Home EKONOMİ Başkan Refik Yılmaz, yargı kararını hala uygulamadı

Başkan Refik Yılmaz, yargı kararını hala uygulamadı

- Guncellenme Tarihi: 9 Mayıs 2016 12:47
13 min read
Başkan Refik Yılmaz, yargı kararını hala uygulamadı için yorumlar kapalı
0

MHP GEMLİK İLÇE BAŞKANI OSMAN DURDU:

GEMLİK’İN MENFAATLERİNE SAHİP ÇIKMAYALIM MI?

Gemlik Belediyesi tarafından encümen kararı ile satılan Sanayi Bölgesi’nde arsa, gündemi işgal etmeye devam ediyor. Asıl değerinin 40 Milyon TL’nin üzerinde olduğu iddia edilen ve Belediye tarafından gerekli imar uygulamaları yapılmadan 25 Milyon TL’ye satılan arsa, MHP Gemlik İlçe Teşkilatı tarafından yargıya taşınmıştı. Diğer muhalefet partilerinin ilgi göstermediği usulsüz satış, MHP’nin yargıya gitmesi ile iptal edilse de Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, yargı kararını hâlâ uygulamadı.

Konuyu irdeledikçe daha farklı durumlar ortaya çıkarken hukuka aykırı satış ve ertesinde yaşanan olayları, MHP Gemlik İlçe Başkanı Osman Durdu ile konuştuk.

Osman Bey, arsa satışı ile ilgili takibiniz nasıl başladı?

Bildi edinme hakkına dayalı olarak Gemlik Belediyesi’ne yazı yazdık. Bu konuyla alakalı yazılı sorularımız oldu. Belediye ve diğer kurumlardan evrak taleplerimiz oldu. Bütün bu evrakları bir araya getirdikten sonra Belediye Meclisi’ne yazılı olarak vermiş olduğumuz soru önergeleri ve bunlardan aldığımız cevaplar neticesinde yapılan işlemin usulsüz ve hukuksuz olduğu kanaatine vardık. Yargı süreci başlattık. Bu işin olması gerekeni şuydu; orada satışı yapılan beş ayrı parçanın bir imar uygulamasıyla parçaların birleştirilip gerekli terkler yapıldıktan sonra tek bir parça haline getirilmeliydi.

Satıştaki usulsüzlük neydi?

Şu anda satışı yapılan yer 60 dönüm. Beş ayrı yerin toplamı 60 dönüm. Burada imar uygulaması yapılıp belediye kendi adına müstakil parsel oluşturup, sonrasında meclis kararı alıp müemmen bedeli belirleyip, ulusal gazete ilanını verip açık arttırma ile satmalıydı. Bizim iddiamız bu. Bölge Gemlik’İn en kıymetli yeri.

Haklı olarak insanlarda “neden bu konuyu belediye meclisine getirmediniz, neden bu konuyu şeffaf rekabet şartları oluşturan gerçekleştirmediniz” soruları var. Bu sorulara muhtemel cevaplar olması lazım. En masum cevap “bilmiyorduk” olur ama siz bunu en iyi bilme makamında olan insansınız. Hem belediye başkanısınız, Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği yapmışsınız, yıllarca meclis üyeliği yapmışsınız ve hukukçusunuz. Sizin himayenizde birçok teknik eleman ve hukukçu eleman var. Ama görünen o ki başkan yargı kararı neticesinde bu yanlış işe şöyle bir kılıf uydurmaya çalışıyor; “belediyedeki bürokratlar bize böyle bir rapor getirdi, biz de rapora uyarak bu işi yaptık” diyor. Bu tabii inandırıcı değil.

Meclis üyelerine sonradan haber verilmiş.

Asım Kocabıyık’ı bile istismar ettiler. Hemşerilik beratı vermek gerekçesiyle bütün meclis üyelerini toplayıp İstanbul’a gittiler. Meclis üyeleriyle bu konuyu Asım Bey’e hemşerilik beratını verirken orada paylaştılar. Bunu neden yaptılar? Meclis üyelerinin de haberi vardı demek için. Peki, meclis üyelerinin karar vereceği yer neresi? Belediye Meclisi.

Gemlik Belediyesi’nin 25 Milyon Lira’ya sattığı arsanın gerçek bedeli ne kadardı?

Rekabet şartlarının oluşturulması gerekiyor. Bir yerin bedelini belirleyen birkaç faktör var. Bir satılan yerin mevkii, iki bölgede yapılan ticari faaliyet. O arsayı firmalar yıllardır kullanıyor. Limancılık ve depoculuk gelişti, otoban yapılıyor, bölge cazibe merkezi haline geliyor. Bir bakıma burası Haydarpaşa’nın alternatifi pozisyonuna geldi.

