Home EKONOMİ Ben onu belediye başkanı yaptım

Ben onu belediye başkanı yaptım

- Guncellenme Tarihi: 4 Ocak 2016 12:55
20 min read
Ben onu belediye başkanı yaptım için yorumlar kapalı
0

 

CHP Mudanya eski İlçe Başkanı Hasan Yıldırım Hayri Türkyılmaz için açtı ağzını yumdu gözünü…

Mahallesinde delege seçilemedi

Ben onu belediye başkanı yaptım

 

Kongrelere müdahale etmesi nedeniyle CHP’de hedefteki isim haline gelen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a öfke dinmiyor. Partinin eski il başkanları, ilçe başkanları başta olmak üzere her kademesinden büyük tepki gören Türkyılmaz’a bir tepki de adaylık sürecinde büyük destek aldığı Mudanya eski İlçe Başkanı Hasan Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, kongrelere müdahaleyi doğru bulmadığını belirtirken, kendi mahallesinden delege olamayan Türkyılmaz’ı kendisinin o koltuğa taşıdığını ifade etti.

Son CHP Mudanya İlçe Kongresi öncesinde Türkyılmaz’la köprüleri atan Hasan Yıldırım’la yaptığımız söyleşi atı çizilecek birçok konuya açıklık getiriyor. İşte her satırını büyük bir dikkatle okuyacağınız o söyleşi:

Söylem: Sayın başkan Mudanya siyasetinde önemli isimlerden birisiniz. Bize siyasi yaşamınızla ilgili biraz bilgi verir misiniz?

Hasan Yıldırım: Ben tam 41 yıl oldu CHP´liyim. 1976´da partiye üye oldum ve 1978´de askere gittim. DahEn çok kullanılan etiketler arasından seça önce de gençlik kollarında bizi yönlendiren büyüklerimize göre hareket ettik, dolayısıyla 40 yıldan beri partinin her kademesinde görev aldım. İlçe sekreterliğinde SHP döneminde, SHP´den sonra tekrar CHP’de oluşum sağladık.  Bu oluşumun kurucu üyelerindenim. İlçe sekreterliği yaptım 4 dönem, 1 dönem ilçe başkan yardımcılığı yaptım sonra kısa bir zaman ara verdim. Partiden ayrılmadım ama aktif görev de almadım sonra tekrar ilçe başkanlığına aday oldum. O da tabii arkadaşların baskısı neticesinde ilçe başkanı olduk. O zamanlar seçimle değil atamayla delege olan arkadaşlar vardı hep, hepsi halk partili dolayısıyla o dönemde karşımızda bir hanımefendi vardı, 40-45 fark attık, ilçe başkanı olduk. Bizim zamanımızda Mudanya’nın 13 köyünde üye yoktu, oy vardı; İlçe binası çok kötü durumdaydı. Bu köylerde yapılandık. Bir köyde bir günde 21 üye yaptık, yani burada iyi bir çalışma yaptık. Bizim dönemimizde Parti muhtarlarla dolup taşardı.

Söylem: Son belediye başkanlığı seçimlerinde partinizin adaylığı noktasında sizin etkili olduğunuzu biliyoruz. Süreçten biraz bahseder misiniz?

Hasan Yıldırım: 2014 yerel seçimlerinde partimizde 8 aday adayı vardı. Bunların içinde ben Hayri Türkyılmaz´ı destekledim. O dönemde belediye başkan aday adayı Hürriyet Aktosun Aslıkara vardı. Onun çekilmesinde ben çok baskı yaptım, çekildi. Hayri Türkyılmaz´ı destekleme kararı aldık, destekledik ve seçildi. Hayri Türkyılmaz’ın adaylıktan çekilen Aslıkara’ya Belediye Meclis üyesi olacağı yönünde verdiği söz vardı.  “Söz verdim, bir kişi için bana söz hakkı verilirse ben seni Belediye Meclis Üyesi yapacağım” diye ama olmadı, değişik tartışmalara girildi.

CHP DIŞINDA KİMSEYİ TANIMAM, BABAMI TANIMAM..

Hayri Türkyılmaz’ın hiç şansı yoktu.  Ben orada kime destek verseydim o çıkardı; Rüştü Cozlan’a destek versem o çıkardı. Hayri Türkyılmaz kendi mahallesinde delege çıkamadı, ben onu belediye başkan adayı gösterdim. Siyaset bu, bir bakıyorsun dün çok iyi olduğun kişilerle bugün kötü olabiliyorsun; bugün iyi olduğun kişilerle yarın kötü olabiliyorsun. Siyaset bana göre değil, bir şey söylüyorsam kişinin yüzüne karşı sen busun diye söylerim. Kızıyorsa umurumda olmaz, hak etmişse söylerim. Belediye kimsenin hegemonyasında değil…

Söylem: İl kongresine gelirsek… Zafer Yıldız kaybetti. Şadi Özdemir kazandı. Türkyılmaz ne kadar etkili bu işte?

Hasan Yıldırım: Gitmediğin yer senin değildir; ulaşmadığın insan seninle birlikte değil. Zafer Yıldız’ın noksanlığı burada.. Şadi Özdemir seçim almadı. Hayri Türkyılmaz’ın etkisi var fakat seçimi alan İsmet Karaca ve ekip arkadaşlarıdır. Gittiler Yıldırım delegelerinin birçoğunu bu tarafa çevirdiler.  Ekip çalışmasıyla. Mudanya´da 13 delege Şadi Özdemir´e oy vermedi. Belki de 14 ama ben 13´ü kesin biliyorum. Karacabey keza aynı Gönül Hanım’ın dışında listede olan yoktu. Kemalpaşa bölündü, Şadi Özdemir’e oy verilecek diye düşünülüyordu ama orası bile bölündü. Gemlik yine aynı. Baktığımız zaman 30-35 oy farkıyla Zafer Yıldız seçimi alır diye düşünüyorduk ama Yıldırım bütün dengeyi alt üst etti. Tamamına yakını Şadi Özdemir’e oy verdi. Tam anlamıyla örgütsel çalışmayı İsmet Karaca yaptı. Takdir etmek lazım İsmet Karaca’yı ve ekibini… Kongre´de İsmet Karaca’nın yüzde 80 ağırlığı var, yola çıktığını yolda bırakmadı. Seçimi İsmet Karaca almıştır. Kongrede Şadi Özdemir´in üslubu birleştiriciydi ve kazandı. Vaatler çok ama önemli olan gerçeğe geçirmek… Başarılı olursa CHP olarak yanlarında oluruz, asker oluruz ama yapmazlarsa en ağır eleştiriyi biz yaparız.

BELEDİYE HAYIR KURUMU DEĞİL…

Söylem: Türkyılmaz’ın belediyeyi yönetmek dışında her işe müdahil olduğu yönünde eleştiriler var…

Hasan Yıldırım: Belediye Başkanı başkanlık yapacak, parti iç işlere müdahil olmayacak. Belediye hayır kurumu değil; orası 50 yaşın üstünde insanların işe alınacağı yer değil. Tabi ihtiyaç varsa işe göre eleman alınır; adama göre iş yoktur. Ben kendisine sordum “neden bu kadar yaşlı insanları işe alıyorsun ?” diye. Yok, işte, emeklisine şu kadar kalmış, bu kadar kalmış dedi. Ben de belediye hayır kurumu değil yanlış yapıyorsun dedim kendisine. Demokrasi adına seçimle gelen seçimle gider. O dönemlerde Hayri Türkyılmaz´ın en büyük destekçisi bizdik. Günde 10 sefer beni arardı kendisi; konuşurduk gece yarılarına kadar durum değerlendirmesi yapardık. Siyaset bu, ben şunu öğrendim, kime iyilik yaptıysam hepsinden kötülük gördüm. Hayri Türkyılmaz´ın yaptığı yanlışları yüzüne söyledim.

Söylem: Sizin özellikle Mudanya kongresinden başlayarak Türkyılmaz’a çok net bir tepkiniz var. Türkyılmaz’a parti içinde değ kongrelere müdahale ediyor diye bir tepki var. Siz ne düşünüyor sunuz?

Hasan Yıldırım:  Geçmişte bir kongre süreci yaşandı. Benim oğlum da İlçe Başkanlığına adaydı. Hiç aklımızda yoktu aday çıkmak. Gençler toplanmışlar biz aday olacağız, böyle bir talebimiz var, gençler olarak elimizi taşın altına koyup partiye hizmet edeceğiz dediler. Yardım istediler, biz de olur ama burada Belediye Başkanı var onunla konuşun dedik, gidip konuştular. Ben bayan adayı destekleyeceğime söz verdim biz delegeleri de ona göre yaptık demiş Türkyılmaz… Neyse aday oldu, benim oğlum 8 günlük çalışma neticesinde 100 oy aldı, bu bir başarıdır. Belediye Başkanımızın Belediye çalışanları veya yakınlarına orada oturup da açık oy kullandırması kadar acı verici bir olay olamaz, hem de bu delege arkadaşlara saygısızlıktır. Kızdığım şey belediye başkanı taraf olmamalıydı, kimse CHP’nin üstünde değil. Hasan Yıldırım tanındıysa CHP sayesinde tanındı. Hepimiz bu kurum sayesinde bir araya geldik. Tabii son dönemde yaşanan sizin de yazdığınız skandal hakikaten skandal. Öyle bir şey ki; belediye meclis üyeleri sana isyan bayrağı çekmişler. Sen kendi içinde barışık olmazsan barıştan söz edemezsin. Hayri Başkan aklını başına alacak şapkasını önüne koyacak düşünecek. Ben neredeydim nereye geldim. Şu anda nerede olduğunun bilincine varacak. Herkesle barışık hale gelecek Belediye Meclis Üyeleriyle defalarca oturup konuşacak. İç barışı sağlayacak. İç barış sağlanmadıkça dışarıda barış olmaz.

BARIŞ SUDA RESİM ÇEKTİRMEKLE OLMUYOR

Söylem: Türkyılmaz siyasetteki maharetini belediyeyi yönetirken gösterebiliyor mu? Başarılı buluyor musunuz?

Hasan Yıldırım: Barışın kenti diyerek, suda resim çektirmekle olmuyor. Biz Belediye Başkanı olduğumuz zaman ne vaatler verdik ve geçen 2 yıl içinde neler yaptık diye düşünecek. 2 yılda bir şey yapmadıysak; kalan 3 yılda verdiğimiz vaatlerin kaçta kaçını yerine getirebiliriz diye bir soru işareti doğuyor. Namus sözü verdi, bağımsız denetim gelecek diye bunu getiremiyorsan “bunu haremiler mi engelledi?”diye sorarlar. Sonra “Sen de mi oldun karami?” derler dedim. Harami dediği insanlar Belediye´de çalışıyor. Harami dediğin kişiyle çalışıyorsan sen de haramisin. İnşallah Hayri Başkan doğru yolu bulur ve biz yanında dururuz.

BAŞKAN YARDIMCILARININ ALINMASI HOŞ DEĞİL

Başkan Yardımcılarının görevinden alınmasını hoş karşılamadım. Birilerinin yeri boşalacaksa yerine kim getirilir düşünülür. Saygı ve gurur duyduğum BOZBEY´den belediyeciliği öğrenmek lazım, Hayri Başkanın ondan ders alması; örnek alması lazım O´nu. Her şeyi ben yaptım, ben yaparım dediğin zaman sen hiçbir şeysin. Takımı kurmak lazım. Sen antrenörsün takımı kurup çalıştıracaksın transfer edeceksin gerekirse. Görevden alınan başkan yardımcılarının yerine atayacağı isimler benim aklımda var ama söylemem yanlış olur, arkadaşların önünü kesmek olur.  Fakat en kötü olay Belediye Meclis Üyesi arkadaşların meclise gelmeyerek Hayri Başkan´ı protesto etmesi.  CHP adına acı bir olay; utanıyorum. Bu arkadaşları buraya getiren sebep neydi acaba? Bunu çok iyi değerlendirip yanlıştan en kısa zamanda dönmeleri lazım. Yanlıştan dönülebilir. İnsanız hata yapabiliriz, önemli olan dönmek ve bu mümkün. İçte tartışılır ama dışarıda tek vücut olunur. Biz de tartışırdık ama çıktığımız zaman bir bütündük. Tabii aldığımız kararları da uygulardık. İnşallah doğru yol bulunur, ne diyeyim…”

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…