Home GÜNCEL Fatih Mehmet Güler’in davası karara bağlandı!

Fatih Mehmet Güler’in davası karara bağlandı!

- Guncellenme Tarihi: 9 Haziran 2015 17:23
9 min read
Fatih Mehmet Güler’in davası karara bağlandı! için yorumlar kapalı
0

Görevinden, yaklaşık 3 yıl önce yolsuzluk yaptığı iddiasıyla uzaklaştırılan Gemlik eski Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler’in Danıştay 8. dairesinde görülen davalardan biri karara bağlandı. Danıştay 8. Dairesi verdiği karar ile Bursa 3. İdare Mahkemesinin kararını bozdu.

2009 yerel seçimleri ile Gemlik Belediye Başkanı olan Fatih Mehmet Güler, seçildikten 23 ay sonra 08.03.2011 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmıştı.

Güler, görevden alınma kararı ile Anayasada güvence altına alınan temel hakların yok sayıldığını, bu nedenle hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile idari dava açmıştı. İçişleri Bakanlığı görevden uzaklaştırma kararının iptali için açılan ve Bursa 2. Ve 3. İdare Mahkemelerinde görülen 2 ayrı davada da yerel mahkemeler, İçişleri Bakanlığının aldığı kararda “hukuka aykırılık bulunmadığı”kararını verdi.

Bunun üzerine Güler, yerel mahkeme kararının hukuka aykırı olması nedeniyle bozulması talebiyle Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8. Dairesinde görülen davalardan biri nihayet karara bağlandı. Danıştay 8. Dairesi verdiği karar ile, Bursa 3. İdare Mahkemesinin kararını bozdu.Danıştayın gerekçeli kararında “Olayda, davacı hakkında belirtilen ceza soruşturması ve kovuşturmasına ilişkin süreç neden gösterilerek dava konusu işlem tesis edilmiş ise de; Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturma sırasında delilleri etkilemesinin söz konusu olmadığı gerekçesiyle tutuklanma talebinin reddedildiği, halen yargılaması süren bir kısım ceza davası dosyasının çok sanıklı ve teknik bir incelemeyi gerektirir nitelikte olması nedeniyle ilgilinin görev süresinin sonuna kadar sürme ihtimalinin yüksek olduğu, yargılandığı bazı suçlardan beraat ettiği, soruşturma ve davaların geldiği safahat göz önüne alındığında delilleri karartma durumunun ortadan kalktığı cihetle, Anayasanın 127. maddesi hükmüne göre geçici tedbir niteliğinde başvurulması gereken görevden uzaklaştırma uygulamasının süreklilik arz edecek tarzda kalıcı hale dönüştürülmesi, dolayısıyla; ilgilinin kadrosundan alınarak belediye başkanlığı görevine fiilen son verme sonucunu doğurduğu açık olup, idareye tanınan takdir yetkisinin Anayasa ve Yasadaki amacına uygun olarak kullanılmadığı kanaatine varılmıştır.” denildi.

Böylece 4 yılı aşkın bir süre sonra ” Pardon İçişleri Bakanlığı Anayasaya ve yasalara aykırı davranarak hukuksuzluk yapmış” denilmiş oldu. Hukuk süreci işledi, ancak adalet sağlanamadı. Oysa bu hukuksuzluğa ve adaletsizliğe dikkat çekmek için Güler Gemlik’ten Ankara’ya bisikletle gitmiş dönemin başbakanına mektup götürmüştü.

Yine Gemlik’ten Bursa’ya yürüyerek gitmiş, Bursa Valiliğine konuyu anlatan bir dilekçe sunmuştu. Bu dilekçeyi alan Vali daha sonrasında “devletin değil, iktidarın valisi olduğunu” kamuoyuna açıklamıştı.

GÖREVDEN ALINDIKTAN SONRA GEMLİK’TE NELER OLDU ?

17.Mart.2011 tarihinde yapılan Belediye Başkanvekilliği seçimlerinde AKP’li Belediye Meclis üyesi, diğer partilerden belediye meclis üyesi transfer ederek belediye başkanvekili seçildi. Bu seçimin yapıldığı Belediye Meclis toplantısında alınan seçime ilişkin bu kararın iptali istemi ile yargıya başvuruldu.

30.Haziran.2011 tarihinde Bursa 3. İdare Mahkemesi seçime ilişkin belediye meclis kararının yok hükmünde olduğunu ve belediye başkanvekilliği görevini yürüten şahsın bu görevi yürütemeyeceğini karara bağladı. Ancak İçişleri Bakanlığı AKP’li bu zatın belediye başkanvekilliği görevini yürütmesine göz yumdu. 20.Aralık.2011 tarihinde Danıştay 8. Daire Başkanlığı, Bursa 3. İdare Mahkemesinin aldığı bu kararı onayladı. 19.01.2012 tarihinde (mahkeme kararının üzerinden yaklaşık 7 ay geçtikten sonra) yeniden belediye başkanvekilliği seçimi yapılmasına İçişleri Bakanlığı tarafından karar verildi. 19.01.2012 tarihinde yapılan seçimde AKP bir belediye meclis üyesi daha tedarik ederek yeniden belediye başkanlığına kondu. Bu seçimler sırasında meclis üyesi tedarikinde yerel mafyanın da işin içinde olduğu başkanlık makam aracının kurşunlanması ile ortaya çıktı.

Bu arada, Fatih Mehmet Güler görev süresi bitene kadar görevden uzaklaştırılmaya devam edildi. Böylece, halkın iradesi ile seçilen CHP’li belediye başkanı hukuksuzca görevden alınarak koltuktan indirildi. Yerine devletin gücü kullanılarak, meclis üyesi tedarik edilerek, yerel mafya devreye sokularak AKP’li Meclis üyesi koltuğa oturtuldu.Hukuk işletilmedi. Demokrasi ileri bir şekilde tıkır tıkır işledi!

belge

belge1

belge2

 

 

belge3

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Coşkusu Nil Karaibrahimgil ile Taçlandı

 Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamı…