Home GÜNCEL CHP’de Türkyılmaz sancısı

CHP’de Türkyılmaz sancısı

- Guncellenme Tarihi: 5 Ocak 2016 15:55
26 min read
CHP’de Türkyılmaz sancısı için yorumlar kapalı
0

 

CHP örgütünde sular bir türlü durulmuyor. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın ilçe kongresinde taşeron işçileri delege yapması ve sonrasında patlak veren krizin etkileri geçmeden, yeni ve daha büyük bir kriz CHP’nin içinde fokur fokur kaynıyor.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın il başkanı seçilen Şadi Özdemir’i açık açık desteklemesi parti içinde büyük huzursuzluğa yol açtı. Gerek Mudanya örgütü gerekse Bursa örgütünde rahatsızlık giderek artıyor. 1 Kasım seçimlerinde Türkiye’nin en genç vekil adayı olan Semih Özdemir’in, il kongresinin ardından sosyal medya hesabından paylaştığı bir ileti parti içindeki soğuk savaşın hangi noktaya geldiğini gözler önüne serdi. Özdemir’in il kongresinin ardından Şadi Özdemir ve Hayri Türkyılmaz’ın göbek atarken çekilen fotoğraflarına atıfta bulunarak yaptığı paylaşımda, “Hayri Başkanım bizden kurtuldu, onun sevinci bu. Hadi Hayri Başkanım sıra geldi bizleri ihraç etmeye. O gün bana söylediğiniz gibi… Emir abimi, Rüştü abimi, Gürhan abimi ve beni… HİÇ DURMAYIN İHRAÇ EDİN.. Size ancak bu yakışır. Bir halay da onun için çekersiniz. Saygılar…! “ ifadelerini kullandı.

IMG_7459

SINIF BAŞKANI SEÇİMİNE BİLE MÜDAHALE EDECEK

İl kongresine Hayri Türkyılmaz’ın direkt müdahalesi ve Semih Özdemir’in ihraç meselesiyle ilgili paylaşımını taraflara sorduk. Aldığımız cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

Semih Özdemir: “Ben ekmek üreticisiyim, Benim Mudanya’da en iyi ekmek üreticisi benim demem mi doğru, yoksa halkın, Semih Özdemir Mudanya’nın en iyi ekmek üreticisi demesi mi doğru…? Mudanya’da “Türkiye’nin en iyi Belediye Başkanı benim” diyen bir Başkan var… Mudanya’ya hizmet etmek dışından her konuya müdahil oluyor. Hayri Türkyılmaz İlçe Gençlik kolları seçimlerine dahi müdahale etti. Bir tek Ahmet Rüştü Lisesi’nde sınıf başkanlığı seçimlerine dâhil olmadığı kaldı.

SÖYLE EMİR ALİ ABİNE…

Ben Mudanya’da ilçe kongresi sürecinden önce Hayri Türkyılmaz’a dedim ki: “Gel Başkan, bir tane adam gibi aday çıkaralım, daha fazla partiyi çatırdatmayalım. İki tarafın da gönlü kırılmasın, ortayı bulalım.” Kendisi;  söyle Emir Ali Usta ağabeyine yiyorsa aday çıksın.  Söyle Rüştü Cozlan, Selahattin Avcı’ya, İbrahim Yarar’a çıksınlar karşıma dedi. Ben de insanların gıyabında böyle konuşmaması gerektiğini dile getirdiğimde onların da yüzüne söylerim, ben hepsinin ne olduğunu biliyorum dedi.  Hatta bunları benim ağzıma alamayacağım şekilde ifade etti.  Ben kendisiyle siyasetimi o dakikada kestim zaten… 2019’da Belediye Başkan adayı olmaması için çalışacağımı yüzüne de ifade ettim.  İl Başkanlığını ele geçirdiklerinde Emir Ali Usta, Gürhan Akdoğan ve Rüştü Cozlan’ı partiden ihraç edeceğini söylemişti. Sanki kendi şirketi, onu bunu işten çıkaracak.  Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey gibi davranmayı beceremeyen bir Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz… Keşke Bozbey gibi olsa… Bozbey, Ak Partililerle de, MHP’lilerle de, Büyükşehir’le de iyi geçiniyor, çünkü Belediyeciliği biliyor.”