Bizim görüştüğümüz emlakçılara göre arsanın değeri, metrekaresi 200, 250 Dolar arasında değişiyor.

Bizim görüşümüz, burası satılmasın. Belediye kiraya versin. Burası bir altın değerinde. Her geçen gün değeri üzerine koyacak.

Yargı süreci nasıl gelişti?

İdare mahkemesine dava açtık. İmar Kanunu 19. Madde uygulanmadan bu yerlerin tescil edilmesinin hukuken usulsüz olduğuna karar verdi. Bu kararın bir ay içinde uygulanması zorunluluğu var. Bu ne demek? Adli Yargı’da dava açıp tapuların belediyeye iadesini talep etmek demek. İdare bunu yapmamak için Danıştay’a yürütmeyi durdurma talebinde bulunda, artı kararının kendisini temyiz etti. Danıştay hemen yürütmeyi durdurma talebini reddetti, nihayetinde kararı onadı. Danıştay, meclis kararı olmadan satışın yapılmasının da hukuksuz olduğunu söyledi. İki ayrı gerekçe ile satış iptal oldu.

Refik Yılmaz tapuların iadesi ile ilgili yargıya başvurmuş değil. Sadece bir yazıyla tapuların iadesini istemiş. Bu firma senin belirlemiş olduğun şartlarda buraya para verip almış. Bir yazıyla tapuyu kim kime verir?

Belediye Başkanı’nın yargı kararını uygulamadığından dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Savcılık yapmış olduğu ön incelemede encümen üyelerini de soruşturma kapsamına dahil etti. İç İşleri Bakanlığı’na gönderdi dosyayı. İç İşleri Bakanlığı encümen üyeleriyle alakalı soruşturma izin yetkisinin kaymakamlıkta olduğunu belirtip Kaymakamlık’a gönderdi. Kaymakamlık, encümen üyeleriyle ilgili soruşturma izni vermedi. Biz de bu karara itiraz ettik. Bölge İdare Mahkemesi bizim itirazımızı yerinde buldu, eksik inceleme yapmışsınız deyip dosyayı Kaymakamlık’a geri gönderdi. Kaymakamlık işin içinden henüz çıkamadı. İki tane mahkeme kararı koyduk. Bir İdare Mahkemesi kararı, bir Danıştay kararı. Bunları hiç dikkate almadan bizim talebimizi reddetti ama yargıdan geri döndü. İşin içinden çıkamayınca İç İşleri Bakanlığı’na gönderdiler. Biz dosyayı bekliyoruz.

Konuyla bu kadar ayrıntılı ilgilenmenizin sebebi nedir?

Bunu niçin yaptık? Buradan Gemlik’in kazançlı çıkacağını, Gemlik’in daha yüksek menfaat elde edeceğini umduğumuz için bunu yaptık.

Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Ama bu arkadaşlar hukuka uygun hareket etmedikleri için biz de muhalefet partisi olarak yargıya başvurduk. İstediğimiz bir metot değildi. Satış yapıldıktan sonra 60 gün yargıya gitme süresi var. Satış yapıldıktan sonra yapılan işin usulsüz ve hukuksuz olduğunu söyledik. Keşke bu arkadaşlar bizi dinleselerdi. Ama ne oldu, biz dikkate alınmayınca altmışıncı gün yargıya gittik. Yollar tıkanınca meydanı bunlara mı bırakalım? Teslim mi olalım? Gemlik’in menfaatlerine sahip çıkmayalım mı? Tabii ki mücadele edeceğiz. Meşru olan bütün yollar tükenene kadar mücadele edeceğiz. Halen mücadelemiz sonuç almış değil. Yargı süreci bitti, şimdi karar düzeltmeye göndermişler. Karar düzeltme de tekrar aynı daireye gidecek. Yine aynı sonuç gelecek.

Neden bu işlere bulaştılar? Bu arkadaşlar hukuk ve ahlak dışı yöntemlerle belediye yönetimini ele geçirdiler. Önümüzdeki seçimlerde bir şeyler yaptık demeleri lazımdı. Bunun için de bütçe lazım. Yani bu satış Gemlik’te bir siyasi sonuç doğurdu. Oradan gelen para ile ne yaptılarsa yaptılar. Üç yıllık dönemi bu parayla götürdüler ve seçim kazandılar.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl Artık Bu Merkezden 7/24 İzlenecek

İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzleme ve Değerlendirme Merkezi açıldı. İlk olarak …