Home GÜNCEL CHP’Lİ SARIBAL; “TARIM 13 YILDA BİTİRİLDİ”

CHP’Lİ SARIBAL; “TARIM 13 YILDA BİTİRİLDİ”

- Guncellenme Tarihi: 31 Ekim 2015 10:15
9 min read
CHP’Lİ SARIBAL; “TARIM 13 YILDA BİTİRİLDİ” için yorumlar kapalı
0

CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, düzenlediği basın toplantısında, 13 yıllık AKP iktidarının tarımda yarattığı tahribatı anlattı. CHP iktidarında, “Planlı, emek ve üretim odaklı bir program” uygulanacağına vurgu yapan Sarıbal, küçük ve orta ölçekli çiftçinin, kartellere kurban edildiğini söyledi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 13 yıllık AKP iktidarının, ülke tarımında yarattığı tahribatın büyüklüğünü gözler önüne serdi. CHP İktidarının tarım politikasındaki sorunlara yönelik çözüm önerilerini de sıralayan Ziraat Mühendisi Sarıbal, mevcut iktidarın küçük ve orta ölçekli çiftçiyi mağdur ettiğini, ülke tarımını dışa bağımlı hale getirdiğini söyledi.

CHP İl Başkanlığı’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında, Türkiye’nin var olan ekolojik koşullarının ülke insanını doyurabileceği gibi, katma değer üretimi sağlayacak bir kaynağa sahip olduğunu belirten CHP Milletvekili, 13 yıldır izlenen tarım politikası yüzünden ülke insanının bile dengeli ve yeterli beslenemediğine dikkati çekti. Orhan Sarıbal, bu konuya ilişkin, gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık et tüketiminin 80 kilo olmasına rağmen, Türkiye’de bu rakamın 8-10 kiloyu bulduğunu söyledi.
CHP Milletvekili Sarıbal, “çokuluslu tarım – gıda şirketleri tarafından dayatılan endüstriyel tarım ve sözleşmeli üreticilik modelinin ön plana çıktığını” belirterek, bu durumun küçük işletmeleri tasfiye ettiğini vurguladı. 1980’li yıllardan bu yana uygulanan politikalarla devlet – köylü ilişkisinin yerini sermaye – köylü ilişkisinin almaya başladığına dikkati çeken Ziraat Mühendisi Sarıbal , “IMF – Dünya Bankası patentli programlar küçük üreticiliğin çözülme sürecini hızlandırdı” dedi.
Orhan Sarıbal, girdi sağlamadan, üretime; işleme ve pazarlamaya kadar tüm sürecin, çok uluslu şirketler veya onların taşeronları tarafından kontrol edildiğini belirterek, bu kartellerin sözleşmeli üretim aracılığıyla tarım ve gıdayı doğrudan denetim altına alarak da sürece ivme kazandırdığını söyledi.

Çiftçi borç batağında
AKP yetkililerinin, kamuoyuna duyurdukları tarım verilerinin doğruyu yansıtmadığını kaydeden CHP Milletvekili, ülke nüfusunun 13 yılda 11 milyon artmasına karşılık, tarımın gayri safi yurt içi hasıladaki payının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düştüğünü açıkladı. Tarımdaki istihdam payının da yüzde 35’den yüzde 21’e gerilediğini belirten Orhan Sarıbal, gübre, tarım ilacı, yem ham maddeleri gibi en önemli tarım girdilerinde bile ithalata bağımlı hale gelindiğini ifade etti.
CHP Milletvekili, küçük ve orta ölçekli çiftçinin, kartellere peşkeş çekilmesi yüzünden, ürettiğinden para kazanamadığını bu nedenle 3 milyon hektar araziyi işlemediğinin altını çizdi. Çiftçiden esirgenen desteğin, bütçe açıklarını kapatmak adına borç faizlerine yatırıldığını kaydeden Sarıbal, “Çiftçiye 68 milyar lira nakit destek verildi, faize ise 598 milyar lira ödendi. Yani bir avuç rantiyeye, milyonlarca çiftçiden 9 kat daha fazla ödeme yapıldı” dedi.
Genetiği değiştirilmiş ürünlere de ilk kez AKP döneminde izin verildiğini belirten CHP Milletvekili, tarım topraklarının amaç dışı kullanıma açıldığını, hidroelektrik santraller yüzünden derelerin kurutulduğunu, Büyükşehir Kanunu ile bir gecede 16 bin köyün mahalleye dönüştürüldüğünü söyledi.
AKP iktidarında sulama yatırımlarının ciddi şekilde ihmal edildiğine de vurgu yapan Orhan Sarıbal, çiftçinin içine itildiği kriz yüzünden bankalara borçlandırıldığını, 11 yılda çiftçinin bankalara olan borcunun 16 kat arttığını belirtti.

CHP İktidarı Çözüm
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP iktidrarında, Türkiye’nin tarımda ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşınacağını söyledi. Tarımda kendi işinde çalışanların sosyal güvenlik primlerinin 30 yaşına kadar Hazine’den karşılanacağını belirten Sarıbal, başka gelir kaynağı olmayan, asgari ücretten düşük gelirli çiftçilere de hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlanacağını vurguladı.
Ziraat Mühendisi Sarıbal, desteklenecek tarım ürünlerini ve her ürün için destek miktarlarının CHP iktidarında bir yıl önceden açıklanacağını söyledi. Mevsimlik tarım işçilerinin hastalık, iş kazası, meslek hastalıkları, ölüm gibi risklere karşı sosyal güvencelerinin sağlanacağını kaydeden CHP Milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü: “ Küçük çiftçileri tarım sigortaları kapsamına alacağız; ürünlerini doğrudan veya örgütleri aracılığıyla tüketicilere satmalarını sağlayacağız. Hayvan varlığını artırmak için küçük ve orta ölçekli işletmeleri yaygınlaştıracağız. Hayvancılık desteklerinde önceliği küçük ve orta işletmelere verecek, kapasite sınırlamasını kaldıracağız.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…