BOZBEY: “PARTİMİZDE DE ÖTEKİLEŞTİRME VAR”

RÜŞTÜ COZLAN mustafa bozbey

 

Türkyılmaz ve bazı milletvekillerinin kongre sürecinde açıktan Şadi Özdemir’e destek vermesine karşı en net tavırlardan biri de Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’den geldi. Bozbey, kongre salonunda muhataplarının yüzüne bakarak yapılanlara tepkisini şu sözlerle gösterdi, “İl başkanı tayin etmek ne milletvekilinin, ne belediye başkanının görevi. Seçilmiş ilçe başkanlarının ve delegelerin görevi. Bu ülkenin en önemli birinci sorunu eğitim, ikinci sorunu ötekileştirme. Maalesef partide de böyle… Bu sorunun kökten çözümü gerekir. Sosyal demokratlar önce insan derler, başka bir şeyle ilgilenmezler.”

GÖBEK ATACAK NE VAR?

hüseyin ıhlamur

Türkyılmaz’a başından beri karşı çıkan isimlerden biri olan CHP Mudanya eski İlçe Başkanı Hüseyin Ihlamur da gelinen noktada düşünceleri aktardı. Türkyılmaz’ı çok sert sözlerle eleştiren Ihlamur, “Bu noktaya gelene kadar onlar 7/24, çoluk çocuk, siyaset yaptılar. Biz hem işimizi, hem ilişkilerimizi, hem de siyaseti bir arada yapmaya çalışıyoruz. Artık onlar ve biz demekten çekinmiyorum. Bu kongrenin adımı Mudanya’da Hayri Türkyılmaz ile birlikte atıldı. Seçimlerden 2 buçuk ay önce Şadi Özdemir ve Mehmet Kartal Mudanya’ya gelip yerleştiler. Mudanya’ya emek veren tüm CHP’lilerin hakkını yediler. Bu işte oyun var, oyun içinde oyun var. CHP ile ilgisi olmayan bir süreçle karşı karşıyayız. Yaptıkları siyaset değil, doğululuğu, Aleviliği, CHP’yi kullanıyorlar.  Hayri Türkyılmaz ilk eşinden olan çocukları bile reddetmiş durumda. Kendi çocukları, ailesi tarafından bile dışlanan birinden hayır bekliyoruz” dedi.

“TÜRKYILMAZ ÖDP’YE OY VERİRDİ…”

RÜŞTÜ COZLAN

CHP Mudanya eski İlçe Başkanlarından olan ve ön seçimde Hayri Türkyılmaz’la yarışan Rüştü Cozlan ise Türkyılmaz’ın geçmişte biriktirdiği öfkenin intikamını bugün insanlardan aldığını söyledi. Cozlan, “Gerçekten CHP’li olan birinin partilileriyle problemi olmaz. Bizim ideolojimiz hizmet etmek, kongrenin olduğu gün de oradaydım. Herkese biz bu kongreyi hep birlikte halay çekerek yapmalıyız, ayrışarak değil dedim.  Hayri Türkyılmaz nedense özellikle farklılaştırıyor, ötekileştiriyor. Ben CHP’nin tüzüğü hazırlanırken kongre delegesiydim. Bu tüzük işlemeyecekse neden yapıldı? Kolay değil öyle partiden ihraç etmek… Partiye ihanet mi ettik, bizi ihraç ettirecekmiş?  Sanıyorum ki Başkan 25 yılın sadece siyaseten değil, ticareten de öcünü alıyor. Geçmişte birileriyle kendi iş hayatında yaşadığı sorunları da aklında tutup şimdi onların intikamını alıyor.  Bunlar olmaması gereken hareketler. Biz bu günlere insan kazanımıyla geldik, ben onunla birlikte mücadele etmiş bir insanım. Kendisine 10’dan fazla öneri verdim, bunları yaparsan Mudanya için iyi olur, benim verdiğimi söylemeden yapabilirsin dedim.

NASIL BU KADAR KÖTÜ OLABİLİR?

