Home GÜNCEL Uzun vadede hayvan varlığı ve et üretiminin artırılması yönünde yeni politikalara ihtiyaç var

Uzun vadede hayvan varlığı ve et üretiminin artırılması yönünde yeni politikalara ihtiyaç var

- Guncellenme Tarihi: 1 Ağustos 2015 11:03
4 min read
Uzun vadede hayvan varlığı ve et üretiminin artırılması yönünde yeni politikalara ihtiyaç var için yorumlar kapalı
0

Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, “Et ithalatı kısa vadede fiyatları belirli bir noktaya çekecek olsa da, bu sorunun çözümü için kalıcı hayvancılık politikalarının üretilmesi gerekmektedir” dedi.

Türkiye’de halen yeteri kadar besilik dana olmadığını, bunun için ithalatın yine kısa vadeli bir çözüm olmaktan öteye geçemeyeceğini ifade eden Aydın, “Ancak bu konunun çözümü için kalıcı bir hayvancılık politikası üretilmelidir. Türkiye sürekli gelişen, büyüyen ve nüfusu artan bir ülke olduğuna göre, ithalat kalıcı bir çözüm değildir. Bunun için yerli besicilerin daha fazla özendirilmesi, daha fazla teşvik edilmesi hatta insanlarımızın tüketim alışkanlıklarının çeşitlendirilmesi gerekiyor ki, ucuz, sağlıklı ve güvenilir et tüketebilelim ” şeklinde konuştu.

Türkiye`de 2007 yılından bu yana et ithalatı konusunun gündemden düşmediğine değinen Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın açıklamasında şunları söyledi: “Bu yıl da yine Kurban Bayramı öncesinde et ithalatı gündemde. Bu durum Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan üreticimizin sırtında adeta bir kambur gibi, artık üreticimiz ithalatın bu psikolojik baskısından kurtarılmalıdır. Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan kesim günden güne azalıyor, hayvan açığı hala devam ediyor,  Kurban Bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesiyle de Ülke genelinde bu yılın başında, kesimhanelerde 20 TL olan yağsız dana eti fiyatı temmuz ayı sonu itibariyle 25 TL`yi buldu. Perakendede ise; ortalama fiyatlar 40 TL`nin üzerine çıktı. Durum böyle olunca da, ithalat konusu hemen devreye giriyor ve ilk etapta fiyatları düşürüyor. Fakat bir süre sonra et fiyatları tekrar eski seviyesine dönüyor. Kısacası ithalat geçici bir çözüm olmaktan öteye geçemiyor.”

Aydın açıklamasının sonunda “Sektörün asıl sıkıntısı girdi maliyetlerinin yüksekliğidir. Uzun vadede hayvan varlığı ve et üretiminin artırılması yönünde yeni politikalara ihtiyaç vardır. Aksi takdirde hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizi kaybediyoruz ve maalesef kaybetmeye de devam edeceğiz” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Aydın’a DAĞDER’de Coşkulu Karşılama

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, ziyaret ettiği DAĞDER’de büyük ilgi ve coşkuyla ka…