Home GÜNCEL ORHANELİ İKİ DEV PROJEYLE HAYAT BULACAK

ORHANELİ İKİ DEV PROJEYLE HAYAT BULACAK

- Guncellenme Tarihi: 22 Temmuz 2015 13:15
25 min read
ORHANELİ İKİ DEV PROJEYLE HAYAT BULACAK için yorumlar kapalı
0

Orhaneli Belediyesi Kırsal kalkınmayı sağlayıp, tersine göç hareketini başlatmak ayrıca değerleriyle halen yaşatılan Yörük-Türkmen kültürünün devamını sağlamak amaçları ile Maden OSB ve Kırsal Turizm ile ilgili hazırladığı iki büyük projeyle adından söz ettiriyor. Bizde bu iki büyük proje hakkında bilgi almak için Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nu ziyaret ettik. Tatlıoğlu bize Maden OSB ve Kırsal Turizm projeleriyle üzerinde sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Orhaneli bozulmamış doğası, verimli toprakları, olağanüstü çeşitliliğe sahip bitki florası, dağ ve tepelerinde mermer başta olmak üzere 8 ayrı madenin fazlasıyla bulunduğu,  yumuşak huylu, cömert halkı, tarihine ve Yörük Türkmen kültürüne sahip olan,  kırsal turizm ve maden organize sanayi bölgesi başta olmak üzere istihdama ve kırsal kalkınmaya ihtiyacı olan dağ ilçelerinin (Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan) merkezi konumundadır.

Orhaneli’nde kırsal kalkınmayı ve göçü önlemek adına iki büyük projenin startını verdik;

1-Maden OSB

2– Kırsal Turizm ,

Bu projeler ile;

1- 2023 Türkiye’sine yakışır bir Orhaneli’nin altyapısını hazırlamak,

2-Göçü durdurmak ve tersine göç hareketini başlatarak büyük şehirlerde yaşanan kültürel değişimin önüne geçmek ve halen yaşatılmakta olan Yörük-Türkmen kültürel değerlerini korumak,

3-Maden OSB ve Kırsal Turizm projeleri ile uzun vadede yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlamak,

4- Dezavantajlı grupların sosyal ve ekonomik gelişimlerini sağlamak amaçlanmaktadır.

mermer

ORHANELİ MADEN OSB İÇİN ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Türkiye’den ihraç edilen 8 milyon tonluk mermerin yüzde 11’ini karşılayan Bursa, 900 yıllık ömre sahip 105 milyar dolarlık mermer rezervinin bulunduğu Orhaneli’de maden organize sanayi bölgesi kurma çalışmaları son hızla ilerliyor.

Orhaneli tarihinin en kapsamlı ve en büyük istihdam projesi olan  Orhaneli Maden OSB projesi Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığına teslim edildi. Proje üzerinde bakanlık yetkililerinin incelemesi devam ediyor. Alınan bilgilere göre Temmuz ayı sonlarında Bakanlığın yer incelemesi yapmak üzere Orhaneli’ye gelmesi planlanıyor.

-Bursa Valisi ile görüşüldü ve desteği alındı.

-BTSO Başkanı İbrahim Burkay projeye büyük destek veriyor.

-MADSİAD en az 40 üyesinin kurulacak OSB de fabrika kuracağı müjdesini verdi

-Kurulacak OSB’nin en az 3 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

mermer1

“ORHANELİ HALKI MADEN OSB’Yİ İSTİYOR”

