Home GÜNCEL İş güvenliği uzmanlarının çalışma sürelerinde artış!

İş güvenliği uzmanlarının çalışma sürelerinde artış!

- Guncellenme Tarihi: 30 Haziran 2015 17:51
6 min read
İş güvenliği uzmanlarının çalışma sürelerinde artış! için yorumlar kapalı
0

More Enstitü Kurucu Ortağı ve Yönetim Danışmanı Dr. Oğuzhan Karagül, önceki aylarda yayımlanan 6645 Sayılı Torba Yasa’da yer alan “İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma Sürelerinde Yapılan Değişiklikler” ile ilgili açıklama yaptı.

Çıktığı günden itibaren sürekli değerlendirmelere tabi tutulan ve çalışma hayatında birçok kişi ve kurumu ilgilendiren maddelerin yer aldığı belirtilen Torba Yasa ile ilgili uzmanların açıklamaları sürüyor. Özel işletmeler ve kamu kuruluşlarına yönelik olarak eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Bursa’nın önemli firması More Enstitü Kurucu Ortağı ve Yönetim Danışmanı Dr. Oğuzhan Karagül, ‘İş Güvenliği Uzmanları’nın çalışma sürelerinde radikal değişiklikler yapıldığını ama bunu kimsenin gündeme getirmediğini söyledi.

Eskiye oranla arttı…

Dr. Karagül’ün açıklamasına göre, Torba Yasanın yayımlanmasından bir hafta sonra, 30.04.2015 tarih ve 29342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ‘in 6. Maddesi İş Güvenliği Uzmanlarının yeni dönemde hizmet verdikleri firmalarda eskiye nazaran tehlike sınıfına göre 1.5 ile 3.5 kat daha uzun sürelerle bulunmaları gerektiğini gösteriyor.

İş güvenliği uzmanlarının işyeri tehlike sınıfına göre çalışma sürelerinin de değiştiğini belirten Karagül, sürelerde eskiye oranla artış olduğunu belirtti. Karagül açıklamasında şunlara yer verdi: “Büro hizmetleri, market ve mağaza işleri gibi az tehlikeli sınıfta yer alan bir işletmede, çalışan başına ayda en az 6 dakika bulunması gereken bir “İş Güvenliği Uzmanı” yeni düzenlemeyle aynı işletmede çalışan başına en az 10 dakika bulunacak.

Bu süreler imalat sektörü gibi tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için ise çalışan başına ayda en az 8 dakika yerine en az 20 dakika olarak değiştirildi. Aynı şekilde inşaat, maden gibi çok tehlikeli sınıfa giren işletmelerde de daha önce 12 dakika olarak belirlenen süreler yeni düzenleme ile çalışan başına ayda en az 40 dakika olarak düzenlendi.”

Artış olumlu…

İş kazalarının her geçen gün daha da arttığı ülkemizde yeni dönemde hem işverenlere, hem çalışanlara, hem de İş Güvenliği Uzmanlarına daha çok iş düştüğünü belirten Dr. Karagül sözlerini şöyle noktaladı: “İş Güvenliği Uzmanlarının çalışma sürelerindeki bu artışın ülke olarak çok daha sağlıklı, çok daha güvenli bir iş hayatına sahip olmamız için gereken her şeyin yapılacağını gösteriyor ve bu işin paydaşlarına çok daha fazla iş düşüyor.

Çünkü maalesef iş kazalarının sayısına bakıldığında karşımıza çıkan, Avrupa’da birinci ve dünyada üçüncü sırada olduğumuz gerçeği getirilen değişikliklerin zorunluluğunu da ayrıca gözler önüne seriyor. Sürelerdeki artışın da bu kötü tablonun iyileşmesine büyük katkıda bulunacağına inanıyorum.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…