Home GÜNCEL TARİHİ TRAJEDİDEN GÜNÜMÜZE UZANAN DOSTLUK

TARİHİ TRAJEDİDEN GÜNÜMÜZE UZANAN DOSTLUK

- Guncellenme Tarihi: 17 Kasım 2015 11:07
4 min read
TARİHİ TRAJEDİDEN GÜNÜMÜZE UZANAN DOSTLUK için yorumlar kapalı
0

Gemlik Belediyesi’nin Gemlik Kent Konseyi ile birlikte organize ettiği 1. Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali tarihi trajediden günümüze uzanan dostlukları da beraberinde getirdi. 5-8 Kasım tarihleri arasında organize edilen Festivalin onur konuğu Yunanistan’ın Nea Kios (Yeni Gemlik) İlçesi heyeti oldu. Yunanistan’daki Gemlik’in Belediye Başkan Yardımcısı AleksandrosHagigregois, eşi Katerina ve Kızı Theoni ve oğlu Andonis’teGemlik Zeytini Festivalinin en önemli konukları olarak dikkat çektiler.

30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Yunan Hükümeti arasında yapılan Mübadele görüşmeleri sonucunda Türkiye’deki yerleşik Rum Ortodokslar ile Yunanistan’da yaşayan Türk Müslümanlar zorunlu göçe tabi tutulmuştu. Binlerce trajediyi de beraberinde getiren zorunlu göç Gemlik’ten Yunanistan’a giden Rum Ortodoksları adına da yıkım olmuştu. 1. Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali zorunlu göçün 92. Yılında Ege’nin iki kıyısındaki iki Gemlik’in de dostluk adına, tarih adına buluşmasına vesile oldu. Nea Kios Belediye Başkan Yardımcısı AleksandrosHagigregois’in dedesi ve akrabaları da Gemlik’ten Yunanistan’a göçenler arasında bulunuyordu. Zeytin Festivali kapsamında düzenlenen Zeytin Hasat Şölenine bahçesini açan Seçkin Onur’un dedesi İbrahim Onur ve akrabaları da aynı mübadele döneminde Selanik’in Yenice Vardar köyünden Gemlik’e gelen Müslüman Türklerdendi. Hasat Şöleninde mübadele sürecinde gidenler ile gelenler buluştular. Atalarının ruhlarını dualarla şad eden Seçkin Onur ve Yunanistan’dan gelen misafirler, Gemlik Zeytinlikleri altında birbirlerine hediyeler verdiler.

O kötü günlerin bir daha yaşanmaması temennisiyle son bulan sohbet ve hediye törenine, Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim, Genel Sekreteri Mehmet Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Barutçuoğlu, Girit ve Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Çakmak ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri de katıldılar. Nea Kios Belediye Başkan Yardımcısı AleksandrosHagigregois Seçkin Onur ve ailesinin yanı sıra Gemlik Heyetini Yunanistan’daki Gemlik’e davet ederek dostluğun ebedi olması çağrısı yaptı. Heyetler arası ziyaretlerin devam edeceği bildirildi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…