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Orhaneli’ye yapılacak maden OSB’nin ilçeyi ekonomik açıdan kalkındıracağını ve işsizliği önleyeceğini ifade ederek, “Cenabı Allah Orhaneli’yi bağ dikesi olarak saklamış. Onun altına da öyle çeşit ve bol madenler vermiş ki, şuanda dünyada enerji ve petrol başta olmak üzere yer altı zenginlikleri yüzünden yüz binlerce insan öldürülürken, Orhaneli’ye böyle bir fırsat vermiş, Türkiye 3 adım ileri atabilsin diye. Sadece Orhaneli’nin değil ülkemizin de ihtiyacı olan entegre bir tesis kuruyoruz.  Sizler bu organize sanayi bölgesini yaparken, sadece işletmelerinize para kazandırma amaçlı değil, aynı zamanda dünya literatüründe Türkiye’nin 3 adım ileri gitmesine sebep olacaksınız. Allah kısmet ederse, sizin Orhaneli’de yapacağınız bu yatırımda çevresel olarak hiçbir sorun çıkmayacağını garanti ederim. Çünkü bizler diyoruz ki, bu OSB bize gerekli, burası bizim ekmek kapımız, kimse sesini çıkarmasın dediğimiz zaman Orhaneli’nin kendi halkından çıt çıkmaz. Birkaç dışarıdan gelip de bir şeyler söylemeye çalışanlar olur ama onlarında karşısına çıkarız ve ‘hadi bakalım siz kendi çöplüğünüze gidin oturun’ deriz” şeklinde konuştu.

maden2
“MODERN MADENCİLİK YAPARSANIZ TÜRKİYE ARKAMIZDA OLUR”

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, madenlerin yok sayılamayacağını ve görmezden gelinemeyeceğini belirterek, “Neticede Türkiye, petrolü, doğalgazı olan bir ülke değil. Bizim de çok değerli madenlerimiz var. Orhaneli bölgesi Cenabı Allah’ın bir lütfü. Bunu vahşice kullanmaya kalkarsak herkesi korkuturuz ve karşımıza alırız. Bilimsel çalışmalarla dünyanın birçok yerinde modern madencilik nasıl yapılıyorsa ki, sizlerle yaptığım her görüşmede sizler buna hazırsınız. Olması gerektiği bir şekilde, çevreye duyarlı bir şekilde bu yatırımları hayata geçirdiğimiz takdirde bütün Türkiye arkamızda, yanımızda yer alır. Ben sizlerde bu potansiyeli çok net olarak görüyorum ve bu projeyi gönülden destekliyoruz” dedi.

Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD)yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu,  Orhaneli bölgesinin yeraltı zenginliklerine dikkat çekerek, bölgeye “Maden OSB” kurulması gerektiğini dile getirdi. Efendioğlu “Kurulması planlanan maden OSB, kesinlikle Avrupa standartlarında, çevreci bir OSB olacak ve bölgenin işsizlik sorununu ortadan kaldıracak. Elimizde böyle bir fırsat varken bunu kaçırmamalıyız. Biz MADSİAD olarak çevreye değer veriyoruz. 2015 Avrasya Maden Fuarı’nı Bursa’da yapmak istiyoruz. Dünyanın önde gelen madencilerini Bursa’da ağırlayarak büyük bir fuara imza atmak istiyoruz” dedi.

KIRSAL TURİZM PROJESİ

2010 rakamlarına göre 70 milyonun üzerinde kişi eko turizm ve kırsal turizm  seyahati gerçekleştirmiştir Türkiye de ise kırsal turizme olan ilgi gün geçtikçe artmakta ve Turizm Bakanlığı rakamlarına göre 3 milyondan fazla kişi  bu yöndeki taleplerini dile getirmiştir.

kırsal1

Orhaneli, tarihi, kültürü ve eşsiz doğası ile Bursa’nın önemli ilçelerinden birisidir.  Bursa ya 58 km uzaklıkta Uludağ’ın eteklerinde yer alan  Orhaneli, 22 bin nüfuslu, temel ekonomik faaliyetleri tarım ve hayvancılığa dayalı , gelişmişlik bakımından Bursa’nın oldukça gerisinde bir ilçedir.

Bölge sahip olduğu nehirleri , kanyonu , orman alanları doğal güzellikleri ve arkeolojik buluntular bakımından Marmara Bölgesinin en geniş ekolojik coğrafyasına sahiptir .  Bu bağlamda Marmara Bölgesinin en geniş yaylaları ve tek kanyonuna sahip , rafting , trekking , kamping , safari , binicilik alanları ve kırsal yaşantısı ile alternatif turizm çeşitleri bakımından Türkiyenin bulunmaz  bölgelerinden birisidir.

