Home GÜNCEL Nilüfer Belediyesi Türkiye’nin ilk Enerji Kooperatifi’ni kuruyor

Nilüfer Belediyesi Türkiye’nin ilk Enerji Kooperatifi’ni kuruyor

- Guncellenme Tarihi: 11 Haziran 2015 15:49
6 min read
Nilüfer Belediyesi Türkiye’nin ilk Enerji Kooperatifi’ni kuruyor için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Belediyesi, “10 Bin Yeşil Ev” Projesi kapsamında Türkiye’de belediye bünyesinde ilk Enerji Kooperatifi kurmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de örnek çalışmalara imza atan Nilüfer Belediyesi, yine bir ilki hayata geçirmeye hazırlanıyor. Nilüfer Belediyesi temiz ve ucuz enerji sistemini kurmak için hazırladığı “10 Bin Yeşil Ev” Projesi kapsamında Türkiye’de belediye bünyesinde ilk olacak Enerji Kooperatifi’ni hayata geçirmek için ilgili bakanlıklarla fikir alışverişinde bulundu. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün girişimleriyle Halk Evi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Ekrem Alper Bozkurt, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Yüksek Mühendis Mustafa Çalışkan, Bursa İl Ticaret Müdürü Zübeyir Tokgör, uzman ve uzman yardımcılarının yanı sıra Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve başkan yardımcıları katıldı.

Toplantıda yenilenebilir enerji kooperatifi kuruluş işlemleri, elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimi gibi konularda bilgilendirme yapıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de hazırladıkları “10 Bin Yeşil Ev” projesi kapsamında temiz ve ucuz enerji sistemini kurmak istediklerini kaydetti. Başkan Bozbey, “Biz Nilüfer Belediyesi olarak 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 azaltmak için geçtiğimiz yıl Başkanlar Sözleşmesi’nin altına imza attık. Çevreci bir kuruluş olarak özellikle yenilenebilir enerji konusunda hassas davranıyoruz. Şu anda kendi binamızda güneş enerji sistemi ve Çanakkale Lapseki’de aldığımız arazi üzerinde de rüzgar enerji sistemi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarla 2020 yılına kadar belediye binalarının tümünün enerjisini karşılamayı hedefliyoruz. Bununla birlikte vatandaşlarımızı da ortak bir platformda toplayarak kendi ürettikleri yenilenebilir enerjilerini kullanmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Enerji alanında yatırımlar artmalı

Dünyada gıdadan ulaşıma, enerjiden sağlığa ve sigortaya birçok farklı alanda kooperatifçilik örnekleri bulunduğunu kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Ekrem Alper Bozkurt da Türkiye’de de bakanlık olarak kooperatifçilikle ilgili strateji belgesi oluşturduklarını söyledi. Bozkurt, “Kooperatifçilik potansiyeli yüksek olan alanlar belirlenerek kooperatiflerin kurulmasına yönelik özendirici çalışmalar yapıyoruz. Bize göre enerji, kooperatifçilik potansiyeli yüksek bir alandır. Bunun için de çeşitli toplantılar yapıyoruz ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. Son yıllardaki cari açığa baktığımızda en büyük kalemi enerji oluşturuyor. Enerji alanında ne kadar yatırım yaparsak ülkemiz için o kadar yararlı olacak” dedi.

Bilgilendirme toplantısı kapsamında Uzman Gülsüm Gözde Ayanoğlu, Uzman Yardımcıları Müveddet Çardak, Melike Davaslı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Yüksek Mühendis Mustafa Çalışkan da yenilenebilir enerji kooperatiflerinin dünyadaki örnekleri hakkında sunum yaptı.

Nilüfer-Enerji-2a

Nilüfer Belediyesi’nin 10.000  Yeşil Ev Projesi

Nilüfer Belediyesi, hem ucuz elektrik enerjisi elde etmek hem de temiz bir kent için hazırladığı 10.000 Yeşil Ev Projesi’ni kurulacak Enerji Kooperatifi ile hayata geçirecek. 10. 000 Yeşil Ev Projesi kapsamında Enerji Kooperatifi’ne ortak olacak olan 10 bin vatandaş, yenilenebilir enerji kaynağıyla (güneş/rüzgar) mevcut kullandığı elektrik enerjisini 25 yıl süresince ortalama yüzde 60-70 daha ucuz kullanacak. Daha da önemlisi proje sayesinde daha temiz bir Nilüfer olacak.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Deniz Dalgıç: Mudanya’yı Turizmle Kalkındıracağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, Mudanya’nın doğa…