sonra da başkanlığa devam edeceğin ifade ediyor. Siz Mudanya esnaflarının temsilcisi olarak anket sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz, bu yüzdeleri nasıl buluyorsunuz?

İnsanları Belediye başkanı yapan partilerdir. Buraya Belediye Başkanını Cumhuriyet Halk Partisi taşıdı. Artık Belediye Başkanı da Cumhuriyet Halk Partisini iktidara taşıyacak. Mudanya da bir ön seçim olursa oyumu Hayri Türkyılmaz’a vereceğim.  Merkez yoklaması olursa da partide emeğim vardır tanıdığım 3-5 kişi de vardır, Türkyılmaz’ın tekrar aday olması için elimden geleni yapacağım. Neden? Konuşmamın başında da söylediğim gibi buraya Belediye Başkanı olan her kim olursa olsun bunu parti getirir. Parti başkanı getirdiği için, başkanda partiyi getirecek. Ödül varsa alacak, ceza varsa çekecek. Tabii bu benim Emir Ali Usta olarak kişisel düşüncem. Bıraktığı mirasa bakmak lazım, böyle kin nefretle olmaz. Bu böyle gitmez. Bakın 2 adet ondüline vardı, mühürlendi.  Esnafın kooperatifinde 2 metrekare yer büyüttük. Orası esnafın kooperatifi,ben bugün varım yarın yokum. Yarın seçim oldu beğenmediler gittik, başka bir arkadaşa geldi oturdu. Cebimizden ödedik bu cezaları. Günahımız neydi?  Esnafı savunmak! Bunu anlatamadık.

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Recep Altepe, her zaman kolay ulaşılabilen bir insan. Şikâyetlerimi kendisine rahatlıkla söyleyebiliyorum.  Sahil projesiyle alakalı yürümediğini buradaki esnafın çok zor durumda olduğunu, serumla yaşadığını dile getirdim. Ben Kooperatif Başkanıyım insanlara para veriyorum, burada bir sıkıntı var dedim. Kendisi de ‘evet bunu çözmemiz lazım’ dedi. Şuanda yavaş giden bir çalışma var, farkındayım. Fakat dolgu alanı dışında bizim esnaf olarak Büyükşehir Belediye Başkanından hiçbir şikâyetimiz yok. Yine söylüyorum her an ulaşabileceğimiz bir insan…

Hayri Türkyılmaz’ın haramiler iddiasına ne diyorsunuz? Sizce kim bu haramiler?

2 buçuk yıldır bu harami şarkısı çalınıyor, açıkçası bende merak ediyorum. Eğer bir harami varsa o arkadaşımızda o koltukta oturuyorsa bunun hesabını sorması lazım. Çeneyle değil icraatla, görelim. Kim harami ise, çaldıysa çıkarsın…

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…