Bir şehr-i emin hem esnafla, hem sivil toplum kuruluşlarıyla, hem yanındaki arkadaşlarıyla nasıl bu kadar kötü olabilir? Bu duruma nasıl geldi partimiz anlamıyorum, ben seni sevmiyorum, seninle çalışmam anlayışı hâkim oldu artık…  Hayri Türkyılmaz hayatı boyunca ilk kez kendi adaylığı sürecinde CHP’ye oy verdi, ondan önce Anavatan’a, ÖDP’ye ve diğer partilere oy veren bir kişiydi.  Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile sürekli çatışma halinde. Oysa “Gel Başkanım, Mudanya’yı birlikte güzelleştirelim” dese Altepe ne gerekiyorsa yapar, önüne hizmet yığar… Yok, sayarsan olmaz…

“ÜSTÜNE VAZİFE OLMAYAN HER İŞLE UĞRAŞIYOR”


selahattin avcı

Görevi kısa bir süre önce Türkyılmaz’ın adayı olarak seçime giren Ergül Batman’a devreden CHP Mudanya eski İlçe Başkanı Selahattin Avcı da yaptığı açıklamada, ihraç tehditlerinin Türkyılmaz’ın haddine olmadığını söyledi. Avcı, “Mudanya ilçe kongresi de, il kongresi de günahıyla sevabıyla oldu, bitti. Sorumluluk bundan sonra seçilenlerde…  Hayri Türkyılmaz’ın ihraç söylemleriyle ilgili olarak da şunu söyleyebilirim. Hayri Başkanın ne haddine ki verdiği isimleri ihraç edecekmiş. Kendisi sadece Mudanya Belediyesi’nin CHP’den seçilen belediye başkanıdır. CHP’nin ilçe başkanı var, il başkanı var, kurumsal yapısı var. Bizim bir disiplin suçumuz varsa ilgili organlar bununla ilgili işlem başlatır. Yönetmelikler ve tüzük çerçevesinde davranılır. Bu yaklaşımı abesle iştigal buluyorum. Sadece bu partinin üyesi olan birinin bunları söylemesi yanlıştır. Kendi işine baksın, zaten en büyük hatası da budur.  Üstüne vazife olmayan her konuya müdahil oluyor. 80 bin 400 nüfuslu Mudanya’yı yönetsin. Seçilmişlerin kongreye müdahil olmasını doğru bulmuyorum. Elbette aklından birileri geçebilir, ama fanatik bir şekilde taraf olması doğru değil. Hayri Türkyılmaz kongrelerde çıkıp meydan okuyor, sizi sandığa gömeceğiz vs. söylemlerde bulunuyor. Hepimiz CHP’liyiz kim kimi neden sandığa gömüyor. Başkanlar ve vekiller asli görevlerini yapmalılar… “

“ALEVİLERİ BASAMAK OLARAK KULLANDI”425789_3173638781521_2113534090_n

Mudanya’da çeşitli sivil toplum kuruluşlarında başkanlık ve yöneticilik yapan ve CHP’nin etkili isimlerinden biri olan Hürriyet Öztosun Aslıkara’ da Hayri Türkyılmaz’ın CHP’ye büyük zarar verdiğini dile getirdi. Aslıkara, Türkyılmaz konusunda CHP Genel Merkezi’nin yanlış karar verdiğini de dile getirerek, “Başkan Hayri Türkyılmaz’la ilgili fikrim ne yazık ki Genel Merkezin yanlış kararı olduğunu düşünüyorum. Diğer herkes her şeyin o kadar farkında ki… Maalesef her tavrıyla CHP’ye zarar veriyor. Türkyılmaz Mudanya’daki birçok esnafla, sivil toplum kuruluşlarıyla problemli…  Kendisiyle barışık değil öncelikle… AK Parti bir önceki seçimlerde yüzde 27 iken son seçimde yüzde 44’e yükseldi. CHP’nin oyunun aynı kalması başarı sayılmaz. Bizim partimizde gençlere, sözünün eri insanlara ihtiyaç var. Kim kapıyı açarsa oraya gidecek kişilere değil… Ben kadın olarak Mudanya’da Belediye Başkanlığı seçimlerinde sözümde durdum. Bunu başkana da söyledim. Siz bir erkek olarak sözünüzde duramadınız dedim. Bir söz verilirken Alevilikte dededen dua istenir, Kuran’a el basılır. Kendisi de ben adaylıktan çekildiğimde bana bir söz verdi. Ne yazık ki başkan Alevileri basamak yaparak göreve geldi. Daha da ileri giderek benim seçim döneminde MHP’ye çalıştığım iftirasını attı. Şimdi kendisi vicdan muhasebesi yapıyor, üstesinden gelemiyor, o yüzden de ben her gördüğünde agresifleşiyor.”

