Home EĞİTİM TÜRKİYE’DE HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI…

TÜRKİYE’DE HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI…

- Guncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2016 12:08
3 min read
TÜRKİYE’DE HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI… için yorumlar kapalı
0

Uzmanlar, Türkiye’de her üç kişiden birinde görülen hipertansiyona, bilinenin aksine küçük yaşlarda da rastlanabildiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de, her üç kişiden birinin yüksek tansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Doruk Sağlık Grubu İç  Hastalıkları Uzmanı Doktor Önder Akkaya bu hastalığın gençlerde görülme oranının yüzde 11,8 olduğuna işaret etti. Bu oranın, yaş ilerledikçe artış kaydettiğine vurgu yapan Dr. Akkaya “55 yaş üzeri olan bireylerin her ikisinden biri, bu hastalıkla baş etmeye çalışıyor” dedi.

Yüksek tansiyona neden olan durumların başında yüzde 95 oranla genetik yatkınlıkların geldiğini belirten Dr. Önder Akkaya, bunun haricinde aşırı tuz tüketimi, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar, çevrenin olumsuz etkileri, stres, beslenmeyle ilgili olumsuz faktörler, fiziksel aktivite azlığı ve obezitenin yer aldığını dile getirdi.

Dr. Akkaya, “Sigara kesinlikle bırakılmalı”

Hipertansiyonla mücadelede sigaranın kesin olarak bırakılması gerektiğini vurgulayan Dr. Önder Akkaya, şunları söyledi:

“Aşırı alkol tüketiminden kesin olarak kaçınılmalı, kilo artışları engellenmeli, fiziksel aktivitelere önem verilmeli, tempolu yürüyüşler, hafif koşular, aerobik, yüzme gibi sporlar haftada en az 3 kez 1’er saat yapılmalı, kan yağları, kan şekeri kontrol edilmeli, aşırı protein tüketiminden, doymuş yağlardan kaçınılmalı, sebze ve meyve ağırlıklı dengeli beslenilmeli ve mutlaka tansiyon sorunu olmayan kişiler bile yılda 1 kez tansiyonunu ölçtürmeli.”

Hipertansiyonun baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, dengesizlik, burun kanamaları, yorgunluk, çarpıntı gibi belirtileri olduğunu söyleyen Dr. Önder Akkaya, kimi hastalarda bu tür şikayetler olmadan hastalığa rastlanabildiğini ifade etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…