Kırsal turizm, Orhaneli’nin kültür mirasını korumak ve yaşatmak için önemli fırsatları barındırırken, yeni yatırım ve iş olanaklarını, Orhaneli için ekonomik kalkınma ve rekabet gücünü arttıran seçenekleri gündeme getirecektir.

kırsal

Proje Kapsamı

Proje Orhaneli Kırsal Turizm bölgesi 6 farklı alan ve uygulamayı içermektedir.

Karagöz Rekreasyon Alanı – Gölcük Yaylası , Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı, Osmanlı Köyü, Sinek Kayası ve Değirmen Çarkı alanlarını içine almaktadır.

Karagöz Rekreasyon alanında, açık kullanımlı spor alanları, alışveriş alanları, yürüyüş ve bisiklet parkuru ile restoran yer alacaktır.

Gölcük Yaylasında ise, yayla evleri, karavan parkı ve  çadır konaklama alanları, hobi alanları ile çeşitli parkurlar bulunması planlanmıştır.

Sadağı Kanyonu çevresinde ise, farklı alanlarda piknik ve yürüyüş alanları ile Değirmen Çarkı mevkiinde yöre halkın ürettiği hediyelik eşyalar ile bölgeye mahsus ürünlerin bulunacağı bir köy pazarı düşünülmüştür.

Marmara Bölgesinin en büyük doğa yürüyüş parkuru ise  Gölcük Yaylası, Orhaneli ve Sadağı Kanyonu güzergâhında projelendirilerek turizme kazandırılacaktır.

Projenin gerçekleşmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, BEBKA ve Büyükşehir Belediyesi ile görüşülmüş ve ciddi ilerlemeler sağlanmıştır.

kırsal2

Orhaneli Kırsal Turizm projesi ile,

Orhaneli ve çevresinde ekonominin gelişmesi için  yeni istihdam olanakları sağlanmış olacaktır,

Orhaneli ve çevresinde sürdürülebilir bir ekonomik yaşam  için temel atılmış olacaktır,

Tarihi ve kültürel mirasın korunması için gerekli altyapı  oluşmuş olacaktır,

Bursa’nın alternatif turizm haritasına önemli bir katkı sağlanacaktır,

Ekolojik dengenin korunması adına  farkındalık çalışmaları hız kazanacaktır,

Marmara Bölgesinin en geniş yaylaları ve tek kanyonuna sahip rafting, trekking, kamping, safari, binicilik, alanları  ve kırsal yaşantısıyla alternatif  turizm çeşitliliği bakımından Orhaneli hak ettiği yeri almış olacaktır.

Proje ile ilgili açıklama yapan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Bursa’nın dünyanın en güzel şehri olduğunu belirterek, “Bursa turizmi deyince akla Ulucami, Hanlar Bölgesi ve Uludağ akla geliyor. Bir turist, Bursa’nın bütün güzelliklerini bir günde geziyor. Bir gün de Uludağ’ı gezdirdiğinizde, üçüncü gün Bursa’nın neresini gezdirirsiniz diye düşünüyorum. Bursa’nın turizm kenti olması için bürokratından yerel yöneticilerine kadar herkes elinden geleni yapıyor. Ama dağ yöresinde Allah’ın vermiş olduğu doğal güzellikler var. Bu yörenin bitkisi, dağı, deresi hep bakir alan. İnsanların görmek istediği yerler bunlar” dedi.

kırsal3

TURİSTLERİ KÖYLERDE YAŞATACAK PROJE

Projenin içeriğinden bahseden Başkan Tatlıoğlu, “Orhaneli’nin yayla gibi yerleri turistlerin dinlenme noktaları olsun. Köyleri daire şekline alırsak, köylerimizin evlerini restore ederek, turistleri burada misafir edip Sabah erkenden tavuğun altından yumurtayı, ineğin memesinden taze sütü, bahçesinden taze domatesini, biberini, mis gibi köy ekmeği ile birlikte kahvaltı yaptırılır. At, eşek ya da yaya olarak bütün tabiat gezdirilir. Öğle vakti bir başka köyde konaklama ve yemek molası, akşam diğer bir köyde yatmalarını temin ederek dağ yöresinde ilk günü tamamlayıp ikinci gün mağara, kanyon ve doğa harikası dere kenarlarında gezinti yapılabilir. Bu da turistin Orhaneli’de bir hafta, 15 gün kalmasına sebep olur. Böyle bir planlama yapıyoruz” diye konuştu.