“DELEGE DEĞİL, ÜYELER SEÇMELİ”

CHP’de büyük tartışmalara neden olan son il kongresinin ardından eski İl Başkanlarından Metin Çelik, partide yaşananlarla ilgili görüşlerini Bursa Söylem Gazetesi’ne değerlendirdi. Çelik, yaşanan tartışmaları önlemek için tüm seçimleri üyelerle yapmak gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

metin çelik

İşte noktasına virgülüne dokunmadan Çelik’in yaptığı açıklamalar:

“CHP’de ne yazık ki her kongreden sonra ayrışmalar yaşanıyor. İl Başkanlığına aday olan arkadaşlar ve kongrede konuşma yapan herkes Bursa’nın sorunları nelerdir, örgütün sorunları nelerdir konuları konuşsaydı, ne gibi çalışmalar yapılmalı, yol haritaları vs konuşulsaydı çok daha iyi olacaktı. Geçmişte görev yapan arkadaşlarımız var, ben de görev yaptım, hatalar olabilir, yapıcı şekilde bunlar konuşulsaydı daha doğru olacaktı.

KENDİLERİNE GÖRE DELEGE DİZAYN EDİYORLAR

Özellikle büyük ilçelerde görev yapan arkadaşlarımız delegeleri kendilerine göre dizayn ediyorlar. Ben artık kongrelerin delege sistemiyle değil de ön seçimde olduğu gibi üye bazında yapılması taraftarıyım. Hatta CHP’nin genel başkanının belirlenmesinin bile (Siyasi partiler yasası el veriyor mu bilmiyorum ama) halk tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum. 93 yıllık bir partinin Genel Başkanını 1250 delege seçmemeli… Burada nasıl il delegelerini arkadaşlar kendilerine göre dizayn ediyorlarsa kurultay delegeleri de genel merkezin talepleri doğrultusunda dizayn ediliyor.

ELEŞTİRİ KİMLİĞİ GELİŞMEDİ

CHP’de görev yapmak zordur. Ben seçilen Şadi Özdemir arkadaşımıza başarılar diliyorum, yolu açık olsun. Maalesef bizim partililerimiz kendilerine eleştiri kimliğini geliştirmişler. Sürekli görevde bulunan arkadaşlarımızı eleştiriyorlar. İnşallah bu süreçte bunlar yapılmaz diye temennim var ama bunun gerçekleşeceğine dair ümidim de yok. 12 yıl ilçe ve il başkanlığı yaptığım dönemde ben de bu sıkıntıları hep yaşadım.  CHP bu anlayıştan uzaklaşmalı… 2019 yılında gerçekten çok önemli bir sürece girilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi, yerel seçim, genel seçim ve bu süreçte bir kez daha kongreler yapılacak. Peşinen il ve ilçe başkanlarına başarılar diliyorum.

MÜDAHALEYİ DOĞRU BULMUYORUM

Ben belediye başkanlarının, seçilmişlerin, vekillerin il ve ilçe kongrelerine müdahalelerini doğru bulmuyorum. Tabii ki gönüllerinden birileri geçer ama bunu açık açık deklare etmeleri doğru değil. Bursa’da iki tane CHP’li belediye başkanı var, bir tanesi bir tarafta bir tanesi öbür tarafta… Ne olacak şimdi, birinin desteklediği aday kazandı, Bursa’nın patronu o belediye başkanı mı olacak yani?  Sözün özü bu delege sisteminin kalkması gerekiyor. 600 tane delegeyi kontrol altında tutabilirsin ama Bursa’da ben görevden ayrıldığımda 28 bin 200 üyesi vardı CHP’nin, bu üyelerin hepsinin sandığa gittiğini düşünün, bu üyeleri kontrol altında tutamazlar. Ön seçim yaşadık 16 bin 500 kişi sandığa gitti. Bu kadar üye kontrol altında tutulamaz. Ama ben biliyorum ki 600 delegeyi kontrol altında tutuyorlar, birinin oğluna iş vaat ediyorlar falan filan… Bunlar doğru şeyler değil. CHP’de olmaması gereken şeyler… Belediye başkanı seçilmiştir, milletvekili seçilmiştir. Biri gidecek Ankara’da Türkiye’nin sorunlarıyla ilgilenecek. Diğeri gidecek ilçenin sorunlarıyla ilgilenecek, oraya hizmet edecek.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…