Home GÜNCEL Küçük işyerlerine büyük kolaylık!

Küçük işyerlerine büyük kolaylık!

- Guncellenme Tarihi: 1 Temmuz 2015 16:40
6 min read
Küçük işyerlerine büyük kolaylık! için yorumlar kapalı
0

More Enstitü Kurucu Ortağı ve Yönetim Danışmanı Dr. Oğuzhan Karagül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 29 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’ne dair açıklamalarda bulundu.

Yönetmeliğin amacından bahseden Karagül, 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiğini ve yapılandırıldığını ifade etti. Karagül şunları söyledi: “Yasada 10 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerinde işveren veya işveren vekilleri; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, kendi işyerlerinde yürütmeleri konusunda yetkilendirildi” dedi.

30 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun en tartışmalı konularından birisinin, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğunun tüm işyerlerini ve tehlike sınıflarının tamamını kapsıyor olması olduğunu belirten Karagül, yeni çıkan yönetmelikle bu konuda bir yapılandırmaya gidildiğini ifade etti. Karagül şunları belirtti: “İş sağlığı ve güvenliği sisteminin doğru işletilmesi için profesyonellerin ve devlet imkanlarının daha çok tehlikeli işyerlerine odaklanması gereği, sıkça vurguladığımız önemli bir konu idi. Yeni çıkan bu yönetmelikle birlikte, İş Sağlığı Güvenliği sisteminin daha doğru yapılandırılabileceğini söylemek mümkündür. Yönetmeliğe göre işyerlerindeki çalışan kişi sayısının tespitinde SGK Sicil Numarası esas alınmaktadır. Yani aynı işverenin farklı sicil numaralarına sahip işyerlerinde, çalışan sayılarının toplamları değil, o sicil numarasındaki toplam kişi sayısı referans alınacaktır. Aynı şekilde varsa alt işveren işçilerinin sayısı da toplam işçi sayısına dahil edilmemektedir” Karagül, yönetmeliğe göre İşveren veya İşveren Vekillerinin eğitim alması ve belgelendirilmesi daha sonra da kendi çalışanlarına eğitim verebilmesinin önünün açıldığını da belirtti.

Sistem rahatlayacak…

İşveren veya vekillerine verilecek eğitimlerden de bahseden Dr. Oğuzhan Kragül, açık öğretim yoluyla eğitim verebilen, her ilde sınav merkezi, büro ve akademik danışmanlık merkezi hizmetleri bulunan Üniversiteler tarafından verilebileceğini söyledi. Karagül, bu kurumların eğitim verip belgelendirme yapabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile protokol yapmış olması gerektiğinin de altını çizdi. Yönetmeliğin sistemi rahatlatacağını söyleyen Karagül açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “İSG sisteminde sorumluluğun yaygınlaştırılmasına olumlu katkı sağlayacak bu yönetmeliğin, özellikle İşyeri Hekimleri’nin sayı yetersizliğinden dolayı, sistemin işleyişini rahatlatacağını da öngörmekteyim. Fakat özellikle İşveren ve Vekillerinin eğitim ve belgelendirme süreçleri minimum bürokrasi ile gerçekleştirilmeli ve bu konuda işi zorlaştırıcı adımlar atılmamalıdır.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…