kırsal4

TURİSTLER ARTIK DENİZDEN BIKTI

Turistlerin artık farklı yerler görmek istediğini dile getiren Tatlıoğlu, şunları kaydetti;
“İnsanlar artık Efes’e gide gele bıktı. İnsanlar deniz kenarından da bıktı. İnsanlar artık yeni yerler görmek istiyor. İnsanlar kültür görmek için Afrika’nın ormanlarına gidip Yamyamların kültürünü merak ediyor. Dağ yöresi kültürü ile yaşayan yer. Biz, hâla paraya kayma deriz, biz hâla kiloya okka, arkadaşa sağdıç deriz. Dağ yöresinde hala kan davası yoktur, adam öldürme yoktur, hırsızlık yoktur. Bir trafik kazası olduğu zaman tüm ilçe üzülürüz. Biz beraber güler, beraber oynar, beraber ağlarız. Bunları turistlerin görmesini istiyoruz. Kırsal turizm projesi Bursa’nın bir açığını kapatacak. Bursa’nın bir denizi var, kentin içinde tarihi güzellikler var, İznik’te tarihi güzellikler var, ama bu yörede doğal güzellikler var. Dört ayağı yere basan ciddi bir Bursa projesi olacağına inanıyorum.”

PROJEYE 2015 YILINDA START VERİLECEK
Orhaneli’de 55 köy olduğunu, bu proje kapsamında bir günde 15 köyü gezebileceklerini vurgulayan Tatlıoğlu, “O turist yorulacak ama o tatlı bir yorgunluk olacak. Doğayı, mağarayı, pırıl pırıl akan derelerimizi, doğa hayvanını görecek, kaplıcalardan faydalanacak. 2015 yılında projeye start vereceğiz. Bütçe olarak Orhaneli Belediyesi’nin altından kalkamayacağı proje. Bu projeye Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve birçok kurumun destek olması lazım. Ama biz bütçemiz ölçüsünde 2015 yılında projeye start vereceğiz” şeklinde konuştu.

irfan1

Halkın başkandan talepleri…

Yaşar Öz

Başkanımızdan memnunuz, çok şükür bir sıkıntımız yok. Sağolsun.

Mehmet Ay (Deliballılar köyü)

Başkanımızdan memnunuz ama bazı yolların asfaltı eksik onu söyleyeyim.

Abdurrahman Acar

Ben sadece şehirlerde olan geri dönüşüm konteynırlarının köylerde de olmasını istiyorum. Yazık günah yani atıyoruz gidiyor. Köylere de geri dönüşüm için toplama yeri yapsalar devlete de faydamız olur. Ben kendim cam şişeyi atmam çöpe geri dönüşüm kutularına atarım. Herkes böyle yapsam çok daha iyi olacak, bir katkımız olacak.

Hilal Hanım

Çocuklarımız olsuğu için çocuk parklarına ihtiyacımız var. Parklar var ama yeterli değil. . Ayrıca sokak hayvanları da başı boş geziyor. Sabah işe giderken sokak köpekleriyle karşılaşıyorum, çocuklar korkuyor tabi. Yoksa başka bir sıkıntımız yok. Allah razı olsun Başkanımızdan.

Rabia Hanım

Başkanımız çalışıyor ama çocuk parkları bakımsız. Parklara at bağlıyorlar, çocuklar oynayacak yer bulamıyor. Parklara biraz bakım yapsalar iyi olacak ben parkın karşısında oturuyorum ama parka yarış atı bağlıyorlar çocuklar korkuyor gidemiyor. Bu duruma bir çözüm bulsalar iyi olacak. Ayrıca sokak hayvanları da başı boş geziyor. Bu da bir sıkıntı.

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl Artık Bu Merkezden 7/24 İzlenecek

İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzleme ve Değerlendirme Merkezi açıldı. İlk olarak …